Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η κατανάλωση δύο γευμάτων την ημέρα, θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Posted: May 17, 2014 at 9:00 pm, Last Updated: May 17, 2014 at 7:48 pm
η-κατανάλωση-δύο-γευμάτων-την-ημέρα-θεραπεία-του-διαβήτη-τύπου-2Η κατανάλωση δύο γευμάτων την ημέρα – του πρωινού και του μεσημεριανού- αντί περισσότερων μικρών και τακτικών γευμάτων, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα χώρισαν σε δύο ομάδες 54 εθελοντές ηλικίας 30 έως 70 ετών, με διαβήτη τύπου 2. Και οι δύο ομάδες έπαιρναν περίπου 1.700 θερμίδες ημερησίως, με την μόνη διαφορά ότι η μία ομάδα τρέφονταν με έξι μικρά γεύματα ενώ η άλλη ομάδα μόνο με δύο. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι εθελοντές που έτρωγαν δύο γεύματα την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που κατανάλωναν έξι , και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν δύο γεύματα έχασαν 1,4 κιλά περισσότερα από ό,τι η ομάδα που κατανάλωνε έξι γεύματα και έχασαν περίπου 4 εκατοστά περισσότερα από την περίμετρο της μέσης τους.
“Οι ασθενείς φοβόντουσαν ότι με δύο γεύματα θα πεινάνε το βράδυ, αλλά τα συναισθήματα της πείνας ήταν χαμηλότερα καθώς οι ασθενείς έτρωγαν μέχρι να είναι ικανοποιημένοι. Αλλά όταν έτρωγαν έξι φορές την ημέρα τα γεύματα δεν ένιωθαν χορτάτοι, και αυτό ήταν αρκετά περίεργο”, τόνισαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ωστόσο ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, πριν προβούν σε αλλαγές στις διατροφικές συμβουλές που δίνονται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μ. Βρετανία πάσχουν από διαβήτη, το 90 % των οποίων έχουν τη μορφή τύπου 2 της νόσου. Ο διαβήτης εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο , νευρικές βλάβες και νεφρική ανεπάρκεια. Οι τρέχουσα οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν τρία γεύματα την ημέρα, με ενδιάμεσα υγιεινά σνακ .

news.gr

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου