Δευτέρα 12 Μαΐου 2014


ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΤΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ


https://oparadeisos.files.wordpress.com/2010/12/image1.png

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΤΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

·        «Ας αφήσουμε τον εαυτό μας στα χέρια του Θεού»
·        Και ας πούμε:


Θεέ μου, ό,τι επιτρέψει η καλωσύνη Σου και το έλεος Σου, να είναι ευλογημένο»



·        Κυνηγάμε το περισσότερο. Αλλ’ ο Κύριος μας προειδοποίησε: «οὐκ ἐν τῷ περισσεύειν τινὶ ἡ ζωὴ αὐτοῦ ἐστιν ἐκ τῶν ὑπαρχόντων αὐτοῦ» (Λουκ. 12,15) Η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα πολλά υπάρχοντα. Να μάθουμε να είμαστε ολιγαρκείς, κατά τον Αποστολικό λόγο: «ἔχοντες δὲ διατροφὰς καὶ σκεπάσματα, τούτοις ἀρκεσθησόμεθα» (Α΄ Τιμ. 6,8)

·        Δύο μέτρα χώμα είναι η κατάληξις όλων μας. Και αν είναι κάποιος πλούσιος και δυνάστης και μεγάλος και τρανός, τι θα κερδίσει παραπάνω από δύο μέτρα χώμα; Το πολύ-πολύ, να του κάνουν έναν ωραίο τάφο. Αυτό είναι το κέρδος του!

·        «Ας μη λησμονούμε , έγγαμοι και άγαμοι, ότι είμαστε αντιπρόσωποι του ταπεινού και πράου Ιησού.
Κληθήκαμε για να προοδεύουμε στην ταπείνωση και όχι να διαπληκτιζόμαστε μέσα στο ιερό θυσιαστήριο για τα πρωτεία».

 

1 σχόλιο:

  1. Ο ένας, ο μοναδικός και ανεπανάληπτος. O μόνος αρχιμανδρίτης, που ενώ τον πίεζαν αφόρητα να γίνει επίσκοπος, έγραψε «περί αποφυγής της αρχιερωσύνης», ο μόνος που από 35 χρονών ακόμα συμπεριλήφθηκε στην Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, ο μόνος που τον συμβουλεύονταν καθηγητές Θεολογικών Σχολών και Αρχιερείς από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Αν και εκοιμήθη πριν ακόμα γεννηθώ, καταλαβαίνω ότι το κενό που άφησε δεν μπορεί να καλυφθεί. Κάθε λόγος του ήταν στηριγμένος στους Πατέρες και στην Ιερή Παράδοση και κανένας, μα κανένας δεν τολμούσε να αναμετρηθεί μαζί του σε θεολογική διαμάχη. Κόλαφος ήταν τα κείμενά του εναντίον αιρετικών και σχισματικών. Μνημειώδης θα μείνει η επιστολή του προς τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, η οποία δεν έτυχε απάντησης... ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή