Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία:14χρονη “νύφη” αυτοκτονεί με πιστόλι

night_of_silence


Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Σταφυλά Π.

Το Σάββατο 11/01/14,μια 14χρονη κοπέλα που είχε παντρευτεί στα 12 και υπέφερε από επιλόχια κατάθλιψη μετά την πρόωρη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, βρέθηκε νεκρή από θανάσιμο τραυματισμό με όπλο.
Η τουρκική εφημερίδα   Aydilink daily και το nsnbc αναφέρουν ότι η 14χρονη   Kader Erten, βρέθηκε νεκρή στην οικία της , έχοντας αυτοκτονήσει με όπλο.
Το Ινστιτούτο Ιατρικής του  Diyarbakir διεξαγάγει νεκροψία για να διακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου της κοπέλας ενώ και ο προιστάμενος εισαγγελέας της περιοχής λαμβάνει καταθέσεις των συγγενών.
Το τουρκικό δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το κορίτσι είχε παντρευτεί τον Mehmed Atak το 2011, όταν ακόμα ήταν 12 ετών και ότι ο γάμος ήταν απλά μια συμφωνία μεταξύ των δυο οικογενειών.
Στα 13 της ,η Kader γέννησε το πρώτο της παιδί και ένα χρόνο μετά γέννησε και το δεύτερο παιδί της, ένα πρόωρο εφταμηνίτικο αγοράκι το οποίο δεν επέζησε. Ο άντρας της εκείνον τον καιρό υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Οι συγγενείς δηλώνουν ότι η κοπέλα, έπασχε έκτοτε από επιλόχια κατάθλιψη και ότι δεν έβγαινε καθόλου από το δωμάτιό της.
Εισαγγελικές αρχές και συγγενείς από την πλευρά του γαμπρού , εκφράζουν τις υποψίες τους ότι η κοπέλα όταν παντρεύτηκε δεν πρέπει να ήταν καν 12 χρονών και ότι το πιστοποιητικό γέννησής της με ημερομηνία γέννησης την 21 Ιουλίου 2000 είναι πλαστό.
Το 2013, έρευνα του τουρκικού Πανεπιστημίου  Gaziantep University , κατέληγε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 40% επί του συνόλου των γάμων στην Τουρκία , αφορούν ανήλικα κορίτσια, ενώ το ποσοστό των απαγωγών κοριτσιών με σκοπό τον γάμο ανέρχεται στο 18%.
H εκπαιδευτκή μεταρρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση Ερντογάν το 2013, γνωστή και ως “4+4+4″ πρόγραμμα σχολικών σπουδών, ενθαρρύνει και επιτρέπει κυρίως στις μαθήτριες να μπορούν να εγκαταλείψουν το σχολείο από πολύ μικρή ηλικία.
Να σημειώσουμε ότι και η βελγική κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των εξαναγκαστικών γάμων στην Τουρκία , που σημειώνονται κάθε καλοκαίρι όταν οι τουρκικής καταγωγής βελγίδες πηγαίνουν στην Τουρκία για διακοπές. Το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από πολλές καταγγελίες, εκδίδει κάθε χρόνο ενημερωτικά φυλλάδια για τις τουρκικής καταγωγής κοπέλες που θα ταξιδέψουν εκτός Βελγίου, με τηλέφωνα και διευθύνσεις των βελγικών διπλωματικών υπηρεσιών. Εκεί καλούνται να απευθυνθούν , όσες κοπέλες, ανήλικες ή ενήλικες πιεσθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον να συνάψουν καταναγκαστικό γάμο.
To βελγικό ίδρυμα Fondation Roi Baudouin εκδίδει ειδικά για Μαρόκο και Τουρκία πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο για τις νέες κοπέλες που θα φύγουν από τη χώρα για καλοκαιρινές διακοπές.
To der Spiegel σε παλαιότερο άρθρο του ανέφερε ότι η πρακτική των εξαναγκασμών σε γάμο που ακολουθεί η Τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, εφαρμόζεται ακόμα και στα αγόρια.

affiche-280

ΠΗΓΗ:http://www.pentapostagma.gr/2014/01/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B114%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%86%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CF%83.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pentapostagma+%28%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%29

1 σχόλιο: