Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Συνθήκες ζούγκλας στην ελληνική αγορά εργασίας: Οι κομπίνες σε βάρος των ανέργων

συνθήκες-ζούγκλας-στην-ελληνική-αγορά-εργασίας

Τις συναντάς παντού. Στις εφημερίδες, στις στάσεις των λεωφορείων, στο διαδίκτυο. Είναι αγγελίες εργασίας που προσφέρουν τον… ουρανό με τ’ άστρα στους ενδιαφερόμενους, αλλά ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται την ανέχεια και την αγωνία των ανέργων, να βρουν μια δουλειά.
Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε φύλλο των Νέων, καταδεικνύει τα κόλπα παραπλάνησης και τις συνθήκες ζούγκλας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.
Μια απλή… περιοδεία ενός δημοσιογράφου (που ενδύθηκε το ρόλο του ενδιαφερόμενου) από εταιρεία σε εταιρεία, δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση. Σε πολυεθνική που πρόσφερε 1.100 ευρώ μισθό για 8ωρη εργασία και με πρόθεση άμεσης πρόσληψης, δεν του ζήτησε κανείς να γράψει για τα προσόντα του, το περιβάλλον απείχε μακριά από να το θεωρηθεί… τυπικά εργασιακό, ενώ στο τέλος αποκαλύφθηκε πως σχεδόν όλοι εργάζονται ανασφάλιστοι με τον μισθό να κατρακυλάει στα 675 ευρώ. Ηδη για τη συγκεκριμένη εταιρεία υπάρχει σωρεία καταγγελιών για το γεγονός ότι “τρώει” ένσημα ή απλώς δεν κολλάει καθόλου ένσημα.
Τα ίδια και αλλού. Σε αγγελία για ψητοπωλείο, σε αναγκάζουν να πληρώσεις για τη συνδιαλλαγή (για να μάθεις δηλαδή περί τίνος πρόκειται) και για την αποστολή βιογραφικού. Απλώς πίσω από το ψητοπωλείο, που είναι το… τυρί, υπάρχει η φάκα ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας.
Σε άλλο ψητοπωλείο, η υπεύθυνη ενημερώνει δίχως να κοκκινίζει “πρώτα θα σας δοκιμάσουμε, αν μας κάνετε και μετά θα σας πούμε πόσα χρήματα θα παίρνετε”, ενώ σε εταιρία προϊόντων διατροφής από υπάλληλος… βαφτίζεσαι συνεργάτης και καλείσαι να πληρώσεις 53,49 ευρώ για να αποκτήσεις την τσάντα που περιέχει το πληροφοριακό υλικό του προϊόντος που διακινεί η εν λόγω εταιρία.
Η εφημερίδα θυμίζει πως ο αριθμός καταγγελιών, για τέτοιου είδους περιπτώσεις, είναι ο πενταψήφιος 15512 (είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), στον οποίο μέχρι τώρα έχουν γίνει χιλιάδες καταγγελίες -ακόμα και ανώνυμα- για ψευδή στοιχεία αγγελιών. Μόνο το 2012, είχαν γίνει 1359 τηλεφωνικές καταγγελίες, ενώ αύξηση εμφάνισε και ο αριθμός των προστίμων που επιβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ στους επιτήδειους.

Πηγή: iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου