Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Moonbows: Τα Σεληνιακά ουράνια τόξα

Ένα σεληνιακό τόξο φωτίζεται από το φως που αντανακλάται από την Σελήνη, όχι απευθείας από τον 'Ήλιο.
Τα σεληνιακά τόξα έχουν αναφερθεί από τον Αριστοτέλη στην Μετεωρολογία του (γύρω στο 350 π.Χ.), καθώς επίσης και σε μια δημοσίευση το 1847.
Κατά τη διάρκεια του πλήρους φεγγαριού την άνοιξη και στις
αρχές του καλοκαιριού, σεληνιακά ουράνια τόξα, επίσης γνωστά ως moonbows, μπορεί να παρατηρηθούν σε πολλά πάρκα με καταρράκτες ανά τον κόσμο.
Το σεληνιακό ουράνιο τόξο είναι πολύ σπάνιο και οπωσδήποτε με δυσκολία γίνεται αντιληπτό.
Ένα σεληνιακό ουράνιο τόξο (ονομάζεται επίσης μαύρο ουράνιο τόξο, λευκό ουράνιο τόξο, σεληνιακό τόξο ή ουράνιο τόξο του διαστήματος) είναι ένα ουράνιο τόξο που παράγεται από το φως που αντανακλάται από την επιφάνεια του φεγγαριού (και όχι από το άμεσο ηλιακό φως) διαθλάται μακριά από την υγρασία στον αέρα. Τα σεληνιακά τόξα είναι σχετικά ελαφρά, λόγω της μικρότερης ποσότητας του φωτός που ανακλάται από την επιφάνεια της Σελήνης. Είναι πάντα στο αντίθετο τμήμα του ουρανού από το φεγγάρι.
Επειδή το φως είναι συνήθως πολύ εξασθενημένο για να διεγείρει τους δέκτες χρώματος στα ανθρώπινα μάτια, είναι δύσκολο για το ανθρώπινο μάτι να διακρίνει χρώματα σε ένα σεληνιακό τόξο. Ως αποτέλεσμα, συχνά φαίνεται να είναι άσπρο. Ωστόσο, τα χρώματα σε ένα τέτοιο φαινόμενο δεν εμφανίζονται σε φωτογραφίες με μεγάλες εκθέσεις.
Είναι πιο εύκολο να το δείτε, όταν το φεγγάρι είναι λαμπρό. Εκτός από εκείνα που παράγονται από καταρράκτες ή ομίχλη, το φεγγάρι θα πρέπει να είναι χαμηλά στον ουρανό (λιγότερο από 42 βαθμούς ) και ο ουρανός πρέπει να είναι πολύ σκοτεινός. Δεδομένου ότι ο ουρανός έχει ακόμα φως σε μια πανσέληνο, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρατηρηθούν μόνο 2 με 3 ώρες πριν την ανατολή του 'Ηλίου.
Και, φυσικά, πρέπει να υπάρχει βροχή που πέφτει απέναντι από το φεγγάρι. Αυτός ο συνδυασμός των προϋποθέσεων καθιστά τα σεληνιακά τόξα πολύ πιο σπάνια από ότι τα ουράνια τόξα που παράγονται από τον Ήλιο. Μπορεί επίσης να είναι ορατά όταν πέφτει η βροχή κατά τη διάρκεια της πλήρους ανατολής του Φεγγαριού σε ακραία γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν επικρατούν οι ώρες του σκοταδιού.
Λίγα μέρη στον κόσμο διαθέτουν συχνά τέτοια φαινόμενα. Τέτοιες περιοχές είναι οι καταρράκτες στο Yosemite National Park, στην Καλιφόρνια, οι καταρράκτες της Βικτορίας στην Αφρική, στα σύνορα μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε, είναι επίσης ευρέως γνωστά για σεληνιακά τόξα ομίχλης. Έχουν επίσης εντοπισθεί στην Waimea στο μεγάλο νησί της Χαβάης.
Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου