Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Τ διατροφικ πλεονεκτήματα τς νηστείας

.                 Ἡ νηστεία, ἐκτὸς ἀπὸ θρησκευτικὴ παράδοση δὲν παύει νὰ ἀποτελεῖ κι ἕνα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφῆς, τὸ ὁποῖο συνδέεται στενὰ μὲ τὴν ὑγεία καὶ τὴν εὐεξία τοῦ ὀργανισμοῦ.
.                 Κύριο χαρακτηριστικό της εἶναι ἡ ἀποχὴ ἀπὸ τὰ τρόφιμα ζωικῆς προέλευσης, ὅπως τὸ κρέας, τὸ κοτόπουλο, τὸ ψάρι, τὸ αὐγὸ καὶ τὰ γαλακτοκομικὰ προϊόντα, καθὼς καὶ τὰ τρόφιμα ἢ φαγητὰ ποὺ τὰ περιέχουν. Ἀντίστοιχα, παρατηρεῖται αὔξηση τῆς κατανάλωσης τροφίμων ὅπως ὄσπρια, φροῦτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακῶν καὶ θαλασσινά.
.                 Οἱ παραπάνω μεταβολὲς στὶς διατροφικὲς συνήθειες τοῦ ἀτόμου «μεταφράζονται» καὶ σὲ ἀλλαγὲς στὴν ἡμερήσια πρόσληψη ὁρισμένων θρεπτικῶν συστατικῶν, οἱ ὁποῖες μποροῦν νὰ προσφέρουν σημαντικὰ ὀφέλη στὸν ὀργανισμό.
.                 Παρακάτω θὰ δεῖτε τὰ βασικότερα διατροφικὰ πλεονεκτήματα τῆς νηστείας:

Αὐξημένη πρόσληψη φυτικῶν ἰνῶν, λόγῳ τῆς ὑψηλότερης κατανάλωσης ὀσπρίων, λαχανικῶν καὶ φρούτων. Οἱ φυτικὲς ἴνες συμβάλλουν στὴν καλὴ λειτουργία τοῦ ἐντέρου καὶ στὴν ἀντιμετώπιση προβλημάτων ὅπως ἡ δυσκοιλιότητα, ἐνῶ συνδέονται καὶ μὲ τὴν πρόληψη ὁρισμένων μορφῶν καρκίνου. Παράλληλα, ἡ ὑψηλὴ κατανάλωση φυτικῶν ἰνῶν μπορεῖ νὰ βελτιώσει τὰ ἐπίπεδα ὁλικῆς καὶ «κακῆς» χοληστερόλης καθὼς καὶ τὴ γλυκαιμικὴ ἀπόκριση, ὁδηγώντας ἔτσι σὲ μείωση τοῦ κινδύνου ἐμφάνισης καρδιαγγειακῶν νοσημάτων καὶ διαβήτη.

Αὐξημένη πρόσληψη ὁρισμένων μικροθρεπτικῶν συστατικῶν καὶ ἀντιοξειδωτικῶν. Ἡ ὑψηλὴ κατανάλωση λαχανικῶν καὶ φρούτων κατὰ τὴ διάρκεια τῆς νηστείας παρέχει πλῆθος βιταμινῶν καὶ μετάλλων ποὺ εἶναι ἀπαραίτητα γιὰ τὴ διατήρηση τῆς ὑγείας καὶ τὴ φυσιολογικὴ λειτουργία τοῦ ὀργανισμοῦ, καθὼς καὶ ἀντιοξειδωτικῶν ποὺ ἐνισχύουν τὴ δράση τοῦ ἀνοσοποιητικοῦ συστήματος καὶ προστατεύουν τὸν ὀργανισμὸ ἀπὸ τὴν ἐπιβλαβῆ δράση τῶν ἐλευθέρων ριζῶν. Προϋπόθεση ὡστόσο, ἀποτελεῖ ἡ κατανάλωση ποικιλίας φρούτων καὶ λαχανικῶν, ὥστε νὰ ἐξασφαλίζεται πρόσληψη ἀντίστοιχης ποικιλίας θρεπτικῶν συστατικῶν.

Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρῶν. Ἡ ἀποχὴ ἀπὸ τὸ κρέας, τὰ γαλακτοκομικὰ καὶ γενικότερα τὰ ζωικῆς προέλευσης προϊόντα ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα τὴν ἐλαχιστοποίηση τῆς πρόσληψης κορεσμένου λίπους. Ἀντίθετα, κατὰ τὴ διάρκεια τῆς νηστείας οἱ πηγὲς λίπους τῆς διατροφῆς περιλαμβάνουν κυρίως μονοακόρεστα καὶ πολυακόρεστα λιπαρὰ ὀξέα, δηλαδὴ τὰ λεγόμενα «καλὰ» λιπαρά. Ὁ συνδυασμὸς τῶν παραπάνω, μπορεῖ νὰ συμβάλλει στὴ βελτίωση τοῦ λιπιδαιμικοῦ προφὶλ τοῦ ἀτόμου καὶ κατ’ ἐπέκταση στὴ μείωση τοῦ καρδιαγγειακοῦ κινδύνου.

ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου