Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Σκάνδαλο: Χαρίζουν φόρους σε καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ και φοροφυγάδες
Ενώ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής βυζαντινολογούν για το CD της λίστας Λαγκάρντ,  η κυβέρνηση φροντίζει να χαρίσει φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοκαταθέτες της λίστας και σε άλλους φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.
 Με σκανδαλώδη διάταξη που μπήκε  εμβόλιμη σε άσχετο νομοσχέδιο για να περάσε απαρατήρητη, τους δίνει τη δυνατότητα να γλιτώσουν το 80% των πρόσθετων φόρων και προστίμων, καταθέτοντας  αναδρομικές συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις, όπου θα δηλώνουν τα αποκρυβέντα ποσά.
Μπορούν να επωφεληθούν όσοι πρέπει να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα για την περίοδο 2002-2007,προκειμένου να δικαιολογήσουν ποσά τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
 Κατά περίεργη... "σύμπτωση",  σ'αυτή τη χρονική περίοδο πρέπει να ανατρέξουν για να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ,  οι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λιχτενστάιν, οι Ελληνες πολίτες που εντοπίσθηκαν να έχουν αγοράσει ακίνητα μεγάλης αξίας στο Λονδίνο,καθώς και περίπου 5.000 φορολογούμενοι  (γιατροί του Κολωνακίου, δικηγόροι, κατασκευαστές κλπ), για τους οποίους το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τα ποσά που δεν έχουν δηλώσει όλοι αυτοί, φορολογούνται ως εξής:
- Τα μη δικαιολογούμενα ποσά προστίθενται στα δηλωθένα και επιβάλλεται φόρος σύμφωνα με την κλίμακα
- Ο προκύπτων φόρος πρασαυξάνεται κατά 45%
- Επιβάλλεται πειπλέον προσαύξηση-ποινή 1% για κάθε μήνα από τότε που έπρεπε να δηλωθεί το ποσό.
Ετσι, για ποσά που έπρεπε να δηλωθούν το 2006-2007 (όπως σε περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ), η φορολογική επιβάρυνση σχεδόν διπλασιάζεται και ο τελικός φόρος αντιστοιχεί περίπου σε 90% του αποκρυβέντος ποσού.
Με τη νέα σκανδαλώθη ρύθμιση, η επιβάρυνση μειώνεται κατά 80% και  η "ποινή" για τους φοροφυγάδες θα είναι μονον μια προσαύξηση  περίπου 12%(!) επί του κανονικού φόρου
Η κατακραυγή που θα προκαλέσει η σκανδαλώδης ρύθμιση, μάλλον θα αναγκάσι την κυβέρνηση να την αποσύρει ή να την τροποποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου