Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

“Ο κύριος Μπαλτάς αποφαίνεται ότι «η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του διαφωτισμού». Μόνον; Δεν υπήρξε στις γενεσιουργές αιτίες της Επανάστασης η λαϊκή ιδιοπροσωπία; Δεν υπήρξε η λαική παράδοση, οι θρύλοι του μαρμαρωμένου βασιλιά; Δεν υπήρξε η κλεφτουριά; Ούτε η κιβωτός των κοινοτήτων με τα εκκλησιαστικά κολλυβογράμματα; Ήταν η «ελληνική επανάσταση τέκνο του διαφωτισμού» ορφανή από τις προγενέστερες επαναστάσεις, ήδη απ’ τις αρχές του 1600, όπως η εξέγερση του
Διονυσίου του Σκυλοσόφου, ή αργότερα του Κατσαντώνη, ή των Ορλοφικών; Μόνον με τον διαφωτισμό έχει να κάνει η Επανάσταση, ούτε με τον θρήνο της Άλωσης; Ούτε με τους χιλιάδες νεομάρτυρες; Και ο Ρήγας τέκνο του διαφωτισμού, και η Φιλική Εταιρεία στο φως του διαφωτισμού στημένη, άμοιρη ήταν όλης της υπόλοιπης ιδιοσυστασίας του Γένους; Δεν γνώριζαν από δημοτικά τραγούδια; Γιατί τέτοια αιδώς, κύριε Υπουργέ, για την λαϊκή καταγωγή της Επανάστασης;”.
Αυτές τις ιστορικές κα αξιοπρόσεκτες αλήθειες γράφει μεταξύ των άλλων στο ιστολόγιο «enikos.gr» ο σκιτσογράφος «Στάθης» (Σταυρόπουλος), στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, απαντώντας στην ανιστόρητη θέση του υπουργού παιδείας κυρίου Μπαλτά ότι η επανάσταση του 1821 ήταν τέκνο του διαφωτισμού.
Συγχαίρουμε τον κύριο Σταυρόπουλο για την παρρησία του και λυπούμεθα για τις απόψεις του κυρίου Μπαλτά και των ομοφρόνων του. Πιστεύουμε ότι, όσο και αν κάποιοι άπιστοι και ανθέλληνες θέλουν να αλλοιώσουν την ένδοξη ιστορία μας, πάντοτε θα υπάρχουν προσωπικότητες που θα ομολογούν την αλήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου