Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΕ -25 ΝΕΚΡΟΙ

Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ EXEΙ ΘΗΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
_73075680_73075675
EΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΙΜΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Βρυξέλλες Πορφύρης Δ./Σταφυλά Π  για pentapostagma.gr
Και ενώ ο ευρωσκεπτικισμός δεδομένης της οικονομικής κρίσης κέρδιζε έδαφος, η ουκρανική αντιπολίτευση ανέλαβε να σώσει την χαμένη τιμή της Ε.Ε.Η άρνηση του Προέδρου να υπογράψει οικονομικό σύμφωνο εμπορικής υφής με την Ευρωπαική Ένωση επέφερε την αποσταθεροποίηση της χώρας από τους φιλοευρωενωσιακούς.

Η Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ήταν η πιο πολύνεκρη ημέρα από την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης.Ο τελευταίος απολογισμός σύμφωνα με νεώτερο ανακοινωθέν του Υπ.Υγείας της Ουκρανίας είναι: τoυλάχιστον  25 νεκροί εκ των οποίων 10 αστυνομικοί, οι δύο ήταν τροχονόμοι.Συγκαταλέγεται και ένας δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους εξεγερμένους.Οι 14 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο.Περί τα  600 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία οι μισοί από αυτούς είναι αστυνομικοί πάντα σύμφωνα με το Υπ.Υγείας.(BBC)
Oι παραστρατιωτικοί που βαφτίζονται διαμαρτυρόμενοι από την Ε.Ε.
Oι παραστρατιωτικοί που βαφτίζονται διαμαρτυρόμενοι από την Ε.Ε.
Οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν νέα επίθεση το πρωί για να εκκενώσουν την κεντρική  πλατεία Maïdan -Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Έκαναν χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης.Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος Ianoukovitch σε διάγγελμά του έστειλε σαφές μήνυμα στην αντιπολίτευση :
Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης καταπάτησαν την αρχή της δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στην εξουσία αποκτάται με εκλογές (…) Υπερέβησαν τα εσκαμμένα καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα…αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Ανταπαντώντας σε κοινή συνέντευξη  τύπου  Angela Merkel (την οποία αποκαλούν mama) και  François Hollande ο τελευταίος δήλωσε:
«Αυτοί [οι ουκρανικές αρχές] που διέπραξαν αυτές τις πράξεις και που προετοιμάζονται να τις συνεχίσουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν .
Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πολλά κυβερνητικά κτίρια στη Δυτ. Ουκρανία στα σύνορα με Πολωνία.Στην Lviv επιτέθηκαν στο Διοικητήριο ,στον αστυνομικό σταθμό και κατέλαβαν την τοπική έδρα Ειδικών Δυνάμεων.Ανέτρεψαν αυτοκίνητα και τα πυρπόλησαν.Η Πολωνία  καλεί την Ε.Ε. να τιμωρήσει τις Ουκρανικές αρχές.(francetvinfo.fr)
Ο δημοσιογράφος Viatcheslav Vérémiï εργαζόμενος στην ρωσόφωνη εφημερίδα ukrainienVesti δολοφονήθηκε από μασκοφόρους τη νύχτα που πέρασε.Καθώς βγήκε από το κτίριο όπου εργαζόταν και επιβιβάστηκε σε ταξί για να επιστρέψει στο σπίτι του άγνωστοι επιτέθηκαν στο όχημα με μολότοφ.Τον έσυραν έξω από το ταξί και τον πυροβόλησαν  δολοφονώντας τον.(AFP REUTERS)
UKRAINE-UNREST-POLITICS-EU-RUSSIA
Oι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται να εφαρμόσουν τιμωρίες στις ουκρανικές αρχές.Ο Viktor Ianoukovitch τους επέστρεψε τις κατηγορίες και η Ρωσία μίλησε για πραξικόπημα .Ο José Manuel Barroso μίλησε για υπευθυνότητα της « πολιτικής αρχής “ .
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
Διαδηλωτές φιλοκυβερνητικοί κατηγόρησαν πράκτορες γνωστούς ως ” titushki ” ότι εμπλέκονται στα επεισόδια.Λένε ότι οι πρόκειται για οργανωμένες ομάδες  (“sotnya”), που η κάθε μια αποτελείται από  80 έως 120 άτομα. Στο εσωτερικό της κάθε ομάδας , υπάρχουν άλλες οργανωμένες υποομάδες (“chata”) των 30 με 40 ατόμων και μέσα σε αυτές κινείται ένας σκληρός πυρήνας (“roy”), από 8 έως 12 ατόμων. Όλες αυτές οι κατατάξεις και οι τίτλοι που έχουν δοθεί στις ομάδες είναι οι ίδιες με εκείνες των Ουκρανών φιλοναζιστών που έδρασαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Ρωσικής Αντίστασης, εξ ου και η ιστορική αντιπαλότητα τμήματος των Ουκρανών με τη Ρωσία. Εκτιμάται ότι αυτές οι ομάδες που διαθέτουν μεγάλη εξοικοίωση στα όπλα και στον πόλεμο του δρόμου ικανοί  να μετατρέπουν “τις μολότοφ σε ναπάλμ”-όπως χαρακτηριστικά ακούγεται η έκφραση αυτή στην Ουκρανία-έχουν προηγουμένως θητεύσει σε πολλές αραβικές χώρες σε περίοδο της Αραβικής τους Άνοιξης. Ουκρανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για καθαρά στρατιωτικό σχεδιασμό που δεν έχει τίποτα κοινό με αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Θεωρούνται    ως δυνάμεις που θέλουν όχι να εκδημοκρατίσουν αλλά να εκφασιστοποιήσουν τη χώρα. “Πρόκειται για πραγματικούς κομμάντο που έχουν την εμπειρία πως να χρησιμοποιούν όπλα, ασπίδες και πως να απωθούν αποτελεσματικά τις αστυνομικές αρχές”. Όσοι δεν φέρουν όπλα, φέρουν λοστούς και αλυσίδες και με αυτά επιτίθονται ακόμα και στους περαστικούς που δεν εντάσσονται στις τάξεις τους. 
Οι αυθόρμητοι διαδηλωτές
Οι αυθόρμητοι διαδηλωτές
Χθες οι ουκρανικές αρχές κοινοποίησαν τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία ως τις 5.00 το απόγευμα της Τρίτης που δεν έγινε σεβαστό. Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε ένας από τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, ο Vitali Klitschko.Μια φωτιά ήταν πάντα σ΄εκδήλωση στην πλατεία της Ανεξαρτησίας απ΄όπου ακούγονταν συνεχόμενες εκρήξεις. Δημοσιογράφοι στο  Twitter επιβεβαίναν ότι οι αρχές χρησιμοποιούν δακρυγόνα και αντλίες νερού για να απωθήσουν τον κόσμο.
Την ίδια ώρα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon δήλωνε “απόλυτα ανήσυχος” και έκανε έκκληση για την επανέναρξη ενός αληθινού διαλόγου.
Νωρίς το απόγευμα, ο Υπ.Εξ. της Γερμανίας Franck-Walter Steinmeier απείλησε με “προσωπικές τιμωρίες” της Ε.Ε.  ”εκείνον που  ευθύνεται για αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου ή αλλού στην Ουκρανία”.
Το Δημαρχείο του Κιέβου που είχε εκκενωθεί την Κυριακή μετά από εβδομάδες κατάληψης ανακαταλήφθηκε από τους φιλοευρωενωσιακούς. Στις 6:15 τοπική ώρα η ουκρανική αστυνομία σε δελτίο τύπου αναφέρθηκε στους 9 πρώτους νεκρούς.
Ο Laurent Fabius, Υπ.Εξ. της Γαλλίας έκανε επίσης έκκληση για διάλογο και κατήγγειλε την αστυνομική βία. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε καλέσει με τη σειρά του τον Oυκρανό Πρόεδρο  Viktor Ianoukovitch “να θέσει τέρμα στις συγκρούσεις”.
Περίπου στις 5:00 το Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε το θάνατο αστυνομικού από σφαίρα στο λαιμό.Οι ελεύθεροι σκοπευτές δρουν ανεξέλεγκτα.Οι δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ στις μολότοφ.Η Catherine Ashton, επικεφαλής της Ευρωπαικής διπλωματίας δηλώνει επίσης “πολύ ανήσυχη  για τη βία”  ενώ δεν παρέλειψε σε διδακτικό ύφος να απευθυνθεί στις ουκρανικές αρχές: ” Καλώ τους ιθύνοντες της Ουκρανίας να εξαλείψουν την κρίση”.
Από την πλευρά του ο Sergueï Lavrov, κατηγορεί τους δυτικούς ότι ευθύνονται για την αναζωπύρωση της βίας στο ουκρανικό, για την αλληλεγγύη τους στα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του κινήματος. Ο δε Ρώσος βουλευτής Mikhaïl Marguelov έκανε την εκτίμηση ότι ” τέτοιας μορφής βιαιότητες με χρήση όπλων , κατευθύνονται από πραγματικά επαγγελματίες του είδους…” (Ria Novosti) Tις ίδιες βιαιότητες ο John Kerry τις χαρακτήρισε ως “αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ουκρανών για ένα δημοκρατικό, ευρωπαικό, μέλλον”.

1796074_10152220022091181_1720355359_o
Πιο νωρίς το πρωί χθες οι φιλοευρωενωσιακοί είχαν καταλάβει την έδρα του κόμματος του νομίμως εκλεγμένου Viktor Ianoukovitch και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Τον Ιανουάριο 5 άτομα είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ενώ 500 είχαν τραυματισθεί.(europe1.fr)
Παραστρατιωτικοί διαδηλωτές
Παραστρατιωτικοί διαδηλωτές

ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου