Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015



Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ

ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ. ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ
 
Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών χαρακτηρίζει την αγωγή των παιδιών ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Οι χριστιανοί γονείς οφείλουν κυρίως να κάνουν θερμή και εγκάρδια προσευχή για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους, να εφαρμόζουν τις εντολές του Χριστού, ώστε να είναι ζωντανό παράδειγμα χριστιανικής ζωής για τα παιδιά τους και όχι πιεστικά, αλλά με σύνεση και διάκριση να δίνουν θεάρεστες συμβουλές στα παιδιά τους.
Δύο μεγάλες και σπουδαίες αρετές, τις οποίες πρέπει οι γονείς να
φυτεύουν στις ψυχές των παιδιών τους από μικρή ηλικία, είναι ο φόβος του Θεού και η ντροπή. Οι αρετές αυτές είναι πολύ ωφέλιμες και σωτήριες. Οι γονείς με όμορφο τρόπο πρέπει να πουν στα παιδιά τους, ότι όπου και αν βρίσκονται, έστω και μέσα σε ένα σκοτεινό υπόγειο ο Θεός τα  βλέπει. Και αν μεν τηρούν τις άγιες εντολές Του και πράττουν θεάρεστα έργα, ο Θεός θα τα ανταμείψει, αν όμως ποδοπατούν τις εντολές του Θεού και πράττουν αμαρτωλά έργα ο Θεός θα τα τιμωρήσει. Ακόμη, οι γονείς πρέπει πρώτα οι ίδιοι να ντύνονται σεμνά και να συμπεριφέρονται με σεμνότητα και σοβαρότητα, και μετά να πουν στα παιδιά τους ότι πρέπει να είναι ντροπαλά και σεμνά και να φέρονται με σεβασμό και αγάπη αληθινή πρώτα στο δικό τους το σώμα και έπειτα στα σώματα των άλλων παιδιών και ανθρώπων. Πάνω σε αυτό ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος μας συμβουλεύει να ντρεπόμαστε τον φύλακα άγγελο μας, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
Το πόσο ωφέλιμες και σωτήριες είναι αυτές οι αρετές φανερώνει περίτρανα το παράδειγμα του παγκάλου Ιωσήφ και της αγνής Σωσάννας. Ο πάγκαλος Ιωσήφ όταν η διεφθαρμένη κυρά του τού ζήτησε να αμαρτήσουν, επειδή είχε μέσα στην ψυχή του τον φόβο του Θεού και μάλιστα του Θεού κριτού, είπε: «Πώς ποιήσω το πονηρόν τούτο ρήμα και αμαρτήσωμαι εναντίον του Θεού;» και αμέσως έφυγε, για να αμειφθεί  αργότερα από το Θεό, γινόμενος αντιβασιλέας της Αιγύπτου αλλά και να πάρει ένδοξο στεφάνι στην αιώνια ζωή. Το ίδιο συνέβη με την αγνή Σωσάννα όταν οι τρισάθλιοι δικαστές ζήτησαν να αμαρτήσει μαζί τους, απειλώντας ότι διαφορετικά θα τη συκοφαντήσουν και θα την καταδικάσουν σε θάνατο, εκείνη δεν υπολόγισε τίποτε με τη σκέψη ότι ο Θεός τη βλέπει και έτσι χάρη στην επέμβαση του προφήτου Δανιήλ ο Θεός την δόξασε αποκαλύπτοντας την αθωότητά της.
Αλλά και εκ του αντιθέτου βλέπουμε πόσο ωφέλιμες και σωτήριες είναι οι αρετές του φόβου του Θεού και την ντροπής. Δυστυχώς στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι πέταξαν στον τενεκέ των σκουπιδιών τον φόβο του Θεού και την ντροπή, με αποτέλεσμα να ζούν αθεόφοβα και ξεδιάντροπα και όχι μόνο να ομοιωθούν με τα κτήνη, όπως λέει ο ψαλμωδός, αλλά και να ξεπεράσουν τα κτήνη με τις διαστροφές και τις ανωμαλίες που διαπράττουν.
Αγαπητοί μου, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι θέλει, τι λέει και τι πράττει ο μακράν του Χριστού κόσμος. Μας ενδιαφέρει τι θέλει και τι λέει ο Χριστός. Ο κόσμος δεν θυσίασε τίποτε για μας αντίθετα ο Χριστός σταυρώθηκε για μας. Για αυτό ας ζούμε με το φόβο του Θεού και την ντροπή και ας φροντίζουμε αυτές τις σπουδαίες αρετές να τις φυτεύουμε στις ψυχές των παιδιών μας για να χαιρόμαστε την προκοπή τους στην αρετή και στην αγιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου