Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ


1Συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή των Μητροπολιτών στη Συρία. Οι δύο ιεράρχες, ο Γιοχάνα Ιμπραχίμ, επικεφαλής της συρορθόδοξης μητρόπολης του Χαλεπιού, και ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Παύλος (Μπούλος Γιαζιτζί) της ίδιας πόλης, απήχθησαν στα τέλη Απριλίου στο Κάφαρ Ντάελ, κοντά στο Χαλέπι.
Καμιά διεκδίκηση δεν έχει διατυπωθεί από τους δράστες για την απαγωγή μέχρι σήμερα, ενώ πηγές στους κόλπους της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και του συριακού καθεστώτος, υποστηρίζουν πως οι απαγωγείς είναι «Τσετσένοι τζιχαντιστές».
Οι επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών και κάλεσαν να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας στη χώρα αυτή.
«Αυτή η τρομερή πράξη απαγωγής δύο υψηλόβαθμων εκκλησιαστικών είναι μια επιπλέον ένδειξη της τραγικής κατάστασης στη Συρία και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και νέο φαινόμενο στην περιοχή μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, που υπογράφεται από τον ελληνορθόδοξο πατριάρχη Θεόφιλο 3ο και τον ρωμαιοκαθολικό πατριάρχη Φουάντ Τουάλ, εκφράζοντας την ανησυχία τους ο ορθόδοξος και ο καθολικός πατριάρχες Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια σημειώνουν πως «οι σκέψεις μας πηγαίνουν προς όλους τους κατοίκους της Συρίας και ιδιαίτερα προς τις χριστιανικές κοινότητες και στους πνευματικούς αρχηγούς τους, οι οποίοι υφίστανται τα βάσανα, τη βία και τις κακομεταχειρίσεις».

Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ καλούν «όλα τα πρόσωπα που ενέχονται στη σύγκρουση να αναζητήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα προς το συμφέρον όλων των Σύρων και να βάλουν τέλος σ' αυτό τον κύκλο βίας και αιματοχυσίας. Ζητούμε επίσης την άμεση απελευθέρωση των επισκόπων Ιμπραχίμ και Γιαζιτζί, καθώς και την επιστροφή τους στις Εκκλησίες τους και στο πλευρό των πιστών τους».
Οι χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 5% του συριακού πληθυσμού, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο πλαίσιο της αναρχίας που ευνοείται από τη σύγκρουση, η οποία έχει αιματοκυλήσει τη χώρα από το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πάπας Φραγκίσκος και η διεθνής κοινότητα έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των δύο ορθοδόξων επισκόπων. 


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21655:oi-chritianikes&catid=272:patriarcheio-ierosolum%CE%BFn&Itemid=764

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου