Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013



Η ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ 

ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

Αν και είμαι ανάξιος να ασχοληθώ με αυτό το θαυμάσιο θέμα, διότι δεν γνωρίζω τί είναι ευσπλαχνία, με την χάρη του Χριστού θα τολμήσω να ψελλίσω λίγα λόγια προς δόξαν του πολυευσπλάχνου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σε πολλά γεγονότα της ζωής του Χριστού εκδηλώνεται η άπειρη ευσπλαχνία Του για τον πονεμένο άνθρωπο. Στις παρακάτω γραμμές θα αναφέρουμε επτά γεγονότα, όπου είναι έκδηλη η ευσπλαχνία του Χριστού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες αξιοθαύμαστες λέξεις.

1. Όταν ο Χριστός θεράπευσε την αιμορροούσα γυναίκα είπε: «θύγατερ, η πίστις σου σέσωκέ σε  ύπαγε εις ειρήνην, και ίσθι υγιής από της μάστιγός σου» (Μάρκ. ε΄ 34). Η λέξη μάστιγος φανερώνει την μεγάλη ευσπλαχνία και συμπόνια του Χριστού. Ήξερε ο Χριστός ότι αυτή η αρρώστια ήταν βασανιστική, αλλά η αλάθητη αγάπη Του την επέτρεπε προς καταρτισμόν και προς σωτηρίαν της αιμορροούσης. Και όταν ήλθε ο κατάλληλος καιρός αυτή η αρρώστια οδήγησε την γυναίκα κοντά στον Χριστό, ο οποίος της χάρισε όχι μόνο την σωματική υγεία αλλά και την πνευματική υγεία και αγιότητα. Αυτή η γυναίκα είναι η αγία Βερονίκη που η μνήμη της τιμάται στις 12 Ιουλίου.

2. Όταν έφεραν στον Χριστό έναν κωφάλαλο στην Γαλιλαία, εκείνος «αναβλέψας εις τον ουρανόν εστέναξε». Πόση ευσπλαχνία φανερώνει το ρήμα εστέναξε; Όπως ερμηνεύουν οι άγιοι ερμηνευτές, ο Χριστός εκείνη την ώρα εστέναξε από συμπάθεια για τα βάσανα των ανθρώπων.

3. Ο Χριστός πηγαίνει στην πόλη Ναΐν, όπου συναντά μία ομάδα ανθρώπων που συνόδευαν ένα νεκρό νέο με τη χήρα μητέρα του. Τότε «ιδών αυτήν ο Κύριος εσπλαγχνίσθη επ’αυτή και είπεν αυτή μη κλαίε» (Λουκ. ζ΄ 13). Ο Χριστός ένιωσε ασυγκρίτως περισσότερο και βαθύτερα τη θλίψη αυτής της πονεμένης μάνας. Και η άπειρη ευσπλαχνία του όχι απλώς την παρηγόρησε, αλλά της έκανε ένα ανέλπιστο δώρο. Παρά πάσαν ανθρωπίνην ελπίδα ανέστησε το παλικάρι της γεμίζοντας την ψυχή της με ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση και με εγκάρδια δοξολογία προς τον  φιλάνθρωπο Θεό.

4. Ο Χριστός βαδίζει μαζί με τη Μάρθα και τη Μαρία προς τον τάφο του Λαζάρου και ρωτά: «Πού τεθείκατε αυτόν; Λέγουσι αυτώ Κύριε, έρχου και ίδε. Εδάκρυσεν ο Ιησούς, έλεγον ούν οι Ιουδαίοι ίδε πως εφίλει αυτόν» (Ιωάν. ια΄34-36). Παρότι ο Χριστός γνώριζε ότι θα αναστήσει τον Λάζαρο, ως άνθρωπος από ανέκφραστη ευσπλαχνία εδάκρυσε για το θάνατο του φίλου του, διότι ο θάνατος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, οι Ιουδαίοι εντυπωσιάστηκαν από αυτό το γεγονός και είπαν: «Κύτταξε πόσον τον αγαπούσε».

5. «Ιδών την πόλιν έκλαυσεν επ’ αυτή» (Λουκά ιθ 41). Πότε συνέβη αυτό; Όταν ο Χριστός έμπαινε θριαμβευτικά στην Ιερουσαλήμ. Έκλαυσε από άρρητη ευσπλαχνία για αυτή την ένδοξη και ευλογημένη πόλη, διότι προέβλεπε την μετ’ ολίγον χρόνον ολοκληρωτική καταστροφή της.

6. Ο Χριστός ανεβαίνει προς τον Γολγοθά και κάποιες γυναίκες χτυπούσαν από συμπόνια τα στήθη τους και θρηνούσαν. «Στραφείς δε προς αυτάς ο Ιησούς είπε θυγατέρες Ιερουσαλήμ, μη κλαίετε επ’ εμέ, πλην εφ’ ευαυτάς κλαίετε και επί τα τέκνα υμών». Μολονότι  ο Χριστός ήταν καταξεσκισμένος και καταματωμένος, ξέχασε τον εαυτό του και προβλέποντας πόσο φοβερά βάσανα θα περνούσαν οι γυναίκες της Ιερουσαλήμ και τα παιδιά τους, με απέραντη συμπόνια και ευσπλαχνία είπε: «Μην κλαίτε για μένα αλλά να κλαίτε για τον εαυτό σας και για τα παιδιά σας».

7. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες σταυρώνουν απάνθρωπα το Χριστό. Οι αρχιερείς και γραμματείς, ο μανιασμένος όχλος και οι ληστές εξευτελίζουν με υβριστικά και βλάσφημα λόγια το Χριστό. Εκείνος πονάει και υποφέρει σωματικά, αλλά ασυγκρίτως περισσότερο πονάει και υποφέρι ψυχικά, διότι σηκώνει στους ώμους του τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Και τι λέει; «Πάτερ, άφες αυτοίς ου γάρ οίδασι τι ποιούσι.» (Λουκ. κγ΄ 34). Αυτό είναι το αποκορύφωμα της ευσπλαχνίας και της φιλανθρωπίας του Εσταυρωμένου Λυτρωτού μας.

Αδελφοί μου,  ας ενώσουμε τις ψυχές μας και ας ενώσουμε τις φωνές μας και μέσα από τα βάθη των καρδιών μας ας αναφωνήσουμε: «Δόξα στην άπειρη, ακατάληπτη και ανέκφραστη ευσπλαχνία σου, Κύριε, δόξα σοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου