Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Γόρτυνος Ιερεμίας: Η Παναγία όλο το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής-Να έχετε πάντα πάνω σας την εικόνα της!

  • Από  την Μητρόπολη
Γόρτυνος Ιερεμίας: Η Παναγία όλο το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής-Να έχετε πάντα πάνω σας την εικόνα της!
Του Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Ιερεμία 
1. Σήμερα, αδελφοί μου φιλέορτοι χριστιανοί, γιορτάζουμε όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, γιατί είναι εορτή της Μάνας μας Παναγίας. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, η Κοίμηση της Παναγίας μας. Σε προηγούμενα χρόνια σας είπα τα σχετικά με την γιορτή, γι᾽ αυτό σήμερα θα σας πω λίγα λόγια γενικά για την Παναγία μας. Ο λόγος για την Παναγία, χριστιανοί μου, είναι μία ολόκληρη θεολογία, που λέγεται «Θεοτοκολογία». 

Όποιος χριστιανός γνωρίζει την «Θεοτοκολογία», γνωρίζει όλη την Πίστη μας, γνωρίζει όλη την Θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γι᾽ αυτό και ένας στίχος των Χαιρετισμών λέει στην Παναγία: «Χαίρε των δογμάτων Αυτού (του Χριστού)το κεφάλαιον». Απ᾽ όλα τα δόγματα της Πίστης μας το «κεφάλαιον», δηλαδή το ανώτερο δόγμα, που τα περιλαμβάνει όλα, είναι ο λόγος για την Παναγία.
Ναί, χριστιανοί μου! Καί της πίστης μας και της Αγίας Γραφής γενικά το περιεχόμενο είναι η Παναγία. Αν θα ήθελα με μία λέξη να εκφράσω το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης, θα έγραφα το όνομα ΠΑΝΑΓΙΑ! Γιατί η Παλαιά Διαθήκη σκοπό έχει να προετοιμάσει την ανθρωπότητα να δεχθεί τον Μεσσία, τον Χριστό. Αλλά για να έρθει ο Χριστός, για να σαρκωθεί ο Λόγος του Θεού, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη εκείνη Γυναίκα, η Οποία θα γίνει η Μητέρα του Χριστού. Καί εργάζονται λοιπόν στο περιβόλι της Παλαιάς Διαθήκης οι δίκαιοι Πατριάρχες και Προφήτες για να υψωθεί η αρετή των ανθρώπων, για να αναδειχθεί το άγιο και πανάγιο αυτό πρόσωπο, που θα γίνει η Μητέρα του Μεσσία. Καί όταν έγινε αυτό, όταν η Παλαιά Διαθήκη έβγαλε την Παναγία, την θυγατέρα του Ιωακείμ και της Άννας, τότε σταμάτησε η Παλαιά Διαθήκη, γιατί εκπληρώθηκε ο σκοπός της. Πραγματικά, το τέλος, τα «έσχατα» της Παλαιάς Διαθήκης άρχισαν όταν γεννήθηκε η Παναγία, η Οποία θα γεννούσε τον Χριστό. Γι᾽ αυτό και ψάλλουμε για την Παναγία ότι Αυτή είναι η «τον Λόγον ανερμηνεύτως επ᾽ εσχάτων των ημερών τεκούσα». «Έσχατες ημέρες» είναι, όπως σας είπα παραπάνω, το τέλος της Παλαιάς Διαθήκης.  

2. Καί αν θα ήθελα πάλι να εκφράσω με μία λέξη την Καινή Διαθήκη θα έγραφα πάλι το όνομα ΠΑΝΑΓΙΑ! Ναί! Διαβάζοντας την Καινή Διαθήκη βλέπουμε από την αρχή την Παναγία μας να δίνει σε όλη την ανθρωπότητα τον Ιησού Χριστό, τον Λυτρωτή και Σωτήρα μας. Καί προχωρώντας στην Καινή Διαθήκη βλέπουμε και ακούμε τον Ιησού Χριστό μας από τον Σταυρό του Γολγοθά ψηλά να παραδίδει την Μάνα Του Παναγία σε όλους μας, για να γίνει και δική μας Μητέρα. Πραγματικά, χριστιανοί μου! Αυτό που είπε ο Χριστός από τον Σταυρό Του στον μαθητή Του Ιωάννη, «ιδού η μητέρα σου», το είπε κατ᾽ επέκταση σε όλους τους χριστιανούς. Η Παναγία λοιπόν είναι η Μάνα μας! Καί τι Μάνα!... Η πιο γλυκιά και ευσπλαχνική Μητέρα! Καί στην Πεντηκοστή πάλι, που συγκροτείται η Εκκλησία του Χριστού, η Παναγία ήταν εκεί, στο υπερώον μαζί με τους Μαθητές, γιατί η Παναγία είναι η Εκκλησία. Σε κάποιο άλλο παλαιότερο κήρυγμά μου, αδελφοί, σας απέδειξα την αλήθεια αυτή, ότι η Παναγία παραλληλίζεται με την Εκκλησία και η Εκκλησία με την Παναγία. Αυτό εκφράζεται καθαρά στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (κεφ. 12), το τελευταίο αυτό τρομερό βιβλίο της Αγίας Γραφής, όπου λέγεται για την ωραιοτάτη εκείνη γυναίκα, την λάμπουσα παραπάνω από τον ήλιο, και η Οποία εγέννησε τον Άρρενα, που θα ποιμάνει με ράβδο σιδηρά όλα τα έθνη. Ώστε, χριστιανοί μου, ολόκληρη η Αγία Γραφή, και η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, κατά το γενικό της περιεχόμενο, είναι η ΠΑΝΑΓΙΑ.
3. Όλη αυτή η δόξα της Παναγίας μας είναι επειδή έγινε ΘΕΟΤΟΚΟΣ. Να την λέτε την λέξη αυτή για την Παναγία μας, αδελφοί. Γιατί η Εκκλησία μας καθόρισε με Οικουμενική Σύνοδο, την Γ´ Οικουμενική Σύνοδο, να την λέγουμε. Καί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήκοος στην εντολή αυτή των αγίων Πατέρων της, έχει ποτίσει την λατρεία της με πάμπολλα τροπάρια στην Παναγία, που τα λέει «Θεοτοκία». Είναι δε παρατηρημένο ότι όλοι οι ασματικοί Κανόνες στους αγίους, κάθε ωδή των Κανόνων αυτών, τελειώνει με Θεοτοκίο.  
Δηλαδή, ενώ υμνούμε άλλο άγιο, όμως δεν θα ξεχάσουμε τον ύμνο στην Παναγία μας. Καί μαζί με τον άγιο αυτό, όπως υμνούμε την Αγία Τριάδα με τροπάριο το «Δόξα Πατρί» της Ωδής, έτσι υμνούμε και την Παναγία μας με δικό της τροπάριο στο «Νυν και αεί» της Ωδής. Αλλά το καλύτερο τροπάριο στην Παναγία μας, που έχει την ονομασία «Θεοτόκος», είναι εκείνο το τροπάριο που όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε και να το λέμε κάθε μέρα. Είναι το «Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σού. Ευλογημένη Συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο Καρπός της κοιλίας Σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών». – Μαζί με την ονομασία «Θεοτόκος», αδελφοί, να λέτε και την άλλη ονομασία Της, το «Αειπάρθενος». Έτσι το τροπάριο που ακούμε στην θεία Λειτουργία, το «Ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού...» λέει αυτές τις δύο ονομασίες της Παναγίας. Λέει ότι ο Μονογενής Υιός του Θεού καταδέχθηκε να σαρκωθεί «εκ της αγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας». Οι δύο αυτές ονομασίες είναι μία ομολογία Πίστεως εναντίον των αιρετικών, συγχρόνων Νεστοριανών και Προτεσταντών, οι οποίοι αρνούνται να πούν την Παναγία μας «Θεοτόκο» και «Αειπάρθενο». Καί επειδή είπα περί αιρετικών, προσοχή, να μην δέχεσθε την «Φραγκο-Παναγιά» των Παπικών. Αυτοί, όπως έχουν άλλη Αγία Τριάδα και άλλο Σταυρό και διαφορετικά Μυστήρια, έτσι έχουν και άλλη «Παναγία», που δεν μπορεί να σώσει, γιατί δεν είναι η αληθινή Παναγιά των Ορθοδόξων Χριστιανών.
4. Πολλά μπορεί να πεί κανείς για την Παναγία μας, αδελφοί μου χριστιανοί, αλλά και όσα να πούμε για την θεολογία Της, για την δόξα Της και τα θαύματά Της, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συνθέσουμε επάξιο ύμνο γι᾽ Αυτήν. Τελειώνοντας, σας λέγω: Να αγαπάτε την Παναγία! Να προσεύχεστε στην Παναγία! Να αφήνετε την καρδιά σας ελεύθερη να μιλάει σ᾽ Αυτήν, λέγοντας ο,τι θέλετε. Σαν το μικρό παιδί που λέει στον πατέρα του «μπαμπά, θέλω καραμέλες», έτσι κι εμείς, να λέμε στην Παναγία μας ο,τι θέλουμε και ξέρει Αυτή!... Ιδιαίτερα δε χριστιανοί μου, σας λέγω να έχετε στα σπίτια σας την εικόνα της Παναγίας και μάλιστα να την έχετε σε μία δεσπόζουσα και κυρία θέση στο σπίτι. Ναί! Όλα τα σπίτια και όλα τα καλύβια των φτωχών χωριών μας να έχουν την εικόνα της Παναγίας μέσα τους.
Αλλά και πάνω σας, στην τσέπη σας, και όχι μόνο στα σπίτια σας να έχετε την εικόνα της Παναγίας. Γρήγορα θα παραγγείλω στο τυπογραφείο να μου τυπώσουν και να μου κατασκευάσουν χιλιάδες μικρές πλαστικοποιημένες εικόνες της Παναγίας μας για σας τους χριστιανούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Παρακαλώ, μικροί, μεγάλοι, γέροντες και παιδιά, όταν με βλέπετε να μου ζητάτε την εικόνα αυτή, για να την έχετε επάνω σας σαν φυλαχτό. Όλες οι εικόνες θα είναι λειτουργημένες και διαβασμένες με ειδική ευχή για την υγεία και την προστασία σας και την κατά Θεό προκοπή σας.
Χρόνια σας πολλά και ευλογημένα από την Παναγία μας, αδελφοί μου. Εύχομαι η Παναγία Δέσποινα να σκεπάζει όλη την Μητρόπολή μας και όλη την Πατρίδα μας από άκρο σε άκρο. Αλλά, ξέχασα: Παναγία Δέσποινα, πολυεύσπλαγχνη Μητέρα του κόσμου, βάλε το παντοδύναμό Σου χέρι και σταμάτα τους πολέμους και τις άγριες σφαγές και τα φρικτά βασανιστήρια, όπου και να γίνονται αυτά. Λυπήσου, Παναγία μου, τα νέα παιδιά και τους ανήμπορους γέροντες.

Καί πάλι χρόνια πολλά, αδελφοί μου χριστιανοί.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας 


ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου