Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η άγνωστη φραγκοσυκιά και οι προσφορές της

φραγκοσυκιά

Η Φραγκοσυκιά είναι ένα φυτό το οποίο υπάρχει σε μεγάλη έκταση στην Ελλάδα και δη στις παράλιες και νησιωτικές περιοχές και την Πελοπόννησο, αλλά το ενδιαφέρον όσων την γνωρίζουν είναι στην χρήση των  εύγευστων καρπών της το καλοκαίρι. Πέραν τούτου άλλες γνώσεις είναι ανύπαρκτες.  Πρέπει όμως να επεκταθεί  η εκμετάλλευση της φραγκοσυκιάς και στον δευτερογενή τομέα.

Πρωτογενής εκμετάλλευση είναι η διάθεση των καρπών  στην αγορά ως έχουν. Δευτερογενής είναι η παραγωγή, ποτών, μαρμελάδων, γλυκών,  φαγητών, κτηνοτροφών. Το τελευταίο είναι άκρως επιβεβλημένο να αξιοποιηθεί και στην χώρα μας για εξασφάλιση αφθόνου και εκλεκτής ζωοτροφής. Η βασική τροφή  των γαλακτοφόρων αγελάδων στην Αμερική είναι οι φραγκοσυκιές λόγω του πλήθους των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Εμείς γιατί αμελούμε;
Όσον για την εκμετάλλευση ποτών κλπ είμεθα πολύ πίσω. Μέγα εμπόδιο για την κατανάλωση φραγκοσυκιάς και προϊόντων αυτής, οφείλεται στην ευρεία άγνοια του συνόλου  των καταναλωτών. Δεν γνωρίζουν τι προσφέρει και γι’ αυτό δεν το επιζητούν. Παράδειγμα η  περίφημη ρακή. Οι Ισπανοί  παρήγαγαν οινόπνευμα  γι’ αυτό την έφεραν  από το Μεξικό και την εκμεταλλεύτηκαν.
Στο τομέα της θεραπευτικής  αποδεδειγμένως από 25ετείς έρευνες τεσσάρων Πανεπιστημίων, θεραπεύει τον Διαβήτη τύπου ΙΙ, την Χοληστερίνη και ενισχύει τον οργανισμόν μας κατά της μάστιγας του αιώνος, το ΑΙDS.
Είναι αντιδιαβρωτικό και εξαιρετικώς αντιπυρικό. Κανείς δεν μερίμνησε για την εκμετάλλευση της ιδιότητος αυτής κατά της μάστιγας των πυρκαγιών.
Επίσης παράγει βιοαέριο σε φθηνή τιμή που αγοράζεται  από την ΔΕΗ όπως τα φωτοβολταϊκά. Επιβεβλημένη προβάλει λοιπόν η ανάγκη εξαπλώσεώς της, δεδομένου ότι είναι το φυτό του μέλλοντος.
Αν παραστεί ανάγκη θα επανέλθομεν λεπτομερώς επί των επί μέρους προσφορών.
Μιχαήλ Στρατουδάκης

ΠΗΓΗ:http://www.pentapostagma.gr/2013/12/%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pentapostagma+%28%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%29&utm_content=Yahoo!+Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου