Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Δε σβήνει η «φωτιά» των διαδηλώσεων στην Τουρκία




Δε σβήνει η «φωτιά» των διαδηλώσεων στην Τουρκία.
Σχεδόν μία βδομάδα μετά το πρώτο ξέσπασμα των διαμαρτυριών δεκάδες
χιλιάδες διαδηλωτές αψηφούν τις εντολές Erdogan και τον αστυνομικό
κλοιό, παραμένοντας στις πλατείες. 

Την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός καλούσε τους οπαδούς του να δώσουν
"μάθημα" στους διαμαρτυρόμενους στις κάλπες του προσεχούς Μάρτη, αίσθηση
προκαλεί δημοσίευμα της Hurryiet, στο οποίο αναφέρεται ότι έξι
αστυνομικοί αυτοκτόνησαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων.




«Η βία που βλέπετε είναι, σε τελική ανάλυση, το αποτέλεσμα της βίας που
υφίστανται οι αστυνομικοί. Δεν πρόκειται απλά για τη βία των διαδηλωτών
εις βάρος τους, αλλά και για τις 120 ώρες συνεχόμενης δουλειάς, πολλές
φορές χωρίς ψωμί και φαγητό» τόνισε ο επικεφαλής των συνδικαλιστών της
αστυνομίας, Φαρούκ Σεζέρ, στην τουρκική εφημερίδα. Επισήμανε δε ότι
αιτία των αυτοκτονιών είναι η η αυστηρή κριτική που ασκήθηκε στα όργανα
της τάξης, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις διαδηλώσεις,
αλλά και στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, υπό τις οποίες
υποχρεώθηκαν να εργαστούν.



Την απολογία του ωστόσο για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών εξέφρασε δια twitter και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης. 




Erdogan: " Να τους δώσετε μάθημα στις εκλογές"
Όπως μετέδωσε νωρίτερα η Hurriyet στην διαδικτυακή της έκδοση, δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι γέμισαν χθες την πλατεία Ταξίμ πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Ηχηρό "παρών" βροντοφώναξαν και οι ομάδες της Κωνσταντινούπολης Μπεσίκτας και Φενερμπαχτσέ καλώντας τους οπαδούς τους να συμμετάσχουν στην διαδήλωση. Μαζί τους ενώθηκαν οι οπαδοί της Γαλατάσαράι κρατώντας πυρσούς και φωτοβολίδες σε μια ειρηνική αλλά μεγαλειώδη διαδήλωση.


Ο Recep Tayyip Erdogan πάντως κάλεσε σήμερα από τα Άδανα  τους οπαδούς
του να δώσουν "ένα μάθημα" στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές
εκλογές το Μάρτιο του 2014.



"Δεν απομένουν παρά επτά μήνες, έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες", τόνισε σε ομιλία του, που αναμεταδόθηκε απ΄ ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν έλθει να τον επευφημήσουν στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.


Ο Erdogan  έδειξε για μια ακόμη φορά ανυποχώρητος απέναντι στους διαδηλωτές στους οποίος επιτέθηκε και πάλι:
"Είναι δειλοί σε τέτοιο σημείο που υβρίζουν τον πρωθυπουργό αυτής της
χώρας", τόνισε, χρησιμοποιώντας το όρο "βάνδαλοι" ή και "αναρχικοί" για
να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές.





Ένταση στην Άγκυρα

Στο μεταξύ χθες το βράδυ, η αστυνομία προσπάθησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού να διασπάσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Άγκυρας, για να διαμαρτυρηθούν κατά της του πρωθυπουργού Erdogan.
Οι αστυνομικές δυνάμεις σύμφωνα με το BBC καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, με αποτέλεσμα των τραυματισμό αρκετών πολιτών.




Απέκλεισε πρόωρες εκλογές
Νωρίτερα το Σάββατο, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Recep Tayyip Erdogan στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του κόμματός του, μια μέρα μετά την δήλωσή του ότι, τα επεισόδια πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Τούρκου πρωθυπουργού απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών διαψεύδοντας τις φήμες που διαχέονταν τις τελευταίες ώρες.
 "Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του
2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές
εκλογές τον Ιούνιο του 2015 ", έκανε γνωστό σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ ο
Huseyin Cilik.

 "Κάλπες" ζητά η αντιπολίτευση
Νωρίτερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι "απαιτείται ανανέωση της εξουσίας".
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως "καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξ΄ αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας".
Ήδη εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.
Σημειώνεται ότι, τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στην Τουρκία από τους οποίους οι δύο ήταν διαδηλωτές και ο ένας αστυνομικός, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια.
Σύμφωνα με την «Zaman», ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει ξεσηκώσει με την άκαμπτη στάση του ένα ευρύ φάσμα του λαού, που τον κατηγορεί για αυταρχισμό και συνεχείς παρεμβάσεις στην ιδιωτική τους ζωή.
Επισημαίνουν ότι, αποκορύφωμα των πρακτικών αυτών ήταν ο περιορισμός της πώλησης και προώθησης του αλκοόλ, τα σχόλια για τον τρόπο ένδυσης των γυναικών και οι δηλώσεις που αφορούσαν στον αριθμό των παιδιών που θα πρέπει να έχει η κάθε γυναίκα στην χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου