Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ρεφλεξολογία: Μια ασύμβατη προς τη χριστιανική διδασκαλία εναλλακτική μορφή θεραπείας



Μιχαήλ Χούλη, Θεολόγου

Στο παρόν άρθρο δεν αναφερόμαστε στην τεχνική του μασάζ και τη χρήση του στα πόδια, το λαιμό, το κεφάλι ή γενικά στο σώμα, που επιφέρει βεβαίως θετικά, ευεργετικά ή και παυσίπονα αποτελέσματα στον οργανισμό όταν εξασκείται από κάποιον ειδικό, αλλά στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ των ενεργειακών θεραπειών, που πόρρω απέχουν από τη χριστιανική πίστη και διδασκαλία. Ως εκ τούτου σταχυολογούμε παρακάτω βασικές πληροφορίες από το διαδίκτυο σχετικά με τη λειτουργία της ρεφλεξολογίας:

Στην ιστοσελίδα του ‘Κέντρου Ποδιού- Ποδολογικού Κέντρου Αθηνών’, διαβάζουμε τα εξής: “Η Ρεφλεξολογία είναι μια ευγενική τέχνη, μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ των ποδιών. Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «εναλλακτικής ιατρικής» ή θεραπείας. Θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τέχνη που θέλει να αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα…. Η πρακτική της ρεφλεξολογίας βασίζεται στην αντίληψη των ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ, καθώς υποστηρίζει πως Η ΖΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ διατρέχει το σώμα από το κεφάλι έως τα άκρα «μέσω» νοητών γραμμών/καναλιών. Οι γραμμές αυτές στην ρεφλεξολογία καλούνται ζώνες. Οι ασθένειες προκαλούνται από «ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ» κατά μήκος των γραμμών/καναλιών ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και η θεραπευτική αγωγή επικεντρώνεται στην απομάκρυνση αυτών των εμποδίων, με τον ερεθισμό διαφόρων σημείων κατά μήκος των καναλιών. Η ρεφλεξολογία εστιάζεται σε περιοχές και τμήματα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ (ενεργειακών καναλιών/γραμμών που βρίσκονται στα πέλματα και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών)” (τα κεφαλαία γράμματα δικά μας) http://www. kentropodiou. gr/index.php/ other-services/ reflexologia.

Στην ιστοσελίδα ‘πηγή ζωής’ της Πηγής Κουμαντσιώτη (Εναλλακτικές Ολιστικές Θεραπείες) διαβάζουμε επίσης, μέσα σε άλλα, τα εξής: “Ο ρεφλεξολόγος προτιμά να δουλεύει κυρίως στα πέλματα γιατί: 1. Είναι πιο εύκολο σημείο του σώματος, 2. Είναι ο μοναδικός πόλος ενέργειας του ανθρώπου ο οποίος έρχεται σε επαφή ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, 3. Είναι δέκτες – ΔΙΟΔΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.… Ακολουθούν μερικοί απλοί κανόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξετάσετε τη κατάσταση των δικών σας ποδιών”. Μέσα σε άλλα αναγράφεται ότι “η Μετατόπιση οστών σημαίνει και ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” (τα κεφαλαία γράμματα δικά μας) (http:// www. lme.gr/ reflexology. jsp).

ΣΕ βίντεο, στο «Όλα για την Υγεία μου» του MEGA, αναφέρεται από το ‘Κέντρο Ρεφλεξολογίας και Έρευνας ΚΕΡΕ’ ότι όταν ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Η ΖΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που διαχέεται στο σώμα μας, τότε αρχίζουν τα προβλήματα υγείας και αναλαμβάνει η ρεφλεξολογία (http:// www. youtube.com/ watch?v= Zf0Ka6jmj 7Y).

Στην ιστοσελίδα http://phisioplus.com/el/reflexology-orthosomia.html, και στο άρθρο ‘Ρεφλεξολογία – Ορθοσωμία’, αναφέρονται (σε άτονη γραφή) τα εξής: “Η πρακτική της ρεφλεξολογίας και του βελονισμού βασίζεται στην αντίληψη ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ καθώς και οι δυο μέθοδοι υποστηρίζουν πως η ΖΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ διατρέχει το σώμα από το κεφάλι έως τα άκρα «μέσω» νοητών γραμμών/ΚΑΝΑΛΙΩΝ. Στο βελονισμό οι γραμμές αυτές οι γνωστές ως ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ, στην ρεφλεξολογία ως ΖΩΝΕΣ. Οι ασθένειες προκαλούνται από «ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ» κατά μήκος των ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και η θεραπευτική αγωγή επικεντρώνεται στην απομάκρυνση αυτών των εμποδίων με τον ερεθισμό διαφόρων σημείων κατά μήκος των καναλιών. Στον βελονισμό χρησιμοποιούνται βελόνες σε σημεία διάσπαρτα σε όλο το σώμα. Η ρεφλεξολογία εστιάζεται σε περιοχές και τμήματα μεσημβρινών (ενεργειακών καναλιών/γραμμών) που βρίσκονται στα πέλματα και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών” (τα κεφαλαία γράμματα δικά μας).

Στο άρθρο “βασικά θέματα υγείας, ρεφλεξολογία” αναφέρονται τα κάτωθι, που μας δίνουν την φιλοσοφία και της ρεφλεξολογίας: «Σε κάθε μορφή ζωής και ύλης είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ που λειτουργεί σε διαφορετικές συχνότητες. Η ενέργεια αυτή, γνωστή ως ΤΣΙ ή δύναμη της ζωής, είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς. Οι κινέζοι ανακάλυψαν πως αυτό το τσι κυκλοφορεί μέσα στο σώμα κατά μήκος των ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ, όμοια με το αίμα, τα νευρικά και τα λεμφικά κυκλώματα. Αυτή η ΖΩΤΙΚΗ δύναμη ζωής, που κυκλοφορεί από το ένα όργανο στο άλλο, ΕΛΕΓΧΕΙ τη λειτουργία των κύριων οργάνων και συστημάτων του σώματος. Για να μπορεί να διατηρήσει κάθε όργανο μία τέλεια κατάσταση υγείας, η ενέργεια τσι θα πρέπει να ρέει ελεύθερα κατά μήκος των μεσημβρινών. Όταν είναι ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ, αποκλείεται οποιαδήποτε ασθένεια στο σώμα το νου ή το πνεύμα. Όλες οι ασθένειες οφείλονται σε μια ανισορροπία σ’ αυτή τη ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Οι μεσημβρινοί διατρέχουν ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με μια περιγραφή, περιέχουν ένα μη κυτταρικό, άχρωμο υγρό που ρέει ελεύθερα και το οποίο μπορεί να ωθείται από την καρδιά» (τα κεφαλαία γράμματα δικά μας) (astrowelly1- happyday).

Όπως διαπιστώνουμε από επίσημες ή φιλικές προς την Ρεφλεξολογία ιστοσελίδες, οι εναλλακτικοί αυτοί τρόποι θεραπείας -ίδια φιλοσοφία περιέχει η γιόγκα, ο διαλογισμός, ο βελονισμός, η αγιουρβέδα, το ρέϊκι, η ομοιοπαθητική (απλώς εδώ το ‘μαγικό’ χάπι, αφού δεν περιέχει ίχνος φαρμακευτικής ουσίας, αναλαμβάνει την ενεργειακή θεραπεία) κ.λπ.- βασίζονται στην απωανατολική ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, στον ανατολικό ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ και όχι στη δυτική ΙΑΤΡΙΚΗ. Χρησιμοποιούν πανάρχαια υποτίθεται συστήματα θεραπείας, όπως είναι οι διαφόρων ονομασιών αόρατες, και ΜΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΜΕΣ από τις φυσικές επιστήμες, ενέργειες. Η ίαση επιτυγχάνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς τους, σε ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ, συμπαντικό και ολιστικό επίπεδο. Σκοπός τους είναι να εξισορροπηθεί η ‘πράνα’ όπως δέχονται οι Ινδουιστές, ή το ‘τσι’ στα κινέζικα, ή το ‘κι’ στα ιαπωνικά, ή το ‘μάνα’ στα ινδιάνικα ή η αποκρυφιστική και αλχημιστική ‘πρωταρχική’ ουσία ‘αιθέρας’ για τον ευρωπαϊκό μυστικισμό, ή η με οποιαδήποτε άλλη ονομασία, ιδίου περιεχομένου, συμπαντική καθώς ισχυρίζονται ενέργεια, που δήθεν διεκόπη μέσα στον ασθενή, και που γι’ αυτό πιστεύουν ότι αρρώστησε. Άλλωστε παγκοσμίως συνηθίζονται τα παιδιά μας στην αντίθετη με τον χριστιανισμό αυτή φιλοσοφία δια των video games, στα οποία οι μαγικές δυνάμεις, καθώς και οι έννοιες ‘μάνα’ και ‘τσι’, είναι διαδεδομένες. Τέτοιου είδους ζωτική ενέργεια, οι μεσημβρινοί, τα τσάκρας του διαλογισμού και της γιόγκα, τα κανάλια ενέργειας κ.λπ. δεν έχουν βεβαίως εντοπιστεί από τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη και τεχνολογία.

Οι βιο-ενεργειακές θεραπείες, που χρησιμοποιούν μεταφυσική ανατολίτικη πίστη, εντάσσονται στο κίνημα της ‘Νέας Εποχής’, ή ‘Υδροχοϊκής θρησκείας’, που από την ανατολή του 20ου αιώνα έχει ήδη παρουσιαστεί από τους οπαδούς της σαν εναλλακτική ιδιότυπη θρησκευτική ιδεολογία, ηθική και λατρεία. Η αποκρυφιστική Νέα Εποχή είναι ένα μείγμα της μετενσάρκωσης, του αρχαίου γνωστικισμού, της εσωτερικής αστρολογίας, του διαλογισμού, της γιόγκα, του πανθεϊσμού και της αλχημείας. Βασική θεωρία των οπαδών είναι ότι «όλα είναι Θεός και όλα είναι Ένα». Το γενικό πνεύμα που επικρατεί είναι πως μπορούμε να αυτο-λυτρωθούμε, να πετύχουμε τη ‘θεοποίηση’ μόνο με τις δικές μας εσωτερικές δυνάμεις ή με τις εν χρήσει από τους οπαδούς τους απρόσωπες(;) μεταφυσικές δυνάμεις. Εσφαλμένα διδάσκουν ακόμη ότι “Ο Θεός που κατοικεί μέσα σας είναι ο ίδιος ο εαυτός σας” και προτρέπουν να συνειδητοποιήσει ο καθένας ξεχωριστά πως “Εγώ είμαι Θεός, δεν υπάρχει άλλος”.

Τέλος, η ΚΕ΄ Πανορθόδοξη συνδιάσκεψη εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, που φέτος συνήλθε στο Βόλο, από 4-6 Νοεμβρίου, επισημαίνει και τα εξής: “Οι λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες, ή σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών «Ανορθόδοξες Θεραπευτικές Μέθοδοι» (ΑΝ.ΘΕ.Μ.), στις οποίες κυριαρχεί μια μεταφυσικής τάξεως ενέργεια, στηρίζονται σε πεπαλαιωμένα και μυθώδη δεδομένα. Λείπει σ’ αυτές η αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία. Βασίζονται σε αναπόδεικτες αρχές, οι οποίες κατά κανόνα ευρίσκονται στον χώρο του φανταστικού. Δεν αξιοποιούν τις σύγχρονες εξελίξεις και μεθόδους της επιστήμης και ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται, από επίσημους ελληνικούς και διεθνείς ιατρικούς φορείς και συλλόγους, ως ψευδοεπιστήμες” 
 
(www. egolpion. com/25_panor8odoxi. el. aspx).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου