Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Κρίσιμα τα ερωτηματικά για την αύξηση των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων

κρίσιμα-τα-ερωτηματικά-για-την-αύξηση-των-εξωσωματικών-γονιμοποιήσεων 

Κρίσιμα, επιτακτικά και δύσκολα είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για την ταχύτατη άνοδο της διενέργειας εξωσωματικών γονιμοποιήσεων σε ολόκληρη την υφήλιο.. Αυτή είναι η απόφανση της Ομάδας Λήψης Κλινικών Αποφάσεων για την In Vitro – Eξωσωματική Γονιμοποίηση που Βασίζονται σε Τεκμηριωμένη Γνώση (σ.σ. pentapostagma.gr – Evidence  Based IVF Group).

Τα μέλη της Ομάδας σε άρθρο-καταπέλτη κατά της εμπορευματοποίησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης που συνέγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, υπογραμμίζουν ότι «ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση επέτρεψε σε πολλά υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν οικογένεια, εντούτοις παρόμοια αποφασιστικότητα απαιτείται για τις προσπάθειες αξιολόγησης της επέκτασης της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ολοένα και περισσότερα περιστατικά».
Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι η εκμετάλλευση των ασθενών με μη-εξηγήσιμη υπογονιμότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης εξωσωματικών γονιμοποιήσεων συντελείται μέσα από περιπτώσεις μη-εξηγήσιμης υπογονιμότητας: «Η μη-εξηγήσιμη υπογονιμότητα οφείλεται για το 25 έως 30% όλων των ζευγαριών που πραγματοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να συλλάβουν πριν από την επικείμενη θεραπεία»..
Πέρα από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η Ομάδα Λήψης Κλινικών Αποφάσεων είναι «προβληματισμένη» και για έτερες διαδικασίες που σχετίζονται με τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ενώ μερικές χώρες πραγματοποιούν μεταφορές ενός εμβρύου, στις Η.Π.Α και την Ασία η πρακτική της μεταφοράς πολλαπλών εμβρύων είναι πλέον κοινός τόπος. Το γεγονός αυτό αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο για την υγεία καθώς οι «πολλαπλές εγκυμοσύνες σχετίζονται με μητρικές και περιγεννητικές επιπλοκές όπως τον διαβήτη κύησης, τον περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου, την προ-εκλαμψία καθώς και τις πρόωρες γεννήσεις».
Επιπρόσθετα, αρκετοί ερευνητές έχουν παρανοήσει ορισμένα κρίσιμα σημεία σχετικά με την μακροχρόνια υγεία των παιδιών που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς «τα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ενδέχεται να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, να είναι παχύσαρκα, να έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, και να πάσχουν από εν γένει αγγειακές δυσλειτουργίες από ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται φυσιολογικά. Τα αποτελέσματα αυτά στην υγεία των παιδιών φαίνεται ότι σχετίζονται με την ίδια τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης παρά με το υποκείμενο πρόβλημα υπο-γονιμότητας του ζευγαριού».

pentapostagma.gr
Δείτε και άλλα θέματα βιοηθικής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου