Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΜΑΚΑΡΙ !!!

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ... Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΥΖΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ...!!! ΑΛΛΟ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΕ ΔΙΩΧΝΟΥΝ... 
Ακόμα και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζήτησαν τα μέλη του Euro Working Group κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.
Μάλιστα, περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα» και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».
Πρόσωπο που έχει λάβει γνώση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Euro Working Group επισημαίνει στο protothema.gr: «Αν ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες θα είναι είτε υπό ρωσική ιδιοκτησία, είτε διασπασμένες σε καλή και κακή τράπεζα. Αλλά δεν ξέρω αν η Κύπρος, όταν θα ξανανοίξουν οι τράπεζές της θα είναι εντός ή εκτός ευρώ».

«Ενοχλητική» η απόφαση της Κύπρου να απόσχει της συνεδρίασης
Η τηλεδιάσκεψη έγινε ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, υπό τον αυστριακό τεχνοκράτη, Τόμας Βίζερ.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση της Κύπρου να μην λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίστηκε «ενοχλητική» από πολλούς συμμετέχοντες οι οποίο σχολίασαν πως φανερώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.

«Η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό» αναφέρεται στα πρακτικά του Γάλλου εκπροσώπου στο Euro Working Group που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ο Γερμανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα από τη στιγμή που γίνονται σεβαστοί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, καθώς και στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την Ευρωζώνη.

Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να ληφθούν βήματα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από την επίδραση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα.

Πάντως, το μεγαλύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά ότι «τεχνικές προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να περιορίσουν το ποσό των εκροών».

«Πρέπει να περάσουν επιπρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τα πρακτικά.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου