Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΑΝΑ(Ν)ΣΤΑΣΙΑΔΗΗΗΗ, ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΑ ΛΕΝΕ !!!

Οι συμπέθεροι έβγαλαν 26 εκατομμύρια ευρώ





Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
Περίπου 700 εκατομμύρια αποσύρθηκαν από λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων (εταιρειών) σε τράπεζες της Κύπρου και μεταφέρθηκαν είτε σε άλλες τράπεζες στην Κύπρο, που δεν επηρεάζονται από τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.
Το δημοσίευμα της «Χαραυγής» αφήνει να εννοηθεί ότι οι συγγενείς του Κύπριου προέδρου γνώριζαν, αντίθετα από τους Κύπριους πολίτες που οι καταθέσεις τους έχουν εγκλωβιστεί... Το δημοσίευμα της «Χαραυγής» αφήνει να εννοηθεί ότι οι συγγενείς του Κύπριου προέδρου γνώριζαν, αντίθετα από τους Κύπριους πολίτες που οι καταθέσεις τους έχουν εγκλωβιστεί... Ο κατάλογος που ήρθε σε γνώση μας, χθες, αποτελείται από τέσσερις σελίδες. Η πλειονότητα των στοιχείων αφορά εταιρείες και, συνεπώς, εκ πρώτης όψεως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα που τις ελέγχουν και είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Τα ποσά που αποσύρθηκαν είναι σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια.
Το ζεύγος Αντης και Κάτια Λούτσιου (συμπέθεροι του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη) απέσυρε από τον προσωπικό τους λογαριασμό και από τον λογαριασμό της εταιρείας τους (Α.LOUTSIOS & SONS LTD) συνολικά 26.000.955 ευρώ με τέσσερα εμβάσματα. Στις 4 Μαρτίου 3.000.215 ευρώ, στις 6 Μαρτίου 2.000.215 ευρώ και στις 12 και 13 Μαρτίου 10.500.262,5 και 10.500.262,5 αντίστοιχα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και στις τέσσερις περιπτώσεις άφησαν στην τράπεζα μηδενικό υπόλοιπο (έκλεισαν τους λογαριασμούς).

Σημαντικά ποσά, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από όλες τις τράπεζες, έχει αποσύρει και η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Cyprus ltd», αφού στις 11 Μαρτίου απέσυρε με τρία εμβάσματα ποσόν 13.659.283,96 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το υπόλοιπο του λογαριασμού έμεινε μηδενικό.
Μηδενικό υπόλοιπο στον λογαριασμό της άφησε και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Πρόκειται για την αντίστοιχη ΔΕΗ της Μεγαλονήσου, η οποία απέσυρε στις 12 Μαρτίου 19.315.527,76 ευρώ.
Ερωτήματα δημιουργούν και οι αποσύρσεις μεγάλων ποσών από την εταιρεία JCC, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα όλων των πιστωτικών καρτών όλων των τραπεζών της Κύπρου. Σύμφωνα με τη λίστα, η JCC Payment Systems Ltd απέσυρε συνολικά 26.376.034 ευρώ από την 1η έως και τις 15 Μαρτίου, αφήνοντας επίσης μηδενικό υπόλοιπο στον λογαριασμό.
Εκτός από το ζεύγος Αντης και Κάτια Λούτσιου, στον κατάλογο βρίσκεται ακόμα μόνο ένα φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Andrei Akimov, που απέσυρε 2.000.795 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση ο λογαριασμός έκλεισε με μηδενικό υπόλοιπο.
Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», η οποία είναι εκφραστικό όργανο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αποκάλυψε ότι η οικογενειακή εταιρεία του γαμπρού του κ. Αναστασιάδη απέσυρε περί τα 21 εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες και τα απέστειλε τμηματικά στη Βρετανία με εμβάσματα στην τράπεζα Barclays και στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου. Η εφημερίδα έθεσε θέμα ηθικής τάξης για τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι η εταιρεία Λούτσιος & Υιοί, που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του, είχε προνομιακή πληροφόρηση σε σχέση με το επικείμενο «κούρεμα» καταθέσεων.
Και υπουργός

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάλεσε τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή και το γενικό εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες για τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Αναστασιάδη, όπως επίσης και την πληροφορία ότι «υπουργός της κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους 300.000 ευρώ». Ο κ. Ευαγόρου δεν κατονόμασε τον υπουργό, αν και κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες για το πρόσωπό του. Η «Ε» επικοινώνησε με τον υπουργό που αφήνεται να εννοηθεί ότι μετέφερε χρήματα λίγο πριν από την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων και όπως μας ανέφερε περιμένει να ανακοινώσει το όνομά του το ΑΚΕΛ ώστε να κινηθεί νομικά, καθώς -όπως υποστηρίζει- δεν έχει και δεν είχε ποτέ καταθέσεις τέτοιου ύψους και δεν μετέφερε χρήματα από καμιά κυπριακή τράπεζα.
Στη διάθεση ανακριτών
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι το δημοσίευμα του εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ, με το διασυρμό εταιρειών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά του, είχε στόχο να πλήξει τον ίδιο και να αποπροσανατολίσει το λαό «από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας». Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των ποινικών ανακριτών που θα διοριστούν από το γενικό εισαγγελέα, για να διερευνήσουν και δικές του ευθύνες. Επανέλαβε ότι «κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική ερευνητική επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ως απλός πολίτης». Θα καλέσει, όπως είπε , τον πρόεδρο και τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής «να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».
Εξηγήσεις
Η εταιρεία Λούτσιος & Υιοί σε ανακοίνωσή της καλεί την εφημερίδα «Χαραυγή» να ανασκευάσει τους ισχυρισμούς της και προειδοποιεί με λήψη δικαστικών μέτρων, θεωρώντας τα όσα δημοσιεύθηκαν ψευδή και συκοφαντικά. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαθέτει στις κυπριακές τράπεζες περί τα 47 εκατ. ευρώ και εκτός Κύπρου εμβάσθηκαν τις επίμαχες ημερομηνίες 10,5 εκατ. ευρώ και όχι 21 εκατ. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα και αγορά ενός ακινήτου του ελληνικού Δημοσίου στην Κύπρο.
Οταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» η εταιρεία διέθετε σε λογαριασμούς στην Κύπρου περίπου 36 εκατ. ευρώ και υπέστη απώλειες 15 εκατ. ευρώ.
Τέλος, διερωτάται γιατί δεν έβγαλε ολόκληρο το ποσόν εκτός Κύπρου ώστε να αποφύγει τις απώλειες, όπως επίσης αν έτυχε προνομιακής ενημέρωσης και από την κυβέρνηση Χριστόφια, όταν τον περασμένο Ιανουάριο είχε -επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα- μεταφέρει ποσόν 24 εκατ. ευρώ; Η ίδια η εταιρεία διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια συναλλαγή.
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Με απείλησαν»

Εξάλλου ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι απειλήθηκε από την τρόικα για να αποσύρει την προσφυγή που υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης για κατάργηση των υφισταμένων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, μεταξύ των οποίων είναι και η Εκκλησία.
Ο αρχιεπίσκοπος είπε πως τον απείλησαν ότι «θα πτωχεύσουν και τις δύο τράπεζες» και ο ίδιος τους απάντησε «να τις πτωχεύσουν». Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έθεσε ως όρο για να αποσύρει τις αγωγές την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τους κακούς χειρισμούς που οδήγησαν στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και στις περιπέτειες της Τράπεζας Κύπρου.
Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση του λαού για απόδοση ευθυνών και τιμωρία όσων οδήγησαν την κατάσταση έως εδώ, είπε ότι και ο ίδιος ζητά το ίδιο πράγμα και πρόσθεσε: «Επιτέλους πρέπει να πάρει ένα τέλος αυτή η κακοδαιμονία που υπάρχει. Κάποιοι, είπα πολλές φορές, πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί, εκείνοι που φταίνε, ούτως ώστε να μη διαιωνίζεται αυτό το κακό». Μ. ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου