Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η Μητρόπολη Πατρών τίμησε τους Νεομάρτυρες (ΦΩΤΟ)

  • Από  την Μητρόπολη
Η Μητρόπολη Πατρών τίμησε τους Νεομάρτυρες (ΦΩΤΟ)
Στο Συνεδριακό κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, από τις νεανικές ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, με θέμα «ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Βουλευτής κ. Νικόλαος
Νικολόπουλος, πολλοί Ιερείς και Μοναχοί και πλήθος Λαού που κατέκλυσαν το Συνεδριακό, αλλά και τον προ αυτού χώρο.
Τα παιδιά της Αναπλαστικής παρουσίασαν θεατρικό βασισμένο στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου και κατεσυγκίνησαν το κοινό με τον τρόπο που παρουσίασαν τα δρώμενα, με το βαθύ συναισθηματισμό και την συγκίνηση που μετέδωσαν και τα επίκαιρα μηνύματα τα οποία έδωσαν από την γεμάτη, Χριστό και Ελλάδα, καρδιά τους.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με παραδοσιακούς, πατριωτικούς χορούς, οι νεανικές ομάδες του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου.
Τα παιδιά της ενορίας αυτής για μια ακόμα φορά έδωσαν νότα και πνοή Ελλάδος και λεβεντιάς, σε μια εποχή που οι Έλληνες έχουν ανάγκη από αναπτερωμένο ηθικό, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Διάκονος Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, ενώ κείμενα ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Τον εορτασμό έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέφερε ότι οι ωραιότερες, συγκλονιστικότερες και ενδοξότερες σελίδες κατά την διάρκεια της πικρής σκλαβιάς, γράφτηκαν με το αίμα και τις θυσίες των κλεινών Νεομαρτύρων, οι οποίοι αντιστάθηκαν με λεβεντιά, παλληκαριά και θάρρος ενώπιον του φοβερού κατακτητού και τυράννου, ομολόγησαν την πίστη τους στο Θεό και την αγάπη τους για την Πατρίδα και εσφράγισαν αυτή τους την μαρτυρία με το ένδοξο μαρτύριό τους, προστεθέντες στον κατάλογο των παλαιοτέρων μαρτύρων της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ακόμη ο Σεβασμιώτατος, έκανε αναφορά στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ο οποίος στο Νέο Μαρτυρολόγιό του, χαρακτηρίζει τους Νεομάρτυρες: «... Γλυκύτατα πάσι Χριστιανοίς και πράγματα και ονόματα, του επουρανίου βασιλέως παρεμβολή καινή, στράτευμα γενναιότατον, λαμπρούς φωστήρες, αγγέλους που ενίκησαν τον σκότιον δράκοντα, τον διάβολον δηλ, ποταμούς που με την πλημμύραν των αιμάτων τους κατεβύθησαν την πλάνην των αλλοπίστων, ιατρούς διότι θεραπεύουν με την δύναμη του αγίου πνεύματος τις ασθένειες της ψυχής και του σώματος, πύργους ευσεβείας, φύλακας της Εκκλησίας, μυρίπνοα ρόδα του παραδείσου, προστάτας, βοηθούς και σωτήρας των Ορθοδόξων...» και βάζει στο στόμα τους αυτή την ιερά παραγγελία για τους επιγενομένους: «...Αδελφοί μας Χριστιανοί. Αδελφοί μας αγαπητοί και παμπόθητοι. Ο λαός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ο εκλεκτός και περιούσιος, λάβετε παράδειγμα υπομονής των θλίψεων οπού δοκιμάζετε, και από ημάς τους συναδελφούς σας. Ημείς διά να υπομείνωμεν ανδρείως διά τον Χριστόν τα παρά των αλλοπίστων διάφορα μαρτύρια, εκληρονομήσαμεν μίαν Βασιλείαν αιώνιον και εσυναριθμήθημεν με τους παλαιούς και Αγίους Μάρτυρας. Καί εσείς αν υπομένετε μετά ευχαριστίας, διά το όνομα του Χριστού, τους δαρμούς, τας φυλακάς, τας αλύσεις, τας αγγαρείας, τας ζημίας, τα ανυπόφορα δοσίματα και τα άλλα βάσανα οπού σας κάμνουν οι νυν κρατούντες, βέβαια ως Μάρτυρες τη προαιρέσει λογίζεσθε κοντά εις τον Θεόν...»
Οι μανάδες και η Εκκλησία, συνέχισε ο Ιεράρχης, κράτησαν όρθιο το Γένος μας στους δύσκολους καιρούς της πικρής σκλαβιάς. Οι μανάδες στάλαξαν στις ψυχές των παιδιών τους την αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα και η Εκκλησία αύξησε αυτή την παρακαταθήκη και την διετήρησε.
Η φωνή της μάνας, λειτούργησε λυτρωτικά στις ψυχές των εξωμοτών Ελληνοπαίδων, για να γυρίσουν στην πατρώα αγία πίστη και ευσέβεια και οι αλείπτες, οι πνευματικοί της Εκκλησίας, όπως ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, ενεψύχωσαν αυτά τα βλαστάρια της Ελλάδος, να φθάσουν μέχρι θυσίας για του Χριστού την πίστη, την Άγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.
Συγκινητική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο και ιδιαίτερα στάθηκε στην ευχή της μάνας του δευτέρου, η οποία και μετά τον θάνατό της, έσωσε το παιδί της από το βούρκο και το ωδήγησε στην μετάνοια, το μαρτύριο και την αγιότητα.
Επιθυμία μας, είπε, είναι να τιμήσωμε, κατά χρέος, τους Νεομάρτυρας των Πατρών, Ζαχαρία και Χριστόδουλο και Αναστασία, ανεγείροντας στην πόλη μας Ναούς αφιερωμένους στη μνήμη τους για να δοξάζεται ο Θεός και να εμπνέωνται οι Χριστιανοί και οι Έλληνες όλων των εποχών.
Συνέχεια των Νεομαρτύρων, ετόνισε, ο Σεβασμιώτατος, είναι οι αδελφοί μας Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, που στις ημέρες μας πληρώνουν με την ζωή και το αίμα τους, την πίστη τους στον Χριστό.
Μας εμπνέουν αυτά τα παιδιά, που παρουσίασαν συγκλονιστικά σήμερα την ζωή των Νεομαρτύρων, που μας συγκίνησαν με της καρδιάς τους το πύρωμα, που μας συνεπήραν με τους πατριωτικούς χορούς και την ελληνοπρέπειά τους, με την αγωνιστικότητα και την παλλικαριά τους. Είναι τα σύγχρονα Πατρινόπουλα, είναι τα δικά σας παιδιά, είναι τα παιδιά μας, τα παιδιά της Εκκλησίας μας, οι πνευματικοί απόγονοι του Παλαιών Πατρών Γερμανού και των άλλων αγωνιστών του ‘ 21, είναι η χρυσή ελπίδα του μέλλοντος, η λαμπρή και φωτοφόρος παρεμβολή για την πορεία της τοπικής μας Εκκλησίας, της πόλεώς μας, της κοινωνίας μας και της Πατρίδος μας.
Σας συγχαίρω, τους γονείς, των παιδιών, γιατί δίδετε αυτά τα βλαστάρια στην κοινωνία μας, γιατί τα μεγαλώνετε με τα ζώπυρα που κράτησαν όρθιο αυτό το Γένος τόσους αιώνες. Είστε οι μανάδες και πατεράδες, οι πιστοί στο Θεό και αφοσιωμένοι στις πατροπαράδοτες πνευματικές παγκόσμιες, αλλά και Ελληνικές αξίες, οι ευεργέτες της Πατρίδος μας και της ευρύτερης κοινωνίας.
Παιδιά μου, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στα παιδιά, σας καμαρώνωμε, χαιρόμαστε για σας, καυχόμεθα εν Κυρίω, για την ωραιότητα, αγνότητα και καθαρότητα της ψυχής σας, για την πνευματική αντίσταση που κάνετε σε μια εποχή που επιχειρείται η ισοπέδωση των πάντων και ιδιαίτερα στη χώρα μας η οποία απελευθερώθηκε μέσα από τους αγώνες, τα αίματα και τις θυσίες των ευκλεών ηρώων και μαρτύρων παιδιών της.
Υπ’ αυτήν την έννοια και την έποψη είστε «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ», αφού αγωνίζεστε τον τίμιον αγώνα και περνάτε με φρόνημα γενναίο, το πάντα επίκαιρο και σωτήριο μήνυμα για τον τόπο μας, για τον κόσμο ολόκληρο. «Αξίζει κανείς να αγωνίζεται και να πεθαίνη για την πίστη στον αληθινό Θεό και για τις αιώνιες αξίες για όλα αυτά δηλ. για τα οποία θυσιάστηκαν, δοξάσθηκαν από τον Θεό και θα τιμώνται εις τους αιώνες οι Νεομάρτυρές μας.

2403patr.jpg
2403patr1.jpg
2403patr2.jpg
2403patr3.jpg
2403patr4.jpg
2403patr5.jpg
2403patr6.jpg
2403patr7.jpg
2403patr8.jpg
2403patr9.jpg
2403patr10.jpg
2403patr11.jpg
2403patr12.jpg
2403patr13.JPG
2403patr14.JPG
2403patr15.JPG
2403patr16.JPG
2403patr17.JPG
2403patr18.JPG
2403patr19.JPGΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου