Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ


1Η Εκκλησία της Ρωσίας με λαμπρότητα εορτάζει εφέτος την επέτειο των 1025 ετών από της Βαπτίσεως των Ρως στον Δνείπερο ποταμό. Από πολύ καιρό η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας, προκειμένου να συμμετάσχη η Αποστολική Εκκλησία των Πατρών στους Εορτασμούς, αφού την Ρωσία και την Πάτρα τις συνδέει πνευματικά ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος εχειρίσθη το θέμα με σεβασμό προς την Ορθόδοξη παράδοση και προς τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων, και με στόχο την πνευματική ωφέλεια των δύο Λαών. Οι όλες διαβουλεύσεις έγιναν με πολλή σύνεση, έως ότου υπάρξη το τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, υπέβαλε προς την Ιερά Μητρόπολή μας διά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αίτημα για την μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου κατά μήνα Ιούλιο, από την Πάτρα στην Ρωσία και συγκεκριμένα στις πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο και Μίνσκ.

Με το ίδιο έγγραφο ο Πατριάρχης προσκαλεί στους εορτασμούς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.

Το αίτημα του Μακαριωτάτου Μόσχας διεβιβάσθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος απέστειλε θετική απάντηση προς τον Πατριάρχη Μόσχας, διά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξαιτούμενος παράλληλα την έγκριση και την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας για την, για πρώτη φορά, έξοδο του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου από την πόλη των Πατρών και την μεταφορά του στην Ορθόδοξη χώρα της Ρωσίας, προς ευλογία και αγιασμό του Ρωσικού Λαού. Το θέμα αναμένεται να συζητηθή στην προσεχή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Στη συνέχεια θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς και του Ιερού Προσκυνήματος του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στην Ρωσία, τον οποίο θα συνοδεύση, εφ' όσον το αίτημα του Πατριάρχου Ρωσίας εγκριθή από την Ιερά Σύνοδο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος θα συναντηθή κατά πάσαν πιθανότητα με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας στην Αθήνα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχου στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Πιστεύομε ότι με την κίνηση αυτή πολλή ευλογία θα έχουν όχι μόνο οι Ρώσοι αδελφοί μας, αλλά και σύμπας ο Ορθόδοξος Κόσμος, αφού θα προβληθή παγκοσμίως το γεγονός και θα τιμηθή ο Απόστολος Ανδρέας για μια ακόμη φορά δεόντως από την υπ' ουρανόν Ορθοδοξία.

Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Ρωσία θα συνδέση πνευματικά, έτι περαιτέρω, τους δύο Ορθοδόξους Λαούς,Έλληνες και Ρώσους και ιδιαιτέρως την Ρωσία με την Πάτρα, την πόλη του Αγίου Ανδρέου, όπου φυλάσσεται η Αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου, ο Σταυρός του Μαρτυρίου του και ευρίσκεται ο Τάφος του.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απάντηση σε όσους -ευτυχώς είναι ελάχιστοι- αβασάνιστα ομιλούν η γράφουν (με τον δικό τους τρόπο) περί «αξιοποιήσεως», όπως την εννοούν αυτοί, των Ιερών Θησαυρισμάτων μας, και όχι μόνον, αλλά έσπευσαν και σπεύδουν να κατηγορήσουν, εμμέσως πλην σαφώς, την Ιερά Μητρόπολη, ότι δεν ενδιαφέρεται περί της προβολής του Αγίου Ανδρέου και της πόλεως μας εκτός Ελλάδος. Βεβαίως ελησμόνησαν όσα, επί οκταετία, έλαβαν και λαμβάνουν χώραν τόσον εντός, όσον και εκτός Ελλάδος, δι' ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών προς τιμήν του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, και στα οποία, διά την ιστορίαν αλλά και προς γνώσιν όσων τυχόν δεν γνωρίζουν, θα αναφερθούμε εν καιρώ τω δεόντι... Καθ' όλον αυτό το διάστημα που εδιαβάζαμε ή ηκούαμε τα ανωτέρω, δεν απαντήσαμε, προκειμένου να μη λυπήσωμε κανένα, αφού ουδέποτε θα θέλαμε κάτι τέτοιο...

Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών με συνείδηση ευθύνης ενώπιον Θεού και ανθρώπων, με σεβασμό προς τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων και αγάπη προς την Αποστολική μας Πόλη και Επαρχία, πάντοτε πράττει τα δέοντα, επί τω τέλει της δόξης του Θεού, της τιμής προς τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, της πνευματικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναδείξεως της Πάτρας και της πνευματικής προόδου και σωτηρίας του Ορθοδόξου Λαού μας. Προς τον σκοπό αυτό η τοπική μας Εκκλησία έχει αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, αφού όλοι μας αγαπάμε και την Εκκλησία μας και την πόλη μας.
Μετά την προώθηση της όλης διαδικασίας και την κατάλληλη ώρα, θα δοθή συνέντευξη τύπου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, περί του εν λόγω θέματος. 


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21925:metaferete-tin&catid=273:r%CE%BFsiki-ekklisia&Itemid=766

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου