Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη

 
Τα επιστημονικά ευρήματα που καταδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και των τυποποιημένων παραγώγων από τις πολυφαινόλες που περιέχει, είναι συνεχόμενα και επιβεβαιώνουν τις προγενέστερες έρευνες.

Πρόσφατα, ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα δύο μελετών στη Διεθνή Διάσκεψη για την Καινοτομία στην Έρευνα της Πρόληψης του Καρκίνου (σ.σ. pentapostagma.gr - International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research) της Αμερικανικής Ένωσης Καρκινικών Ερευνών -  AACR (American Association For Cancer Research) που επεξήγησαν τον μηχανισμό δράσης που ενεργοποιείται από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού, ένας μηχανισμός που ουσιαστικά αναστέλλει τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα και τον αυξητικό παράγοντα των ηπατοκυττάρων,  παράγοντες που οδηγούν στην κυτταρική ανάπτυξη του όγκου, τη μετάσταση και την εισβολή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στην έρευνα τους μια ομάδα από 67 άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη, ζητώντας από αυτούς να καταναλώνουν επί καθημερινή βάση είτε έξι φλιτζάνια πράσινο τσάι είτε νερό, για τρεις έως οκτώ εβδομάδες στη βάση της τυχαίας επιλογής. Στη συνέχεια συλλέχθησαν δείγματα ούρων και αίματος πριν και μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή νερού για να ελεγχθούν τα επίπεδα του Ειδικού Προστατικού αντιγόνου (PSA).  Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του PSA ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους άνδρες που κατανάλωσαν πράσινο τσάι, σε σχέση με τα βασικά επίπεδα τιμών.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia (Columbia University Medical Center), οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 40 γυναίκες οι οποίες έπρεπε να λάβουν τυχαία 400 mg, 600 mg ή 800 mg ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ή ενός εικονικού φαρμάκου δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, συλλέγοντας στη συνέχεια δείγματα αίματος και ούρων σε τρία χρονικά διαστήματα. Οι γυναίκες που έλαβαν το εκχύλισμα είχαν κατά μέσον όρο δεκαπλάσια αύξηση των μεταβολιτών του πράσινου τσαγιού σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωσαν το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, εμφάνισαν μια σημαντική μείωση στα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα των ηπατοκυττάρων (ένα μέτρο της κυτταρικής ανάπτυξης του όγκου, της μετάστασης και της εισβολής) μέσα σε δύο μήνες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που τους είχε ανατεθεί η κατανάλωση του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές και των δύο μελετών κατέληξαν στη διαπίστωση «ότι η κατανάλωση τσαγιού από γυναίκες μέσης και ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και από άνδρες των ίδιων ηλικιών, συσχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη», με σημαντικό παράγοντα τις πολυφαινόλες που αυτό περιέχει.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου