Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ, ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ... !!!

Νέος θρησκευτικός νόμος στη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013, 14:09
Την 1η Ιουλίου 2013 θα αρχίσει η εφαρμογή του σκληρότερου νόμου «περί προστασίας των θρησκευτικών συναισθημάτων». Αφορμή γι΄ αυτόν ήταν η σκανδαλώδης «συναυλία» των Pussy Riot, πέρυσι στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Ποινή φυλάκισης τριών ετών για πράξεις που προσβάλλουν τα θρησκευτικά αισθήματα, προβλέπει ο νόμος που υποστήριξαν και τα τέσσερα κόμματα του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο οποίος έχει την απόλυτη έγκριση του Κρεμλίνου.


«Μάχες χαρακωμάτων» για το νέο θρησκευτικό νόμο

«Δημόσιες ενέργειες που δείχνουν προφανή έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία και πραγματοποιούνται με σκοπό την προσβολή των θρησκευτικών συναισθημάτων των πιστών», θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 9.300 δολάρια (300 χιλιάδες ρούβλια), ή με φυλάκιση μέχρι ένα έτος. Στην περίπτωση που οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται «σε μέρη που χρησιμοποιούνται ειδικά για λατρευτικούς σκοπούς», το μέγιστο πρόστιμο αυξάνεται σε 15.400 δολάρια (500 χιλιάδες ρούβλια) και η μέγιστη ποινή έως και τρία χρόνια. Μέχρι τώρα, το άρθρο που αφορούσε στη «προσβολή των θρησκευτικών συναισθημάτων των πολιτών», ήταν ενταγμένο στο Διοικητικό Κώδικα και προέβλεπε πρόστιμα έως 30 δολάρια (χίλια ρούβλια).


Περί της «άρνησης ύπαρξης Θεού»
Διευκρινίζεται πως η πεποίθηση κάποιων να πιστεύουν και να διαδίδουν ότι «Δεν υπάρχει Θεός» από μόνη της αυτή η δήλωση δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρο. Αλλά «αν ένα άτομο εισέλθει σε ιερό ναό, με πλακάτ που να γράφει “δεν υπάρχει Θεός”, ή διατυμπανίζοντας την άποψή του με φωνές μέσα στην εκκλησία, ειδικά κατά τη διάρκεια τέλεσης της Θείας λειτουργίας, αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου».

Ο νέος νόμος έχει ως στόχο να προστατεύσει τα συναισθήματα όχι μόνο τα πιστών των διαφόρων θρησκευτικών Δογμάτων, αλλά και των άθεων. «Και οι μεν και οι δε, ανήκουν στην κατηγορία των πιστών: Οι πρώτοι πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός, οι δεύτεροι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιμείνει στη θέση ότι για να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία κάποιας υπόθεσης που να βασίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο, θα πρέπει να έχει υποβληθεί επίσημη καταγγελία – μήνυση. Η πρόταση αυτή, όμως, τελικά απορρίφθηκε. Στην τρέχουσα έκδοση του άρθρου, η υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί, για παράδειγμα, με βάση την έκθεση του αστυνομικού.


Διαφωνεί ο Δικηγορικός Σύλλογος
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μόσχας, Γκένρι Ρέζνικ, σημειώνει ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της ορολογίας στο ρωσικό Δίκαιο. Ο Ποινικός κώδικας περιέχει ήδη διατάξεις για την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και την ταπείνωση της τιμής και της αξιοπρέπειας, περιλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω θρησκείας. Το άρθρο στο Διοικητικό Κώδικα περί «προσβολής των θρησκευτικών συναισθημάτων», υπάρχει για περισσότερο από δέκα χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Η έννοια της «προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος», είπε ο δικηγόρος, δεν έχει νομική σαφήνεια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της κατάχρησης του δικαιώματος. «Η έννοια της προσβολής των θρησκευτικών πιστεύω είναι τεράστια», λέει ο Ρέζνικ. «Μας προσβάλλουν πολλές και διάφορες πράξεις. Υπάρχει συναισθήματα ηθικής, υπάρχουν και συναισθήματα με την νομική σημασία του όρου. Οι νόμοι, για παράδειγμα, που ψηφίζονται σήμερα, προσβάλλουν τα «νομικά» μου συναισθήματα».


Οι επίσημες θρησκείες συμφωνούν
«Οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το νόμο με ένα ισορροπημένο τρόπο, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι θα υπάρξει μια σχετική μεροληψία υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Αλεξάντρ Σατίλοφ, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα φιλελεύθερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διεξάγεται σήμερα μια εκστρατεία πίεσης απέναντι στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και στον Πατριάρχη Κύριλλο που «βρίσκονται μονοδιάστατα στην πλευρά της κυβέρνησης, θέση που δυσαρεστεί την Αντιπολίτευση».

Ο Βσεβόλοντ Τσάπλιν, πρόεδρος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti: «Η προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πιστών και η βεβήλωση των λατρευτικών αντικειμένων, θεωρούνται από καιρό ενέργειες απαράδεκτες, αλλά τώρα έγινε πολύ πιο αυστηρή η τιμωρία για τις αξιόποινες αυτές πράξεις.

Την ψήφιση του νόμου χαιρετίζει και ο Ρουσάν Αμπιάσοφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Μουφτήδων της Ρωσίας: «Αυτός ο νόμος θα μπορούσε να “παγώσει” τους θερμόαιμους και τους επιπόλαιους και να αποτρέψει πολλές δράσεις που στοχεύουν στην υποκίνηση εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους», υπογράμμισε.




Πηγή: RIA Novosti
Επιμέλεια:Κ. Μπετινάκης

1 σχόλιο: