Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Οι Έλληνες πεθαίνουν δεν παραδίδονται.

oi-ellines-pethainoun-den-paradidontai

«Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ' όνειρο μεσ' στο αίμα.





Τού κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει: Ελευθερία,


Έλληνες μεσ' στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο: Ελευθερία»
(Οδ. Ελύτης, «Άσμα ηρωικό και πένθιμο...»)
Τι ήταν εκείνο που έκανε τους Έλληνες να γράψουν το έπος αυτό του 40 ;


Μήπως υλική υπεροχή, πολεμικός εξοπλισμός και άλλα ; μήπως ήμασταν υπέρτεροι σε αναλογία με τον πανίσχυρο, πάνοπλο και πολυάριθμο στρατό του Μουσολίνι ;

Τι ήταν αυτό που έκανε όλη την Ευρώπη να παρακολουθή κατάπληκτη αυτό το θαύμα;
Τι ήταν αυτό που έκανε τον Τσώρτσιλ να πεί «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες » ;
Ένα μονάχα! Ένα δυνατό εφόδιο, ένα ανεκτίμητο όπλο. Η Πίστη στο Θεό και η ιερή συναίσθηση ότι πλάι στο δίκαιο αγώνά τους ήταν η Παναγία, η «Υπέρμαχος Στρατηγός».
Φτωχός και ανήμπορος ο λαός μας, με σωρεία προβλημάτων, με κορυφαίο το προσφυγικό θέμα από την τραγωδία του ’22, ορθώνει το μικρό του ανάστημα απέναντι στον ισχυρότερο αντίπαλο και δηλώνει ένα γενναίο «ΟΧΙ», στην ιταμή πρόκληση, ένα καινούριο «Μολών λαβέ», μια διαχρονική άρνηση υποταγής και μια αναβίωση της πάλης του ταπεινού Δαβίδ με τον σκληρό Γολιάθ και του ευσεβούς Νέστορα με τον υπερφίαλο Λυαίο.
Υπερήφανο έθνος. Άξιοι απόγονοι του Λεωνίδα, γιατί η ελευθερία και η υπερηφάνια, είναι δύο λέξεις συνυφασμένες με το DNA των ελλήνων. Γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν δεν παραδίδονται.

Ομιλία του Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιου την 28η Οκτωβρίου 2013

πηγη

ΠΗΓΗ:   http://www.pentapostagma.gr/2013/10/oi-ellines-pethainoun-den-paradidontai.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pentapostagma+%28%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%29&utm_content=Yahoo!+Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου