Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ


15Ο τεράστιος γερανός πάνω από τη μητρόπολη της Αθήνας έχει αρχίσει να κινείται ξανά. Στο εσωτερικό, ο θόρυβος από τα τρυπάνια είναι εκκωφαντικός, ενώ η σκόνη που σηκώνεται δεν επιστρέπει στον επισκέπτη παρά ν' ανάψει βιαστικά ένα κερί. Στην αντίθετη περίπτωση, η μάσκα εμπρός από το στόμα και τη μύτη είναι υποχρεωτική.

Τα συνεργεία δουλεύουν για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός του 1999, αλλά και εκείνοι που προηγήθηκαν. Θεού θέλοντος, οι στερεωτικές και άλλες εργασίες για την αποκατάσταση της μητρόπολης θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα χρειαστούν ωστόσο ακόμα δύο χρόνια για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών και της διακόσμησης του ναού.

Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο άρχισε να κατασκευάζεται το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Το κόστος κατασκευής τότε ξεπέρασε τον προϋπολογισμό, με τη διαφορά να καλύπτεται από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές - κυρίως του Οθωνα και του ευεργέτη Σίνα, που ζούσε στη Βιέννη.

Τα πρώτα σχέδια της μητρόπολης ήταν του Χάνσεν και αφορούσαν το τμήμα του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς παραθύρων. Επειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, εισάγοντας το ελληνοβυζαντινό στοιχείο. Μετά το θάνατό του, το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ να συνεχίσει την κατασκευή, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κάλκο.

Οι τοιχογραφίες, έργα του Σπυρίδωνος Γιαλλινά και του Αλεξάντερ Σάιζ, ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση είναι του Σμυρνιού ζωγράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη. Τέλος, τα γλυπτά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα κιονόκρανα και ο άμβωνας σχεδιάστηκαν από τον γλύπτη Γεώργιο Φιτάλη. Οι πολυάριθμες στιλιστικές διαφοροποιήσεις κατά την κατασκευή οδήγησαν σε έναν απροσδιόριστο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά, το κάτω τμήμα του κτηρίου, που σχεδιάστηκε από τον Χάνσεν, δείχνει μικρότερο σε σχέση με το υπόλοιποalt κτήριο.

Στο εσωτερικό του ναού, σε μαρμάρινη λάρνακα, φυλάσσεται το σκήνωμα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', καθώς και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Στην περιήγηση στην αναγέννηση της μητρόπολης, ξεναγός μας ήταν ο Θόδωρος Χαμάλης, προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής, αρχιτέκτονας μηχανικός ο ίδιος.

«Μετά τους σεισμούς του 1999 έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες, μεταξύ των οποίων γεωτεχνικές και σεισμολογικές. Οταν συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία, η αναθεωρημένη μελέτη υπεβλήθη για έγκριση και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και στη Ναοδομία. Στη συνέχεια, προχωρώντας στη δημοπράτηση του έργου, είχαμε δύο άγονους διεθνείς διαγωνισμούς. Ο τρίτος έγινε με πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τον Απρίλιο του 2010 υπογράφηκε η σύμβαση με τον παρόντα ανάδοχο. Το ποσό της αποκατάστασης ήταν περί τα 4,3 εκατ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ξεκινήσαμε, αλλά το έργο σταμάτησε επί δεκατέσσερις μήνες, μετά την εξάντληση του πρώτου μέρους του κονδυλίου. Οταν εξασφαλίσαμε το υπόλοιπο των 2,5 εκατ., τον Δεκέμβριο του 2012, οι εργασίες άρχισαν πάλι και προχωρούν κανονικά», λέει ο Θόδωρος Χαμάλης.

Επί της ουσίας. οι στερεωτικές εργασίες ολοκληρώνονται, αφού ήδη το μεγαλύτερο μέρος της στέγης έχει αλλάξει και έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα ενέματα στα τοιχώματα του ναού. Οι τεχνίτες τώρα εργάζονται στη διάτρηση στις βάσεις όλων των τόξων, για να περάσουν ελκυστήρες καθέτως και εγκαρσίως, ώστε να κρατηθεί ο ναός, αφού, σύμφωνα με τις μελέτες, άνοιγε προς τα έξω.

Οι εργασίες στο θόλο έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται πως μόλις ανοίξει ο καιρός θ' ανοίξει μαζί του και ο τρούλος, για να γίνουν και εκεί στερεωτικές εργασίες και περιδέσεις με σίδερο. Περιδέσεις επίσης θα γίνουν και στα κωδωνοστάσια - εντοιχισμένες, εννοείται.

Βεβαίως, θα αλλάξουν όλα τα ηλεκτρικά, καθώς και το σύστημα θέρμανσης-ψύξης του ναού. Σε ό,τι αφορά την αισθητική αποκατάσταση, αυτή έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ. Εντός των ημερών αναμένεται να εγκριθεί η διακήρυξη για το διεθνή διαγωνισμό. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το 2015 η αισθητική αποκατάσταση του ναού.

alt 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου