Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Σιατίστης Παύλος: Η ελίτ των βολεμένων χτυπάει τις ρίζες μας

Σιατίστης Παύλος: Η ελίτ των βολεμένων χτυπάει τις ρίζες μας
Σχόλιο στα σχόλια για το 1821
του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου
 Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του. Ο καθένας δικαιούται να την λέει ακόμη και τότε που λέει ανοησίες. Έχω και εγώ λοιπόν το δικαίωμα να έχω την άποψη μου και θέλω να την πω. Μίλησε ο Νίκος Δήμου, από το «ΠΟΤΑΜΙ» για το 1821, για τους Έλληνες και το ρόλο της Εκκλησίας. Μίλησε και η κ.
Ρεπούση από την ΔΗΜΑΡ και είπε τα ίδια περίπου πράγματα. Είπαν και οι δύο τα γνωστά ποιηματάκια τους, δυστυχώς όμως γι’αυτούς, κανένας πλέον δεν τους χειροκροτεί. Ξεπερασμένες απόψεις που απλά είναι υπηρετικές όσων σκέφθηκαν ότι για να υποτάξουν τον Έλληνα πρέπει να τον πλήξουν στις ρίζες του, δηλαδή στην γλώσσα του, στην πίστη του, στην ιστορία του. Δεν είναι βέβαια οι μόνοι.
Είναι και άλλοι που πιο «ήπια», με δήθεν επιστημονικό λόγο, επιχειρούν να υπηρετήσουν τον ίδιο στόχο. Σχεδόν όλοι μέλη γνωστών ομάδων που άλλοι δουλεύουν για την γλώσσα, άλλοι για την πίστη και άλλοι για την ιστορία, δηλαδή εναντίον τους.
Επειδή όμως και εγώ έχω άποψη, πιστεύω ότι όλοι αυτοί, διεσπαρμένοι σε διάφορα κόμματα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό σαν μέλη μιάς άλλης διεθνούς, στο χώρο μιάς ευρύτερης παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι δα και τόσο μεγάλη η Πατρίδα μας και είμαστε πλέον γνωστοί όλοι. Αλλοίμονο αν περιμέναμε από αυτούς να αξιολογήσουν την παρουσία της Εκκλησίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι αντικειμενικοί ιστορικοί, αυτοί που σέβονται τον εαυτό τους είναι σαφείς. Ένας μαρξιστής ιστορικός ο Νίκος ο Σβορώνος που δεν θέλησε να διακινδυνεύσει την επιστημονική του σοβαρότητα αναγνωρίζει ξεκάθαρα αυτό το ρόλο. Οι στρατευμένοι, χρησιμοποιώντας πάντα σαν μέθοδο την απολυτοποίηση του σχετικού υπηρετούν τους κυρίους τους. Υπάρχουν όμως οι πηγές, υπάρχουν τα απομνημονεύματα των αγωνιστών, υπάρχουν οι μαρτυρίες των συγχρόνων που δείχνουν την πραγματική εικόνα των πραγμάτων. Οι στρατευμένοι έβαλαν την ιστορία στο κρεβάτι του Προκρούστη και την έφτιαξαν στα μέτρα των στόχων τους.
Θα τολμούσα να πω ότι και αυτή ακόμη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που λέει απλες αλήθειες που ο λαός τις γνωρίζει δεν θα χρειαζόταν.
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι κύριοι, σήμερα που ο λαός στενάζει τι κάνουν; Ειναι καλά βολεμένοι. Δεν φαίνεται να τους έχει αγγίξει η κρίση. Αδολεσχούν περί της κρίσεως, εκμεταλλεύονται ουχί αδαπάνως την κρίση, υπερασπίζονται δήθεν τα προβλήματα του λαού, αλλά αυτή η κρίση δεν τους άγγιξε, ούτε στο φαγητό τους, ούτε στο ντύσιμό τους, ούτε στην διαβίωση τους και κάποιοι ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να σώσουν το λαό. Ανήκουν απλά στην δική τους «ελίτ». Ο κ. Δήμου έχει εκφράσει την άποψη του για τους Έλληνες, που τώρα θέλει και αυτός να τους «σώσει». Καί μόνη η λέξη «εθνοκάθαρση» για τις προθέσεις του Κολοκοτρώνη - άραγε εκείνος να την ήξερε την λέξη – δείχνει το βάθος της επιστημονικής του εμβρίθειας.
Δίπλα στο λαό στέκει και σήμερα η Εκκλησία που μοιράζεται τα προβλήματα του, που του προσφέρει την καθημερινή του τροφή, που τον στηρίζει στην καθημερινότητα του, που δέχεται ακόμη και την οργή του, που του εμπνέει την ελπίδα. Η μόνη πόρτα που σήμερα είναι ανοικτή είναι αυτή της Εκκλησίας και κανενός από τους κυρίους αυτούς. Καί όσοι άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν, στην διακονία της Εκκλησίας στηρίζονται.
Την ημέρα που ο λαός μας θα καταλάβει ξεκάθαρα ότι όσοι κτυπούν τις ρίζες του και προσπαθούν να τον αποκόψουν από αυτές είναι οι πραγματικοί εχθροί του, τότε μια καινούρια ημέρα θα έχει ξημερώσει.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου