Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Το Παρελθόν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ο πατέρας του, η απόπειρα δολοφονίας) -Μέρος Δεύτερο

Δεύτερο Μέρο, το Πρώτο Μέρος εδώ

Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε την πρώιμη πολιτική καριέρα του νεαρού Βόλφγκανγκ και προσπαθούμε να ερευνήσουμε τις όποιες διαθέσιμες πληροφορίες για τον πατέρα του Καρλ. Ο πατέρας του εμφανίζεται με πολιτική δράση αμέσως μετά τον Β' ΠΠ. Είναι σκοτεινή η δράση του κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Πατέρας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο Καρλ Σόιμπλε (1909-2000). Ο Καρλ εργάστηκε στην Υφαντουργία στις χρωστικές, στο Hornberger. Αργότερα εργάστηκε ως ανεξάρτητος φοροτεχνικός. Ήταν παντρεμένος με την Gertrud Schäuble πρώην Göhring, με την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Frieder (1937-2011), τον Wolfgang (* 1942) και τον Thomas (1948 - 2013).

Δεν διευκρινίζεται ο ρόλος του στη ναζιστική Γερμανία, ίσως αποκρύπτονται στοιχεία της πολιτικής του δράσης στα χρόνια των ναζί.

Πολιτική Καριέρα μετά τον πόλεμο

Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου ο Καρλ Σόιμπλε ήταν ένας από τους ιδρυτές του Χριστιανικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μπάντεν (BCSV) το 1946, από το οποίο αργότερα προέκυψε το CDU -η χριστιανοδημοκρατική ένωση της Γερμανίας. Αργότερα, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στο Hornberg. Το 1947 εξελέγη στο κοινοβούλιο της Βάδης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1952.

Τα πρώτα χρόνια του Βόλφγκανγκ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε 18 του Σεπτεμβρίου 1942 στο Freiburg, ως γιος ενός φοροτεχνικού. Είναι το μεσαίο παιδί από τρία αδέρφια. Μετά την ολοκλήρωση του Abitur το 1961, ο Σόιμπλε σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, το οποίο ολοκλήρωσε το 1966 και το 1970 περνώντας τις πρώτες και τις δεύτερες εξετάσεις αντίστοιχα, ώστε να γίνει ένας πλήρως εξειδικευμένος δικηγόρος.

Το 1971 ο Σόιμπλε έλαβε το διδακτορικό του στα νομικά, με μια διατριβή με τίτλο "Η Επαγγελματική Νομική κατάσταση του δημόσιου λογιστή εντός των λογιστικών γραφείων".

Δείτε επίσης:
Το Παρελθόν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (πριν τον αφήσουν ανάπηρο) -Μέρος Πρώτο

Η πρώιμη Καριέρα

Παρά τις Νομικές σπουδές του ο Σόιμπλε εισήλθε στην φορολογική διοίκηση του κράτους της Βάδης-Βυρτεμβέργης, για να γίνει τελικά ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης στην εφορία του Φράιμπουργκ. Στη συνέχεια έγινε εν ενεργεία εγγεγραμμένος δικηγόρος στο περιφερειακό δικαστήριο του Offenburg, από το 1978 ως το 1984.

Μέλος του Κοινοβουλίου, από το 1972 ως σήμερα

Ο Σόιμπλε είναι μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής από το 1972. Από το 1981-1984 διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ομάδας CDU/CSU και το Νοέμβριο του 1991 έγινε πρόεδρος της. Ο Σόιμπλε εγκατέλειψε τη θέση αυτή το 2000 ως συνέπεια οικονομικού σκανδάλου- βρέθηκαν 100.000 μάρκα στο γραφείο του, προερχόμενα από έμπορο όπλων. Από τον Οκτώβριο του 2002 Σόιμπλε υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος του CDU / CSU.

Ο Σόιμπλε πάντα εκλέγεται στο Κοινοβούλιο -Bundestag μέσω του οποίου κερδίζει τη θέση του, παρά μέσα από μια διαθέσιμη λίστα στο σύστημα της αναλογικής πολιτικής εκπροσώπησης, της Γερμανίας.

Η Απόπειρα Δολοφονίας και τα θέματα υγείας

Στις 12 Οκτωβρίου 1990, στην ηλικία των 48, ο Σόιμπλε έγινε στόχος μιας δολοφονικής απόπειρας από τον Dieter Kaufmann, ο οποίος του έριξε τρεις πυροβολισμούς μετά από προεκλογική εκδήλωση που παρακολούθησαν περίπου 300 άτομα στο Oppenau. Τραυματίστηκε ένας σωματοφύλακας και ο Σόιμπλε τραυματίστηκε σοβαρά στο νωτιαίο μυελό και το πρόσωπο του.  Ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον πολιτικού ηγέτη στη νέα ενωμένη Γερμανία.

Ο Σόιμπλε έμεινε παράλυτος από την επίθεση και χρησιμοποιηεί μια αναπηρική καρέκλα από τότε. Ο επίδοξος δολοφόνος κυρήχθηκε ψυχικά ασθενής από τους δικαστές, και εισήχθη σε κλινική, λόγω ψυχονεύρωσης. Αφέθηκε ελεύθερος το 2004.

Τον Μάιο του 2010, ενώ πήγαινε στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε βρέθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας βελγικού νοσοκομείου, μετά από επιπλοκές από μια προηγούμενη λειτουργία και μια αλλεργική αντίδραση σε ένα νέο αντιβιοτικό. Σε εκείνο το σημείο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πίστευαν ότι θα υπέβαλλε τη παραίτηση του και ακόμη μελετούσαν τις πιθανότητες επιβίωσής του. Ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε δύο φορές παραίτηση Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της κακής κατάστασης της υγείας του, το 2010.

Αναγνώριση -Μετάλλια

Όχι δεν νίκησε Ολυμπιακούς ή παρα-Ολυμπιακούς αγώνες

     1986: Τάγμα της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
     1988: Μεγάλο Officier de l'Ordre National du Mérite από τον Πρόεδρο της Γαλλίας
     1989 και 1991: Τάγματ της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
     1992: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Erlangen-Νυρεμβέργης
     1998: Konrad-Adenauer-Preis
     1998: Ordre national της Λεγεώνας της Τιμής
     2005: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Fribourg
     2006: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Warmia και Mazury στο Olsztyn
     2008: Τάγματ της Αξίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης
     2009: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Tübingen
     2011: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης
     2011: Τάγμα του στέματος βελανιδιάς του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου
     2012: Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου του Άαχεν
     2014: Βραβείο για την κατανόηση και την ανοχή του Εβραϊκού Μουσείου

Συνεχίζεται


Έρευνα-Επιμέλεια-Μετάφραση κειμένων Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου