Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Οι μητροπολίτες Αντιοχείας αποχώρησαν από το Φανάρι

Last updated on
antioxias
Απρόβλεπτη εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα στη Σύναξη των Προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, που ξεκίνησε χθες και είναι σε εξέλιξη στο Φανάρι.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, συντηρώντας αντιδικία του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ, απέσυρε
τους μητροπολίτες του, που το εκπροσωπούσαν στη Σύναξη, από το συλλείτουργο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα πραγματοποιείται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Εκφράζονται φόβοι ότι το θέμα που θέτει η Αντιόχεια και είναι άσχετο με την ατζέντα της Σύναξης, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο, στην προετοιμασία της Μεγάλης Συνόδου, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2016.
Σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Αντιοχείας καταγγέλει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ότι επιμένει να επιβάλλει «τετελεσμένα γεγονότα» και «δεν αντιλαμβάνεται ότι η πλειονότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών θεωρεί δικαία τη θέση του Πατριαρχείου Αντιοχείας». Επιπλέον, επικρίνει τα Ιεροσόλυμα ότι απέρριψαν την μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και τις συμφωνίες που είχαν γίνει στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2013 και κοινοποιεί την απόσυρση του από τη Σύναξη και τη συζήτηση του θέματος στην τοπική Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στις 27 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιδικία ξεκίνησε όταν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέκτεινε τη δικαιοδοσία του στο Κατάρ, χώρο, που το Πατριαρχείο Αντιοχείας θεωρεί ότι ιστορικά και κανονικά ανήκει στη δική του δικαιοδοσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:  ΚΛΙΚ

1 σχόλιο:

  1. Οι Οικουμενιστές προσπαθούν να ενώσουν την Δύση και την Ανατολή την ίδια στιγμή που είναι χωρισμένοι μεταξύ τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή