Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σισανίου Παύλος: Άμα έχετε την αυταπάτη ότι είμαστε ελεύθεροι, είστε γελασμένοι

Εορταστική εκδήλωση των Κατηχητικών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση, για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 από τα κατηχητικά της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας με την ευλογία του προϊσταμένου της Ενορίας π. Βασιλείου Λ. Βασιλείου.

Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014. Ξεκίνησε περί τις 7:30 μ. μ. και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Στη εορταστική εκδήλωση συμμετείχαν τα παιδιά του μέσου και ανωτέρου κατηχητικού.Την εορτή τους φέτος την αφιέρωσαν στην απαράμιλλη αποστολική προσωπικότητα του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 300 έτη από τη γέννησή του (1714 – 2014).
Ο σπόρος των λόγων του φύτρωσε στις καρδιές των ραγιάδων και επαναστάτησαν. Μέσα από το κήρυγμά του ξεπήδησε ο Ρήγας Φεραίος και πολλοί ακόμη αγωνιστές. Επομένως δίκαια έχει αποκληθεί πρωτεργάτης της Επανάστασης του 1821. Λαϊκός απόστολος και εθνομάρτυρας, επιδρούσε στις μάζες με τρόπο εκπληκτικό. Φλογερός πατριώτης, ανέπτυξε μια μεγαλόπνοη δράση, σε όλους τομείς, ιδιαίτερα στον χώρο της παιδείας και της μορφώσεως των υποδουλωμένων ελλήνων, ανεπανάληπτη μέχρι σήμερα.
Όσοι προσήλθαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν την ευτυχία να καμαρώσουν από κοντά τους νέους και τις νέες των Κατηχητικών Σχολείων, που προσπάθησαν να αποδώσουν όσο μπορούσαν περισσότερο τους ρόλους τους. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εορταστική εκδήλωση, ενθουσίασαν τους θεατές, με την ζωντάνια και τον παλμό τους, και καταχειροκροτήθηκαν από όλους.
Στην οργάνωση και στην όλη επιτυχία της εορτής συνετέλεσαν πολλοί. Κατ’ αρχήν η κατηχήτρια των παιδιών και υπεύθυνη της όλης οργάνωσης κ. Ευφημία Ώττα μαζί με τους βοηθούς στο κατηχητικό της έργο, κ. Τατιανή Τζάλια και κ. Ιωάννη Μπατσή. Στην παρουσίαση της γιορτής ήταν η κ. Ελένη Βασιλείου, στην αφήγηση η κ. Μαλαματή Ζιώγου και υπεύθυνος της Χορωδίας ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης. Στη ρύθμιση των ηχητικών ήταν η κ. Μαρία Τσιαούση.
Η ενορία του Αγίου Νικολάου εξέφρασε τις πολλές ευχαριστίες προς τον διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μιλτιάδη Γκούβα, για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου, ώστε να παρουσιαστεί αυτή η εκδήλωση.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, με πολύ ενθουσιασμό και ικανοποίηση, απευθύνθηκε στα παιδιά και τα ευχαρίστησε για την όμορφη γιορτή τους. Συμφώνησε, επίσης, ότι ήταν πάρα πολύ όμορφη ευκαιρία να γιορτάσει φέτος η ενορία τους την επέτειο της εθνικής επαναστάσεως του ’21, τιμώντας τον εθνεγέρτη, Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της εκδήλωσης, απευθυνόμενος στα παιδιά αλλά και σε όλους τους παρισταμένους, παίρνοντας αφορμή από το θέμα της εορτής, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής για τον Άγιο Κοσμά:
«…Ο Άγιος Κοσμάς 20 χρόνια περπατούσε αδιακόπως, δε σταματούσε ούτε για να ξεκουραστεί. Το ίδιο έτος που τελείωνε η περιοδεία του, το ίδιο έτος άρχιζε και η επόμενη. Και είναι επίσης σημαντικό, από την Κωνσταντινούπολη ξεκινούσε, εκεί κατέληγε. Διότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν ένας άνθρωπος με βαθύ εκκλησιαστικό φρόνημα. Ήξερε με πιο τρόπο, το έργο που μπορεί να φαίνεται καλό, θα είναι και ευλογημένο και γι’ αυτό ακριβώς έκανε όλες αυτές τις περιοδείες, για να καταλήγει εκεί. Τέσσερα χρόνια η πρώτη περιοδεία, ένδεκα η δεύτερη, τέσσερα η τρίτη και η τελευταία, όπου η μαρτυρία του σφραγίστηκε με το μαρτύριο του αίματός του.
1100 σχολεία έφτιαξε ο Άγιος. 200 και λίγο παραπάνω ήταν τα μέσα σχολεία όπως θα λέγαμε σήμερα και τα 10 που ακούσατε ήταν τα ανώτερα. Και όπως ακούσαμε πάρα πολύ όμορφα, δεν έφτιαξε μόνο το κτίριο αλλά τα επάνδρωσε και ενδιαφερόταν για τη λειτουργία τους και όταν ξαναπερνούσε, τους ρωτούσε, τι κάνουνε, γιατί είχε καταλάβει την αξία της παιδείας. Μιας παιδείας, όμως, που μιλάει πραγματικά για τα τίμια και τα ουσιώδη της ζωής. Ένα σχολείο, που ήθελε να διδάσκει τους μαθητές, την πίστη τους, την πατρίδα τους, την ιστορία τους, τη γλώσσα τους.
Ένα λόγο θέλω να πω στα παιδιά, που μας παρουσίασαν όλη αυτή τη γιορτή. Λοιπόν, παιδιά μου καλά, ακούοντας τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, θα σταματήσετε να γράφετε γκρίκλις στο facebook; Γιατί, αυτή τη γλώσσα που τότε τη μόλυναν με τις ξένες γλώσσες, το κάνουμε και εμείς σήμερα. Και ίσως σήμερα χρειαζόμαστε καινούργιους Κοσμάδες, που θα διατρέξουν μια χώρα που είναι σκλαβωμένη. Γιατί, άμα έχετε την αυταπάτη ότι είμαστε ελεύθεροι, είστε γελασμένοι. Είμαστε τόσο ελεύθεροι, όσο με τους τούρκους τότε. Έχουμε αφεντικά, είχαμε τότε, έχουμε και σήμερα, και δεν το καταλαβαίνουμε.
Από την άλλη πλευρά, κοιτάξτε τη σοφία του Πατροκοσμά, για να καταλάβετε ότι, κάποιοι που υψώνουν φανατικές φωνές, είναι έξω από το πνεύμα του. Δε δίστασε να προσκυνήσει τους τούρκους, γιατί τον ένοιαζε το καλό του γένους. Δεν τον ένοιαζε να γίνει ψευτοήρωας αλλά διδάσκαλος, γιατί ήξερε ότι, αν το γένος δεν ετοιμαστεί, δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Και από την άλλη πλευρά, όταν ήρθε η ώρα του, δε φοβήθηκε ο Άγιος το θάνατο, ήταν προ πολλού έτοιμος γι’ αυτόν.
…Ο Άγιος Κοσμάς δεν απευθύνθηκε σε κανέναν Υπουργό, σε κανέναν Πασά, προκειμένου να κρατήσει την αργία της Κυριακής στους χριστιανούς.
Απευθύνθηκε και τους είπε αυτά, που ακούσατε προηγουμένως να τους λέει, και εκείνοι που άλλαξαν τα παζάρια, δεν ήταν οι Πασάδες, αλλά οι Χριστιανοί που σταμάτησαν να πηγαίνουν στα παζάρια.
Εμείς περιμένουμε, ίσως, από μια πολιτεία, που δεν ξέρω πόσο ελεύθερη είναι. Το ερώτημα είναι, εμείς θα αποφασίσουμε να μην ψωνίζουμε την Κυριακή; Εμείς θα αποφασίσουμε να κρατάμε κλειστά τα μαγαζιά μας την Κυριακή; Εμείς θα αποφασίσουμε με το δικό μας τρόπο και τη στάση να αλλάξουμε αυτά, που κάποιοι νομοθετούν; Έτσι επαναστατούν οι άνθρωποι. Αλλιώς, είμαστε βολεμένοι. Αλλιώς, ήρθαμε απόψε, είδαμε μία ωραία γιορτή, πού μπορούμε όντως να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όσους εργάστηκαν γι αυτήν, όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος. Η ευχή μου είναι, αυτά τα λόγια που είπαν, να περάσουν από το μυαλό τους στην καρδιά.
Ακόμα ένα ερώτημα είναι, από όλα αυτά τα παιδιά που είναι εδώ, θα νοιώσουν κάποια απόψε την κλήση να ακολουθήσουν τα ίχνη του Πατροκοσμά; ή θα αιχμαλωτιστούν στα επίγεια και στα εγκόσμια, προκειμένου να βολευτούμε και εντάξει να πορευόμαστε κάπως μετρημένα στη ζωή μας; Η αληθινή ζωή χρειάζεται επαναστάτες. Επαναστάτες, πρώτα στη συνείδηση. Γιατί όταν η συνείδηση υπνώττει, τότε είμαστε νεροκουβαλητές και όχι επαναστάτες. Όταν, όμως, η συνείδηση είναι ξύπνια, τότε, πάρα πολύ καλά το κατάλαβε ο τούρκος ότι, πίσω από αυτό το πρόσωπο και την ηρεμία κρύβετε φωτιά. Και κρυβόταν φωτιά, αλλιώς δε θα περπατούσε 20 χρόνια διαρκώς, για να γυρίσει όλο το σκλάβο γένος της εποχής εκείνης…»
Η πανέμορφη εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία, ψάλλοντας το κοντάκιο της εορτής του Ευαγγελισμού, «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…», το απολυτίκιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, «Θείας πίστεως, διδασκαλία…” και τον εθνικό ύμνο.
Ο προϊστάμενος της ενορίας, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λ. Βασιλείου, με πολλή χαρά και ικανοποίηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. κ. Παύλο για την παρουσία του στην εκδήλωση. Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους παρευρισκομένους, που με την παρουσία τους δίνουν θάρρος και ενίσχυση στα παιδιά.
Συγχάρηκε όλα τα παιδιά, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν να παρουσιάσουν την όλη εκδήλωση, και τέλος ευχαρίστησε όλους εκείνους, που συνετέλεσαν να προβληθεί η μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με τα κείμενα, τα τραγούδια, τα σκηνικά και το θεατρικό έργο.
Το μήνυμα είναι αφάνταστα μεγάλο:
Πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με ενθουσιασμό και θέληση, έχοντας πίστη στον Άγιο Τριαδικό Θεό!!!

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου