Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ο εκ δεξιών πειρασμός! Σχόλιο στην Κυριακή της Ορθοδοξίας


megalideyterajoseph
Αρχιμ. Πορφύριος, Ηγούμενος Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας
Αντί γιά άλλη εορτή και πανήγυρη σήμερα, ήθελα να ήξερα ποιός διάβασε τον βίο Ομολογητών Πατέρων, και μάλιστα της φρικτής περιόδου της Εικονομαχίας.
Οι Στουδίτες εξορίζονταν, στον Όλυμπο της Βιθυνίας το τί τράβηξαν οι πατέρες;!
Και οι άλλοι έριχναν τα ιερά εικονίσματα στην θάλασσα και τα ξέβραζε στον τόπο της Κυρίας Θεοτόκου, στο Περιβόλι της, στο Άγιο Όρος.
Μία βασίλισσα έκανε καθρέφτη τα εικονίσματα του Χριστού και της Παναγίας μας.
 Αλλά τώρα θέλω κάτι άλλο να πω και να σχολιάσω.
Το πώς δηλαδή ο πειρασμός τους πήρε από τα δεξιά τους εικονομάχους και έλεγαν ότι υπερασπίζονται την Εκκλησία.
Γιατί, έλεγαν, είναι ειδωλολατρία να ζωγραφίζονται τα ιερά πρόσωπα και να προσκυνούνται.
Και έτσι γύμνωσαν τους τοίχους των αγίων μας εκκλησιών από τον στολισμό τους, στέρησαν τους πιστούς από το να βλέπουν τα ιερά πρόσωπα των συγγενών μας, των αγίων.

Ο πειρασμός από τα δεξιά είναι πιο δύσκολος. Όταν έρχεται με μορφή κακού, λές είναι πειρασμός. Όταν όμως παίρνει την μορφή του καλού και σε πλησιάζει, τότε είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.
Σε παγιδεύει και δεν το καταλαβαίνεις. Σε εγκλωβίζει μέσα στην πλάνη, και πιστεύεις ότι έχεις την αλήθεια, και η αλήθεια είναι μοναδική, και είναι η δική σου άποψη. Και αγωνίζεσαι να εξαφανίσεις τους άλλους, γιατί τους θεωρείς πλανεμένους, ενώ μόνον εσύ είσαι πλανεμένος.
Και αλοίμονο αν έχεις και εξουσία. Θέλεις να επιβάλεις την δική σου πλάνη, σαν να είναι η μοναδική αλήθεια. 

Τον άγιο Μεθόδιο, πατριάρχη της Βασιλευούσης, τον έκλεισαν μέσα σε έναν υπέργειο, σε μορφή δωματίου, τάφο.
Και εκεί μέσα είχε πεθάνει και άλλος φυλακισμένος, πριν από τον άγιο, αλλά δεν τον πήραν να τον θάψουν. Και ο άγιος Μεθόδιος ζούσε δίπλα σε ένα λείψανο που σάπιζε και έλυωνε.
Ζώθαπτος. Κύριε, ελέησον… Πόσο αποκτηνώνει ο θρησκευτικός φανατισμός και η πλάνη.

Οι δεξιοί λογισμοί έχουν και μία τραγικότητα. Χάνεσαι και νομίζεις πως μόνον εσύ σώζεσαι.
Να μερικοί δεξιοί λογισμοί: υπερασπιστές της ορθοδοξίας που πλανώνται πλάνην οικτράν.
Είπαμε κάποτε σε υποστηρικτή της γνώμης του, μεγάλον θεολόγο (;), Η Εκκλησία έχει ανάγκη, κατ’ άνθρωπον, από ησυχία και καθαρότητα βίου.
Και μας απάντησε, δημόσια όλα αυτά εννοείται, μας απάντησε ότι αν η Εκκλησία ακολουθήσει αυτήν την θέση, τότε θα διαλυθεί.
Και πρόσθεσε ότι πρέπει να πατάξουν, αυτός και οι οπαδοί του, το κακό, και να σώσουν την Ορθοδοξία, αυτοί...

Λένε: Τί την πέρασες την Μετάληψη και κοινωνάς συνέχεια; Νομίζεις πως είναι φαΐ; Σούπα την έκανες. Μα ο Χριστός λέει ότι όποιος δεν κοινωνάει μένει νηστικός και πεινασμένος, και μακριά από τον Χριστό. Ό,τι και να πεις εσύ, αυτός έχει την άποψή του.
Στην πραγματικότητα, μπορεί και να ζηλεύει, και πίσω από την αντίδραση να κρύβει την μεγάλη ζήλεια του.

Λένε: Τί πας και λες κάθε εβδομάδα στον πνευματικό; Μην τον ζαλίζεις τον άνθρωπο. Τί το πέρασες, κάθε εβδομάδα εξομολόγηση.
Δηλαδή, κάθε πότε πρέπει να πλένει ο άνθρωπος το πρόσωπό του; την ψυχή του; Τρεις φορές τον χρόνο; Ναι, σου λέει, και πολλές είπες.
Να εξομολογηθείς και να κοινωνήσεις, μία δύο, το πολύ τρεις φορές το έτος.

Λένε: Τί πάτε και κάνετε συνέχεια στο Άγιο Όρος; Τζάμπα εισητήρια χαλνάτε. Εσύ, αδερφέ, πήγες καμιά φορά στο Όρος; Όχι. Ε, τότε, μήπως καλύτερα να πας καμιά φορά και ύστερα να μιλάς;

Λένε: Έ, τώρα, εσύ άγιασες και κάνεις νηστεία. Τί τετάρτες και παρασκευές και τί σαρακοστές; Αν ο άνθρωπος δεν φάει, χάνει τις δυνάμεις του. Εσύ, αδερφέ, κάνεις νηστεία; Αυτά είναι γιά τους παπάδες και τους καλογήρους. Και αν δουν κανέναν ρασσοφόρο να κρατάει τις νηστείες, λένε: ά, τον υποκριτή.
Και λέμε τα πιο αθώα. Όλες οι αιρέσεις, ή τουλάχιστο οι περισσότερες, στηρίζονται στην άποψη ότι υποστηρίζουν τον άνθρωπο, την υγεία του, την πνευματική του πρόοδο, την σωτηρία του.
Ξέρουν δηλαδή αυτοί, οι αιρετικοί, και λανθάνει η Εκκλησία. Ξέρει ο διάβολος και κάνει λάθος ο Χριστός.
Να φυλάξει ο Θεός να μην πλανηθούμε και εμείς, αδελφοί, από τις εκ δεξιών πλάνες, που επαναλαμβάνουν τα ερωτήματα του διαβόλου μέσα στον Παράδεισο, προς την γιαγιά μας την Εύα.
Να μας στηρίζουν οι ευχές των γονέων μας και των γερόντων μας, όπως έλεγε και ο παπαΕφραίμ, να μην πλανηθούμε με πλάνη που έρχεται από τα δεξιά., όπως το τονίζει και ο Μέγας Βασίλειος.


ΠΗΓΗ: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου