Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΞΕΥΤΙΛΑ ! Έκαναν την κηδεία 86χρονου στο δημοτικό σχολείο γιατί δεν έχουν .. εκκλησία 5 χρόνια τώρα! Τζαμί όμως θάχουν σε λίγο!




Ο χρόνος σταμάτησε στις 8 Ιουνίου του 2008 για τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βάλμη Πηνείας, όταν δέχτηκε τη χαριστική βολή από τον εγκέλαδο, και πέντε χρόνια μετά στον χώρο όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, ενώ η αναλγησία των αρμοδίων φορέων είχε σαν αποτέλεσμα να τελεστεί την Πέμπτη η κηδεία ενός 86χρονου στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού!....

Η πολύπαθη Ηλεία και εν προκειμένω η πολύπαθη Πηνεία το έζησε και αυτό, με το παλιό δημοτικό σχολείο που δεν λειτουργεί πλέον να μετατρέπεται σε εκκλησία για να μπορέσει να τελεστεί η κηδεία του 86χρονου και με τους συγχωριανούς του την ίδια ώρα να βράζουν από αγανάκτηση για την αδιαφορία της πολιτείας.

Οργή από τους κατοίκους Οι εικόνες που καταγράφηκαν την Πέμπτη, μόνο οργή προκαλούσαν στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει «περιπλανώμενοι» για να εκκλησιαστούν ή για να τελέσουν κάποιο μυστήριο και η το γεγονός ότι αναγκαστικά η κηδεία τελέστηκε στον χώρο του δημοτικού σχολείου, δεν τιμά κανέναν από τους ιθύνοντες, οι οποίοι πέντε χρόνια τώρα δεν φρόντισαν προκειμένου να αποκατασταθεί η εκκλησία του χωριού.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρισκόταν στον χώρο όπου βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού και καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν ο ναός δεν ανεγέρθηκε μέχρι σήμερα και στο σημείο που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια, σήμερα υπάρχει το απόλυτο κενό.

Όπως ανέφεραν στο patrisnews.com οι κάτοικοι του χωριού, η άδεια ανέγερσης νέου ναού εκδόθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, για να «σκοντάψει» τώρα στο γεγονός ότι οδηγήθηκε σε κατάργηση το ΤΑΣ.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο σημείο όπου βρισκόταν η εκκλησία, είχε τοποθετηθεί ένα λυόμενο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκκλησία.
Ωστόσο, πριν από δυόμισι μήνες το λυόμενο κατεδαφίστηκε με εντολή του ΤΑΣ όπως λένε οι κάτοικοι, για να ληφθεί η πρώτη δόση των χρημάτων, προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση του ναού.

Μάταια όμως, γιατί ο ναός δεν ξεκίνησε ποτέ και το τελευταίο διάστημα οι εικόνες της εκκλησίας μεταφέρθηκαν στον χώρο του δημοτικού παλιού δημοτικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το κοιμητήριο, για να μπορεί να λειτουργεί υποτυπωδώς εκεί η εκκλησία.

Στην άκρη του προαυλίου του σχολείου τοποθετήθηκε η καμπάνα, για να σηματοδοτεί ότι εκεί είναι πλέον εκκλησία. Όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη στην κηδεία του 86χρονου, δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι ένας συνάνθρωπος κηδεύτηκε στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου ως λύση ανάγκης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κηδεία θα έπρεπε να τελεστεί στο ύπαιθρο.

«Έχασαν» όλες τις εκκλησίες
Οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν επίσης ότι με τον σεισμό του 2008 καταστράφηκαν και δύο ξωκλήσια του χωριού, η Αγία Κυριακή και η Αγία Παρασκευή, με τις ιερές εικόνες τους να «χάνονται» μέσα στα συντρίμμια και την δίνη των καιρικών συνθηκών.
Αυτή την περίοδο η Αγία Κυριακή επισκευάζεται με ιδιωτική πρωτοβουλία και με τη συνεισφορά των κατοίκων, αφού πλέον δεν ελπίζουν σε καμία βοήθεια.

Αυτό που ζητούν είναι η πολιτεία να σκύψει πάνω από το χωριό που το 2007 καταστράφηκε από τις πυρκαγιές και το 2008 από τον σεισμό και να πράξει τα αυτονόητα, να δώσει πίσω στους κατοίκους την εκκλησία τους, το στήριγμά τους, την παρηγοριά τους…


ΠΗΓΗ: patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου