Χυμός από παντζάρια: Ο απόλυτος σύμμαχος για την καρδιαγγειακή υγεία
250 ml χυμού
από παντζάρια βοήθησαν σημαντικά στην μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης κατά
10 mmHg σε μελέτη
που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 15 ασθενών, καταφέρνοντας μάλιστα να επαναφέρει
μερικούς από τους ασθενείς στα φυσιολογικά επίπεδα μετρήσεων, σύμφωνα με τα
ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα διατροφικά νιτρικά άλατα που περιέχονται στα παντζάρια διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και υποβοηθούν στη ροή του αίματος. Αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από στηθάγχη χρησιμοποιούν νιτρώδη φάρμακα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων.
Η ερευνητική ομάδα, από το Barts και τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Λονδίνου, που έχουν μελετήσει τις επιδράσεις των πατζαριών στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τονίζουν ότι χρειάζονται επιπλέον έρευνες.
Οι νιτρικές ενώσεις υπάρχουν φυσικά στο χώμα από όπου λαμβάνονται από τις ρίζες των λαχανικών για την υποβοήθηση της ανάπτυξής τους.
Η επικεφαλής συγγραφές της μελέτης Δρ. Amrita Ahluwalia δήλωσε σχετικά: "Μείναμε έκπληκτοι με το πόσο μικρή ποσότητα νιτρικών αλάτων απαιτήθηκε ώστε να σημειωθεί τόσο μεγάλη (σ.σ. pentapostagma.gr και θετική) επίδραση.
"Ελπίζουμε ότι η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών με υψηλά επίπεδα φυτικών νιτρικών, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια, μπορεί να αποτελέσει μία εύκολη επιλογή της καθημερινότητας όλων μας για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας"
Ο Καθηγητής Peter Weissberg, διευθυντής του Βρετανικού
Καρδιολογικού Ιδρύματος, και κύριος χρηματοδότης της έρευνας δήλωσε ότι "απαιτούνται
μεγαλύτερης έκτασης έρευνες σε ασθενείς, ώστε να καθοριστεί έαν τα λαχανικά που
είναι πλούσια σε φυτικά νιτρικά είναι αποτελεσματικά στη μακροπρόθεσμη μείωση
της αρτηριακής πίεσης."
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου