Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αντι-στρές τροφές

 
Αντιστρές τροφές
 

Σολωμός

Ο σολωμός τονώνει την σεροτονίνη και είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 τα οποία βοηθούν στο να «καταπιεστεί» η παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης, ορμόνες παράγονται όταν έχουμε στρες και λειτουργούν αρνητικά όταν ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια.

Φυστίκια

Τα φυστίκια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί μπλοκάρει την εισαγωγή των διεγερτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο βιταμίνη Ε που είναι αντιοξειδωτικό στοιχείο.

Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια περιέχουν Βιταμίνη C που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ένταση που προκαλείται στον οργανισμό από το στρες.

Μαύρη σοκολάτα

Γεμάτη φλαβανοειδή που βοηθούν τον οργανισμό να ηρεμήσει και φαινεθυλαμίνη, ένα χημικό στοιχείο που φτιάχνει τη διάθεση.

Βατόμουρα

Οι φράουλες έχουν Βιταμίνη και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες

O καφές περιέχει καφεΐνη που ανεβάζει τη στάθμη της αδρεναλίνης και του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κούραση και να αυξάνεται η ενεργητικότητα. Αν όμως έχετε ήδη άγχος, θα πρέπει να μην πίνετε πάνω από έναν καφέ την ημέρα και κατά προτίμηση μέσα στην ημέρα, όχι το πρωί. Καλύτερα να πάρετε ήρεμα το πρωινό σας και να ξεκινήσετε χαλαρά τη μέρα σας. Μετά το μεσημεριανό ή νωρίς το απόγευμα, μπορείτε να πιείτε έναν καφέ για να σας τονώσει και να σας 'ξυπνήσει' μετά το μεσημερινό φαγητό.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και «ανεβάζει» τη διάθεση.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν το στρες.

Αποφύγετε τις πατάτες τηγανιτές

Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν καταναλώνει κανείς πατάτες τηγανητές με αλάτι μειώνεται το στρες (λόγω του αλατιού) και άλλες που υποστηρίζουν ότι αντιθέτως τα πολλά λιπαρά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οργανισμό. Όπως και να 'χει, το σίγουρο είναι ότι αν κάθε φορά που αγχώνεστε τρώτε μια μαρίδα πατάτες τηγανιτές, θα καταλήξετε να αγχώωεστε για τα κιλά που πήρατε!

Καρύδια

Επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και επίσης χαμηλώνουν την πίεση.

Γάλα

Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες που έπιναν 2-3 ποτήρια ελαφρύ γάλα την ημέρα ήταν πιο ήρεμες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα ζεστό γάλα πριν τον ύπνο λειτουργεί ως «ηρεμηστικό» του οργανισμού.

Γαρίδες

Οι γαρίδες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ πρόδρομο της σεροτονίνης, που μπορείτε να βρείτε και στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει υδατάνθρακες, που ζητά το σώμα μας όταν βρισκόμαστε κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, μια ορμόνη που καταπολεμά το άγχος. Οι υδατάνθρακες της βρώμης είναι οι υγιεινοί υδατάνθρακες. Επιπλέον η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που κάνουν τον οργανισμό να απορροφά σταδιακά τις θρεπτικές ουσίες και σας κάνει να νιώθετε χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Αμύγδαλα

Tα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο που βοηθά το μυικό σύστημα να χαλαρώσει.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά περιέχουν πολύ μαγνήσιο που είναι ουσία ευεργετική στις περιόδους έντονου στρες, γιατί βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν.

Μπανάνα

Είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, ουσίες που έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τις συσπάσεις των μυών. Ταυτόχρονα, η μπανάνα είναι καλή πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.

Χυμοί φρούτων

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από ρόδι ρίχνει τους σφυγμούς της καρδιάς και φτιάχνει τη διάθεση.

Τόνος

Ο τόνος, σύμφωνα και με τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας είναι μία από τις τροφές που βοηθά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

Αποφύγετε τα πατατάκια

Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος και απλούς υδατάνθρακες σχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες και αρνητικών συναισθημάτων. Όταν έχουμε άγχος ή είμαστε στεναχωρημένοι συχνά νιώθουμε ότι θέλουμε πολύ να φάμε πατατάκια, παγωτό, πίτσα ή κάποιο από τα γνωστά comfort foods. την πραγματικότητα όμως οι τροφές αυτές επιδεινώνουν την κατάσταση που βιώνουμε γιατί δε βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει.

Ρύζι

Το ρύζι αποτελεί άριστη πηγή «καλής» ενέργειας» στη διάρκεια έντονου στρες και σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην αύξηση της σεροτονίνης.

Μακαρόνια

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που διατηρούν πιο σταθερό το σακχάρο του αίματος και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας. Αυτό βοηθά τον οργανισμό να απορροφά σταδιακά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και να κρατά ισορροπημένο μεταβολισμό.

Αποξηραμένα φρούτα

Οι σταφίδες περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα σε περιόδους άγχους.

Κρασί

Το κρασί ξέρουμε ότι χαλαρώνει και προλαβάνει τα καρδιακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου