Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Βέλγιο: Νομιμοποιείται η ευθανασία για παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας;

βέλγιο-νομιμοποίηση-ευθανασίας-για-παιδιά 

Το Βέλγιο αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες να λάβει ένα μέτρο δίχως προηγούμενο: θα νομοθετήσει υπέρ της άρσης όλων των ηλικιακών περιορισμών για την πρακτική της ευθανασίας, νομιμοποιώντας την ουσιαστικά για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας..
Η χώρα του Βελγίου ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν στη νομιμοποίηση της ευθανασίας το 2002.
Η τροποποίηση του Νόμου περί Ευθανασίας, που έχει λάβει – δυστυχώς – την υποστήριξη από τα 2/3 του Βελγικού πληθυσμού αναμένεται να ψηφισθεί την Πέμπτη. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μία ημέρα τελικών διαβουλεύσεων.
Ακόμη, όμως, και εάν υπερψηφισθεί σε επίπεδο κοινοβουλίου, για να ισχύσει ο νόμος θα πρέπει να υπογραφεί από τον Βασιλιά Φίλιππο, ως αρχηγός του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα του Βελγίου (σ.σ. pentapostagma.gr – συνταγματική μοναρχία). Έως τώρα ο Βασιλιάς του Βελγίου δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος, εάν και η θέση του δεν γίνεται ποτέ γνωστή για οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφισθεί στο βελγικό κοινοβούλιο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η συντριπτική πλειονότητα της Άνω Βουλής ή Γερουσίας του βελγικού κοινοβουλίου υπερψήφισε την νομοθετική πρόταση με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά.
Υπό την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους έχουν το δικαίωμα «αιτηθούν» για ευθανασία. Εάν ισχύσει η νομοθετική τροποποίηση, δεν θα ισχύει κανένα ηλικιακό όριο. Έτσι, το Βέλγιο πρόκειται να άρει τους περιορισμούς για την ευθανασία σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και από την Ολλανδία.. Στην Ολλανδία τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών μπορούν να «αιτηθούν» για ευθανασία.
Παράλληλα με την άρση του ηλικιακού περιορισμού, ο νέος νόμος του Βελγίου εισάγει και ξεχωριστούς περιορισμούς που θα εφαρμόζονται στην περίπτωση των ανηλίκων: θα απαιτείται γονική συγκατάθεση και οι ψυχίατροι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι ένα παιδί διαθέτει «ικανότητα κρίσης» κατά την διαδικασία της «αίτησης»
Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σε μία «κατάσταση όπου δεν επιδέχεται ιατρικής θεραπείας και χαρακτηρίζεται από αφόρητους πόνους που δεν μπορούν να απαλυνθούν και αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στον θάνατο», αναγράφει το κείμενο του επίμαχου νομοσχεδίου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου