Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Πίστη και πνευματικότητα κάνουν το… "θαύμα" τους, στους καρκινοπαθείς – Τι έδειξαν μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Από  thebest
Πίστη και πνευματικότητα κάνουν το… "θαύμα" τους, στους καρκινοπαθείς – Τι έδειξαν μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών
Θάνος Χριστακόπουλος
Σε σημαντικά συμπεράσματα για το πώς η πίστη, η θρησκευτική πρακτική και η πνευματικότητα μπορούν να βοηθήσουν καρκινοπαθείς ασθενείς έχουν καταλήξει σχετικές μελέτες που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των μελετών αυτών η θρησκευτικότητα, δηλαδή η ενεργή συμμετοχή στα τελετουργικά κάποιας θρησκείας ή οι πράξεις πνευματικότητας όπως διαλογισμός κ.α. συμβάλουν στην
ποιότητα ζωής των ασθενών, και τους βοηθούν να παρακολουθήσουν καλύτερα την θεραπευτική αγωγή που τους δίνει ο γιατρός τους.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Καλόφωνο και σε συνεργασία με τον Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΠΓΝΠ κ. Ασημακόπουλος, διαπίστωσε ότι όσοι βρίσκουν καταφύγιο στη θρησκεία και την πνευματικότητα αναζητώντας εκεί νόημα κι ελπίδα, προσαρμόζονται καλύτερα στις πολλές απαιτήσεις της νόσους, την χημειοθεραπεία και την ψυχολογική δυσφορία που προκαλεί.
«Τα μονοπάτια και οι διαδρομές είναι περίπλοκες. Ωστόσο όσοι καταφεύγουν, ασχέτως θρησκεύματος, σε αυτή την οδό, συνήθως προσαρμόζονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στην θεραπεία και έχουν καλύτερη ψυχοσωματικότητα», εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο ψυχολόγος του Ογκολογικού Τμήματος της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κι εκ των υπευθύνων της έρευνας Γρηγόρης Οικονόμου.
Το δεύτερο που συμπέραναν οι επιστήμονες του ΑΕΙ της Πάτρας είναι ότι όταν κάποιος ανήκει σε θρησκευτικές ομάδες, έχει κοινωνική λειτουργικότητα, βλέπει κόσμο, συναναστρέφεται μαζί του, αυτό το υποστηρικτικό δίκτυο που δημιουργείται, η αίσθηση της ομάδας, βοηθάει τους ασθενείς να έχουν μια πιο ποιοτική υποστήριξη.
«Όχι ότι όσοι δεν θρησκεύονται δεν έχουν ποιότητα ζωής. Ωστόσο αν ο τρόπος της ψυχικής και κοινωνικής πλαισίωσης είναι η θρησκεία, διαπιστώσαμε ότι, όσο μεγαλώνει η υποστήριξη τόσο μειώνεται η κατάθλιψη των ασθενών», προσθέτει ο κ. Οικονόμου.
Το τρίτο συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι, συνήθως, άνθρωποι με πνευματικότητα συμμορφώνονται περισσότερο, στις οδηγίες και την θεραπευτική αγωγή που τους δίνει ο γιατρός τους, είναι δηλαδή πιο συνεργάσιμοι με συνέπεια να απολαμβάνουν στο μέγιστο τα οφέλη της χορηγούμενης χημειοθεραπείας.
Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η θρησκευτικότητα βοηθά και υγιείς ανθρώπους καθώς σχετίζεται θετικά με καλύτερες συμπεριφορές υγείας όπως λιγότερο κάπνισμα, καλύτερη διατροφή μέσω της νηστείας, προσεκτικότερη σεξουαλική συμπεριφορά και κατά συνέπεια έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε οργανικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Οικονόμου, όσοι θρησκεύουν κατά κανόνα ζουν και περισσότερα χρόνια.
Παράλληλα ιατρικές δημοσιεύσεις έχουν καταρχήν συμπεράνει ότι η θρησκευτικότητα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη μείωση του πόνου ενώ έχει εξαχθεί και το συμπέρασμα ότι η θρησκευτική συμμετοχή μπορεί να συνδέεται ακόμα και με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει δηλαδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την άμυνα του οργανισμού κι έτσι τα άτομα γίνονται πιο ανθεκτικά.
«Δεν πρόκειται για «θαύμα». Πώς δείχνει να λειτουργεί; Η εύρεση νοήματος στη ζωή και ελπίδας, ενός καταφύγιου στα δύσκολα όπου αφήνεσαι κι από όπου παίρνεις δύναμη βοηθούν. Αυτό προσφέρουν η πνευματικότητα και η συμμετοχή σε θρησκευτικές δραστηριότητες. Σε κάνουν να προσαρμόζεσαι καλύτερα. Σε ορισμένους ανθρώπους που θρησκεύονταν ή διαλέγουν αυτή τη στρατηγική αντιμετώπισης, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Βέβαια το όλο θέμα είναι ακόμα υπό διερεύνηση καθώς είναι πολύπλοκο και απαιτούνται και άλλες έρευνες για να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα», τονίζει ο κ. Οικονόμου.
Η ομάδα των μελετητών καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ογκολογικοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο και πιστεύουν θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να διευκολύνονται να ασκήσουν τη θρησκευτική τους δραστηριότητα μέσω για παράδειγμα ποιμαντικής συμβουλευτικής από ιερείς. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας γίνεται εξαιρετική δουλειά από τον πατέρα Χαρίτωνα, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του αδιάλειπτα σε όσους του τις ζητήσουν και τυγχάνει γενικής αποδοχής.
ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου