Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ξύδι το θαυματουργό

Το ξύδι έχει απεριόριστες χρήσεις πέραν της μαγειρικής και του πλυσίματος των πιάτων για τα οποία βασικά χρησιμοποιείται.

Είναι απίστευτο πόσα πράγματα μπορεί να...
καθαρίσει και σε πόσα μπορεί να φανεί χρήσιμο.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις χρήσεις του ξυδιού που ενδεχομένως δεν γνωρίζατε και μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Διώξτε τη μυρωδιά 
Μια από τις βασικότερες χρήσεις του ξυδιού είναι η αποφυγή των διάφορων οσμών από τους χώρους. Αν, για παράδειγμα, ψήσατε κρέας και το σπίτι μυρίζει ή αν είχατε κάποιον επισκέπτη που κάπνισε στο χώρο σας και θέλετε να απομακρύνετε τη μυρωδιά, τότε βάλτε ένα ρηχό μπολ γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα με ξύδι στο δωμάτιο όπου η οσμή είναι εντονότερη. Αν η μυρωδιά εξαπλώνεται σε όλο το σπίτι, βάλτε μπολ σε διάφορους χώρους. Σε λιγότερο από μια μέρα, λογικά, η μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί. Επίσης, αν θέλετε να διώξετε άμεσα τη μυρωδιά του τσιγάρου από ένα δωμάτιο, μπορείτε να βρέξετε ένα κομμάτι ύφασμα με ξύδι και να το κουνήσετε για λίγο μέσα στο χώρο.

Διώξτε τη μούχλα 
Αν έχετε λεκέδες από μούχλα, τότε το ξύδι θα λύσει τα χέρια σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα και να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, από το μπάνιο, τα έπιπλα, τις βαμμένες επιφάνειες, τις πλαστικές κουρτίνες, παντού. Για εύκολους λεκέδες, αραιώστε το με ίση ποσότητα νερού, ενώ για πιο σκληρούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε το χωρίς να το διαλύσετε σε νερό. Μπορείτε ακόμα να προλάβετε τη μούχλα πριν εμφανιστεί κάτω από τα χαλάκια σας, ψεκάζοντας το πίσω μέρος τους με λευκό ξύδι.

Γυαλίστε τα μπρούτζινα και χάλκινα αντικείμενα
Ίσως κάποια χάλκινα και μπρούτζινα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι έχουν αρχίσει να χάνουν την ιδιαίτερη γυαλάδα τους. Μπορείτε να τα επαναφέρετε στην πρότερη κατάσταση εύκολα, αναμειγνύοντας λευκό ξύδι και αλάτι ή ξύδι και μαγειρική σόδα (σε αυτή την περίπτωση περιμένετε έως ότου σταματήσει να αφρίζει το μείγμα). Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, μαλακό ύφασμα ή μια πετσέτα και τρίψτε με το παραπάνω μείγμα το αντικείμενο που θέλετε να καθαρίσετε, μέχρι να μη δείχνει πια γανιασμένο. Ξεπλύνετε με δροσερό νερό και σκουπίστε το με μια μαλακή πετσέτα μέχρι να στεγνώσει.

Σβήστε τα σημάδια του στυλό από τους τοίχους 
Είναι το παιδάκι σας στην ηλικία που εξερευνά τα καλλιτεχνικά του ταλέντα βάφοντας τους τοίχους με στυλό; Δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί το ξύδι μπορεί να καθαρίσει για εσάς. Βάλτε με ένα σφουγγάρι ή με ένα κομμάτι ύφασμα λίγο ξύδι στο δημιούργημα του μικρού καλλιτέχνη σας και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μέχρι να εξαφανιστούν τα σημάδια.

Γυαλίστε το ψαλίδι σας
Έπειτα από πολλές χρήσεις, το ψαλίδι που χρησιμοποιούμε αρχίζει να κολλάει και δεν κόβει όπως έκοβε. Μην προσπαθήσετε να πλύνετε τις λεπίδες του ψαλιδιού με νερό, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τις κάνετε να σκουριάσουν ακόμα πιο εύκολα. Αντίθετα, αν θέλετε να τις καθαρίσετε, πάρτε ένα κομμάτι ύφασμα που έχετε βουτήξει σε λευκό ξύδι και καθαρίστε καλά τις λεπίδες. Στεγνώστε το ψαλίδι με ένα πανί ή μια πετσέτα και θα είναι σαν καινούργιο.

Φρεσκάρετε μια παλιά ντουλάπα 
Μήπως η ντουλάπα σας δεν μυρίζει τόσο ευχάριστα όσο παλιά; Αν ναι, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το ξύδι και να την κάνετε να μοσχομυρίζει και πάλι. Αρχικά, αφαιρέστε το περιεχόμενο της ντουλάπας και πλύνετε όλο το εσωτερικό της (το πάνω, το κάτω μέρος και τα πλαϊνά της φύλλα) με ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει 1 φλιτζάνι ξύδι, 1 φλιτζάνι αμμωνία και ¼ του φλιτζανιού μαγειρική σόδα, διαλυμένα σε περίπου 3,7 λίτρα νερό. Κρατήστε κλειστή τη ντουλάπα κι αφήστε το εσωτερικό της να στεγνώσει προτού τη γεμίσετε με ρούχα και ό,τι άλλο περιείχε.

Αφαιρέστε λεκέδες από τα χαλιά
Πολλοί λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν από τα χαλιά σας με το ξύδι. Πιο συγκεκριμένα, για έναν ελαφρύ λεκέ, τρίψτε το χαλί με ένα μείγμα από 2 κουταλιές της σούπας αλάτι διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι. Αφήστε το να στεγνώσει, κι έπειτα σκουπίστε το χαλί. Για πιο επίμονους λεκέδες, προσθέστε στο μείγμα δυο κουταλιές της σούπας νάτριο και χρησιμοποιήστε το με τον ίδιο τρόπο. Για πάρα πολύ σκληρούς λεκέδες, δημιουργήστε ένα μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας ξύδι κι ένα κουτάλι της σούπας κορνφλάουρ. Τρίψτε το λεκέ με την πάστα αυτή, αφήστε το για δυο μέρες και μετά σκουπίστε. Εναλλακτικά, για να φτιάξετε ένα μείγμα με το οποίο μπορείτε να ψεκάζετε τους λεκέδες, θα χρειαστεί να γεμίσετε ένα μπουκάλι σπρέι με πέντε μέρη νερό κι ένα μέρος ξύδι. Έπειτα, σε ένα άλλο μπουκάλι σπρέι βάλτε ένα μέρος αμμωνία και πέντε μέρη νερό. Ψεκάστε το λεκέ αρχικά με το μείγμα του ξυδιού, αφήστε το για λίγο, έπειτα στεγνώστε το με ένα καθαρό πανί κι μετά ψεκάστε με το μείγμα της αμμωνίας και επαναλάβετε μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Αφαιρέστε το κερί 

Τα κεριά δημιουργούν μια υπέροχη και ρομαντική ατμόσφαιρα στο χώρο σας, αρκεί να μην πέσει λιωμένο κερί πάνω σε ξύλινη επιφάνεια κάπου στο σπίτι σας. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί όμως, για να το αφαιρέσετε, πρώτα μαλακώστε το κερί χρησιμοποιώντας το πιστολάκι στο θερμό αέρα και σκουπίστε το όσο πιο πολύ μπορείτε με χάρτινες πετσέτες. Αφαιρέστε ό,τι έχει απομείνει τρίβοντας το σημείο με πανί που έχετε βρέξει σε ένα διάλυμα από ξύδι και νερό σε ίση ποσότητα. Τέλος, καθαρίστε το σημείο με ένα μαλακό και απορροφητικό κομμάτι ύφασμα και η ξύλινη επιφάνεια σας δεν θα έχει κανένα σημάδι.


tromaktiko 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου