Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος: «Ο Σταυρός θα αναστήσει τον νεκρό από την αμαρτία Άνθρωπο»

"ΥΨΩΘΗΝΑΙ ΔΕΙ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ", ΔΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΥΨΟΥΤΑΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ;

Ουδείς δύναται να αρνηθή, ότι όλαι αι ανθρώπιναι επιστήμαι, το επ αυταίς, και μάλιστα η υγιής  Φιλοσοφία, εισργάσθησαν και εις ατρύτους κόπους υπεβλήθησαν, ίνα θεραπεύσωσι το μέγα τραύμα, την αμαρτωλήν ανθρωπότητα. Αλλά, παρά πάντων ομολογείται, ότι, παρά τας προσπάθειας των, αν μη απέτυχον τελείως του σκοπού, σοβαρόν ουδέν κατώρθωσαν. Το τραύμα, η μεγάλη πληγή, η αμαρτία, εξηκολούθησε και παρά τα πρόχειρα φάρμακα της φιλοσοφίας να μένη ανοικτή και να πυορροή. Και δια να εκφρασθώμεν πραγματικώτερον, παρουσίαζε σημεία απαισιώτερα της γενικής σήψεως, διότι ουδέν του αμαρτωλού ανθρώπου η επικαθήσασα και επικολληθείσα αυτώ αμαρτία, αφήκε ανέπαφον και αμόλυντον : " το σώμα του κατεπλήγωσε, καταστήσασα αυτό φωλεάν ασθενειών, του κατεσκότισε τον νουν, ζοφώσασα αυτόν δια της εμπαθείας, του συνέτριψε την θέλησιν, ήν τεθραυσμένην αφήκεν εις τας χείρας του, του ανέτρεψε τον οικογενειακόν βίον, μεταβαλούσα εις αντικείμενον αγοραπωλησίας, του ανεμόχλευσε την πολιτειακήν ζωήν, στιγματίσασα εκατομμύρια ανθρωπίνων υπάρξεων δια του επαράτου θεσμού της δουλείας, του εξηχρείωσε τον θρησκευτικόν βίον, κατακόψασα τον άπειρον Θεόν επ άπειρον, δια του πλήθους και του αναρίθμου των θρησκειών! τον απεγύμνωσε, τον κατετραυμάτισε, τον αφήκεν ημιθανή τυγχάνοντα και απήλθεν". Τις τώρα, θα ιατρεύση και ζωοποιήση τον μεμωλωπισμένον; τον νεκρόν από την αμαρτίαν άνθρωπον; Τις θα αναστήση αυτόν; Ο Σταυρός!

                                                                                               ***
Ναι,  από τον Σταυρόν και δια του Σταυρού, ο πάσχων και ασθενής, σωματικώς ή ηθικώς, λαμβάνει το κατάλληλον φάρμακον. Προσέλθωμεν, λοιπόν, εν χαρά και εν φόβω προς Αυτόν. Εν χαρά δια την σωτηρίαν, εν φόβω δε δια την αμαρτίαν. Αλλά τι λέγω; πώς ελησμόνησα, ότι επί του Σταυρού υψωμένος Σωτήρ μα, υψώθη "ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόλλυται αλλ΄ έχη ζωήν αιώνιον"; Διο ας ψάλωμεν και ημείς μετά της Εκκλησίας μας : "Σύ μου σκέπη κραταιά υπάρχεις ο τριμερής Σταυρός του Χριστού. Αγίασόν με τη δυνάμει Σου, ίνα πόθω προσκυνώ και δοξάζω Σε". 

ΔΕΙΤΕ:  ΕΔΩ
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΜΕΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΩΝ... ΑΡΧ. ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ ΧΑΡ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ   "Ερευνάτε τας Γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου