Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Το μυστήριο με την μούμια που ανοιγοκλείνει τα μάτια της

Όταν ακούμε την λέξη μούμια, αμέσως στο μυαλό μας έρχονται οι πυραμίδες της Αιγύπτου και οι Φαραώ, που έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν την σορό τους στην αιωνιότητα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, είτε από καθαρή τύχη είτε επίτηδες, έχουν βρεθεί διάφορα σώματα ανέπαφα σε όλον τον κόσμο.
Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και οι Καπουτσίνοι στο Παλέρμο της Σικελίας. Εκεί όπου βρέθηκε η Rosalía Lombardo, ένα κορίτσι δύο ετών, που πέθανε από πνευμονία το 1920.
Ο συντετριμμένος πατέρας της, πάνω από τον τάφο της κόρης του, αποφάσισε να διατηρήσει το σώμα της. Έτσι, πλησίασε τότε τον Dr. Alfredo Salafia, έναν ταριχευτή, που δέχθηκε να τον βοηθήσει.
Η Rosalía ήταν ένα από τα τελευταία πτώματα που έγινε δεκτό στις κατακόμβες των Καπουτσίνων, όπου φυλάσσονται περισσότερες από 8.000 μούμιες, και πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή.
Οι κατακόμβες κατασκευάστηκαν μετά τον θάνατο του μοναχού Silvestro Gubbio. Πρόκειται για τέσσερις μεγάλους διαδρόμους, κάτω από την Εκκλησία των Καπουτσίνων, που περιέχουν περίπου 8.000 μούμιες, άλλες ξαπλωμένες και άλλες κρεμασμένες από γάντζους
Οι κατακόμβες κατασκευάστηκαν μετά τον θάνατο του μοναχού Silvestro Gubbio. Πρόκειται για τέσσερις μεγάλους διαδρόμους, κάτω από την Εκκλησία των Καπουτσίνων, που περιέχουν περίπου 8.000 μούμιες, άλλες ξαπλωμένες και άλλες κρεμασμένες από γάντζους
Είναι γνωστή ως “το κορίτσι στο γυάλινο φέρετρο” ή “η Ωραία Κοιμωμένη”, γιατί όταν οι ερευνητές βρήκαν το σώμα της έμειναν έκπληκτοι από την φυσική μορφή που είχε η μούμια. Πλέον, θεωρείται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες του κόσμου.
Είναι ακόμα σκεπασμένη με την κουβέρτα της, ενώ τα ξανθά μαλλιά της είναι πιασμένα με μία κορδέλα. Η όψη της δεν θυμίζει άνθρωπο νεκρό. Φαίνεται σαν να κοιμάται. Γι' αυτό και χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τις κατακόμβες τις Σικελίας, για να θαυμάσουν το μικρό αυτό κοριτσάκι που δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Περού, El Comercio, οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να μάθουν περισσότερα για τις τεχνικές ταρίχευσης που έγιναν στο σώμα της Rosalía. Έτσι, τοποθέτησαν μία κάμερα μέσα στη σαρκοφάγο της, που τραβούσε φωτογραφία το κοριτσάκι κάθε 60 δευτερόλεπτα.
"Το κορίτσι στο γυάλινο φέρετρο" ή "η Ωραία Κοιμωμένη", όπως είναι γνωστή η Rosalia, θεωρείται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες του κόσμου
"Το κορίτσι στο γυάλινο φέρετρο" ή "η Ωραία Κοιμωμένη", όπως είναι γνωστή η Rosalia, θεωρείται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες του κόσμου
Οι ερευνητές, όμως, δεν ήταν προετοιμασμένοι γι' αυτό που θα έβλεπαν στις φωτογραφίες. Όταν πια τις πήραν στα χέρια τους, για να τις μελετήσουν, είδαν πως η κάμερα είχε τραβήξει το κοριτσάκι να κλείνει και να ανοίγει τα γαλανά μάτια του. Μάλιστα, ήταν κάτι που επαναλάμβανε αρκετές φορές την ημέρα.
Για αρκετά χρόνια, το παράξενο αυτό φαινόμενο αποτέλεσε αντικείμενο διάφορων εικασιών. Άραγε πρόκειται για ένα απλό και πετυχημένο κόλπο; Ένα τέχνασμα του φωτός; Ή ένα θαύμα;
Μεταγενέστερες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Rosalía ανοιγόκλεινε τα μάτια της, λόγω της υγρασίας που υπήρχε στην κρύπτη, όπου διατηρείται.
Πρόσφατα, την προηγούμενη εβδομάδα, Ιταλοί ερευνητές κατέρριψαν για ακόμα μία φορά τον μύθο. “Πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη, που παράγεται από το φως που φιλτράρεται από τα πλαϊνά παράθυρα. Δεν είναι εντελώς κλειστά και στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν”, λέει ο Dario Piombino-Mascali, επιμελητής των κατακόμβων.
Τόνισε ότι η μούμια έχει μεταφερθεί σε οριζόντια θέση, μέσα σε ένα φέρετρο από γυαλί, χωρίς υγρασία. Η νέα αυτή θέση, επιτρέπει στους ερευνητές και τους επισκέπτες να βλέπουν πιο εύκολα τα βλέφαρά της.
Για πολλά χρόνια το μυστήριο του κοριτσιού απασχολούσε τους ερευνητές και είχε γίνει αντίκειμενο διάφορων εικασιών
Για πολλά χρόνια το μυστήριο του κοριτσιού απασχολούσε τους ερευνητές και είχε γίνει αντίκειμενο διάφορων εικασιών
Οι ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν το πραγματικό μυστήριο του κοριτσιού το 2009, όταν βρήκαν τη μυστική φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε για να διατηρηθεί.
Ενώ οι περισσότερες μούμιες θάβονταν στις κατακόμβες, όπου τις πρόσεχαν οι μοναχοί, και αφυδατώνονταν από το ξηρό περιβάλλον, η Rosalía μουμιοποιήθηκε τεχνητά. Ο Dr. Alfredo Salafia, που έκανε την ταρίχευση, δεν αποκάλυψε ποτέ τις χημικές ουσίες που χρησιμοποίησε για να συντηρήσει το σώμα της κοπέλας.
Το 2009, όμως, ο Piombino-Mascali βρήκε ένα χειρόγραφο, στο οποίο ο Salafia είχε καταγράψει όλα τα συστατικά που είχε χρησιμοποιήσει. Το “μαγικό φίλτρο” έλεγε: “λίγη γλυκερίνη, λίγη φορμαλίνη, ανακατεμένη με θειικό ψευδάργυρο και χλώριο και διάλυμα αλκοόλης αναμειγμένο με σαλικυλικό οξύ”.
Η διαδικασία ήταν απλή και το φίλτρο λειτούργησε τέλεια. Η φορμόλη σκότωσε τα βακτήρια, η γλυκερίνη προστάτεψε το σώμα από την ξηρότητα, το σαλικυλικό οξύ σκότωσε τους μύκητες και τα άλατα του ψευδαργύρου πέτρωσαν ουσιαστικά το σώμα του κοριτσιού.
Η νέα θέση της Rosalía στο γυάλινο φέρετρο συμβάλλει και αυτή στη διατήρηση της μούμιας. “Έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους μύκητες και τα βακτήρια. Χάρη σε μια ειδική ταινία, παράλληλα, προστατεύεται το σώμα της από το φως”, εξηγεί ο Piombino-Mascali.
Ο ίδιο, μάλιστα, ελπίζει πλέον οι τουρίστες να σταματήσουν να να τραβούν φωτογραφίες της Rosalía και να διαδίδουν τις εντελώς αβάσιμες ιστορίες για το παιδί-μούμια. 

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου