Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Σισανίου Παύλου: Ο χρόνος της ζωής μας θα γίνει αληθινά καινούριος εάν βάλουμε το Χριστό στην ζωή μας

  • Από  desk agioritikovima
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Σισανίου Παύλου: Ο χρόνος της ζωής μας θα γίνει αληθινά καινούριος εάν βάλουμε το Χριστό στην ζωή μας
"Ο χρόνος της ζωής μας θα γίνει αληθινά καινούριος εάν βάλουμε το Χριστό στην ζωή μας" αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης Παύλος.
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:  
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Βασιλείου του οποίου εορτάζουμε την μνήμη, ένα νέος έτος βρίσκεται από σήμερα μπροστά μας.

Στην γλώσσα της Εκκλησίας μας ο νέος χρόνος ονομάζεται «νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου» που σημαίνει μια ακόμη χρονική περίοδο την οποία η αγάπη του Θεού χαρίζει στον καθένα μας επάνω στην γη.
Ο χρόνος έχει μια αρχή για τον καθένα μας και φαίνεται να έχει και ένα τέλος. Αρχή είναι η ημέρα που γεννηθήκαμε.Ποιό όμως είναι το τέλος; Στη γλώσσα μας η λέξη τέλος έχει δύο έννοιες. Η μία σημαίνει το τέρμα. Η άλλη σημαίνει την ολοκλήρωση.
Ο χρόνος μοιάζει με ένα ποτάμι που κυλάει και που φαίνεται σε μας τους ανθρώπους ότι το τέλος του είναι ο θάνατος. Όμως, όπως όλα τα ποτάμια, δεν τελειώνει, αλλά εκβάλει στην βασιλεία του Θεού. Σε μια άλλη πραγματικότητα που δεν ανήκει στο χρόνο αλλά στην αιωνιότητα.
Γιά ποιο λόγο όμως ο Θεός μας χαρίζει τον χρόνο; Ο απόστολος Παύλος θα μας πεί ότι ο χρόνος πρέπει να γίνει «καιρός σωτηρίας». Θα μας καλέσει δηλαδή να αξιοποιήσουμε όσο χρόνο ο Θεός μας διαθέσει, λιγότερο ή περισσότερο για να σωθούμε. Να συναντήσουμε δηλαδή στην ζωή μας τον Σωτήρα Χριστό και να ολοκληρωθούμε. Η ολοκλήρωση της ανθρωπινης ζωής είναι η ένταξη της στην ζωή του Χριστού. Η ένωση μας με τον Χριστό είναι ο τρόπος που νικάμε τον θάνατο και ζούμε στην Βασιλεία του Θεού.
Ο άνθρωπος βέβαια που ενώνεται με τον Θεό, φανερώνει τη ζωή του Χριστού στην καθημερινότητα του. Αλλά η ζωή του Χριστού είναι η αγάπη. Ο άνθρωπος τότε μόνο ζεί αληθινά όταν αγαπά. Καί όταν ο άνθρωπος αγαπά τότε αληθινά ζεί και χαίρεται την ζωή του. Ο Χριστός μας διαβεβαίωσε ότι ήλθε στον κόσμο για να μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να έχουμε ζωή και περίσσευμα ζωής.
Όλες αυτές τις αλήθειες τις βλέπουμε να φανερώνονται στην ζωή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου. Ο άγιος εμπιστεύθηκε στη ζωή του τον Χριστό σαν τον μοναδικό τρόπο να ζήσει αιώνια. Στη ζωή του φανέρωσε την ζωή του Χριστού, δηλαδή την αγάπη. Είχε μια σπάνια μόρφωση, είχε σπουδάσει έξι (6) επιστήμες και τις χρησιμοποίησε όλες για να υπηρετήσει καλύτερα τον συνάνθρωπο του και όχι για να πλουτήσει. Πλούτος του ήταν η αγάπη. Έφτιαξε μια πόλη αγάπης που οι μεταγενέστεροι την ονόμασαν Βασιλειάδα. Εκεί ο κάθε αναγκεμένος άνθρωπος εύρισκε στήριξη, παρηγοριά και αγάπη. Ο Άγιος Βασίλειος είχε δημιουργήσει και λεπροκομείο και φρόντιζε ως ιατρός τους αρρώστους. Περιποιόταν τους λεπρούς ο ίδιος και στο τέλος ασπαζόταν τις πληγές τους.
Ο Άγιος Βασίλειος είχε ταυτόχρονα δυνατή πίστη. Στη ζωή του εμπιστεύθηκε αταλάντευτα τον Χριστό και υπερασπίστηκε την ορθόδοξη πίστη από την πλάνη και την αίρεση. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος του με τον έπαρχο που απαιτεί από αυτόν να προσχωρήσει στην αίρεση:
Έπαρχος: Εάν δεν με υπακούσεις θα πάθεις κάτι από όσα έχω στην εξουσία μου.
Άγιος Βασίλειος: Ποιά είναι αυτά;
Έπαρχος: Θα σε εξορίσω. Θα σού δημεύσω την περιουσία. Θα σε σκοτώσω.
Άγιος Βασίλειος: Έχεις κάτι άλλο, γιατί αυτά δεν με αφορούν.
Έπαρχος: Μα πως;
Άγιος Βασίλειος:Με απειλείς με εξορία. Υπάρχει κάποιος τόπος να με στείλεις που δεν θα υπάρχει ο Θεός; Ένας τέτοιος τόπος θα ήταν εξορία. Αλλά του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής. Θα μου δημεύσεις την περιουσία; Η μόνη μου περιουσία είναι τα βιβλία μου και τα τριμένα ράσα που φοράω. Με απειλείς με θάνατο;Θα εννοείς την πρώτη πληγή κάτω από την οποία θα πέσει νεκρό αυτό το ταλαίπωρο σώμα. Γνώριζε ότι μόνο αυτή την πληγή εξουσιάζεις. Αλλά αυτή η πληγή θα με φέρει πιο κοντά στον Χριστό μου.
Το συμπέρασμα του Επάρχου που μεταφέρει στον αιρετικό αυτοκράτορα: «Κρείσσων απειλών ο ανήρ», δηλαδή μεγαλύτερος από όλες τις απειλές αναδείχθηκε αυτός ο άνδρας. Έτσι ο Άγιος Βασίλειος έμεινε σταθερός στην πίστη του και δυνατός στην αγάπη του.
Αδελφοί μου,
Ο χρόνος της ζωής μας θα γίνει αληθινά καινούριος εάν βάλουμε το Χριστό στην ζωή μας και το θέλημα του γίνει δείκτης πορείας για όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας. Μιά τέτοια χρονιά σας εύχομαι να ζήσετε αυτό το χρόνο που από σήμερα αρχίζει, εάν θέλετε να είναι καλός και ευγογημένος.
Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα!
Με την αγάπη του Χριστού μας
Ο Επίσκοπος Σας
Ο Σισανίου και Σιατιστης Παύλος


ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου