Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ιράν: Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 50 χρόνια - 7,8 ρίχτερ συγκλόνισαν τη χώρα



 
Το Ιράν επλήγη πριν από μερικές ώρες από τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 50 ετών, με τις δονήσεις να γίνονται αισθητές μέχρι το Πακιστάν, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Το Ιρανικό Σεισμολογικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 15:14 τοπική ώρα σε βάθος 18 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε 95 χιλιόμετρα βορειότερα της πόλης Saravan, στην νοτιανατολική επαρχία Sistan και Balouchestan κοντά στα σύνορα με τη χώρα του Πακιστάν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13:44 ώρα Ελλάδος.

Οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή και σε μεγάλο βάθος περιορίζοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι 27 άτομα τραυματίσθηκαν, ανασκευάζοντας όμως τις αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών. Στο Πακιστάν, 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός ακόμη και στις χώρες του Περσικού Κόλπου: το Bahrain, το Κουβέιτ, η Oman, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Χώροι εργασίας εκκενώθηκαν στο Karachi, του Pakistan, στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Delhi, και σε αρκετές χώρες του Περσικού Κόλπου.

"Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε έρημη και βραχώδη περιοχή, που δεν περιβάλλεται από κατοικημένες περιοχές. Δεν υπήρξαν θύματα στις πόλεις που βρίσκονται περιμετρικά του επικέντρου" ανακοίνωσε ο Morteza Akbarpour, αξιωματούχος Επειγόντων Κρίσεων και Περιστατικών.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε αρχικώς ότι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ένας Ιρανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι εκατοντάδες ακόμη θύματα αναμένονται.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Ιράν ανακοίνωσε ότι αναμένει περιορισμένες ζημιές καθώς και σχετικά μικρό αριθμό θυμάτων, εξαιτίας του μεγάλου βάθους στο οποίο σημειώθηκε η σεισμική δόνηση.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου