Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ, ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑ-ΤΩ-ΤΑ-ΤΟ ΜΙΣΘΟ ;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ;;; ΥΠΟΠΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ !!!

Γ. Κασιμάτης: Ο κατώτατος μισθός αντικείμενο διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων




«Υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ακόμη και στο πλαίσιο του Μνημονίου, το θέμα του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μόνο σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή μία συμφωνία μεταξύ τους, έχει το δικαίωμα η Πολιτεία να παρέμβει και να ορίσει νομοθετικά το ζήτημα», επισημαίνει σε δηλώσεις του για το εν λόγω θέμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Γεώργιος Κασιμάτης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κασιμάτης δήλωσε:
«Συνεπώς είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα κοινωνικού διαλόγου, εντός του οποίου θα τεθούν όλα τα δεδομένα, οπότε θα μπορέσουν οι κοινωνικοί εταίροι να συζητήσουν για να καταλήξουν σε μια απόφαση αποδεκτή από όλους. Είναι πρόδηλο ότι για την εμπέδωση ενός τέτοιου κλίματος διαλόγου, οι διάφορες «φωτοβολίδες» που αφορούν τη σχέση του κατώτατου μισθού με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (ιδίως σε σύγκριση με οικονομίες άλλων χωρών των Βαλκανίων όπου ο κατώτατος μισθός είναι ιδιαίτερα χαμηλός), και μάλιστα όταν αυτές προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να περιοριστούν αν όχι να εκλείψουν» τονίζει ο κ. Γ. Κασιμάτης και ολοκληρώνει λέγοντας πως: «δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά και η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας έχει φτάσει πλέον στα όρια της. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί τόσο πολύ ώστε πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η συνακόλουθη μείωση του κύκλου εργασιών στις ελληνικές επιχειρήσεις οδηγεί σε περικοπές, απολύσεις και συχνά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων είναι πολύ έντονες τόσο σε κοινωνικό επίπεδο με την δραματική αύξηση του ποσοστού της φτώχειας και της ανεργίας όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο με την εκμηδένιση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2013 σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό υστέρησης των φορολογικών εσόδων ξεπέρασε σε μέγεθος το ποσοστό ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν ένα πολύ ηχηρό σήμα κινδύνου που όλοι πρέπει να ακούσουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να συζητήσουν και να διαμορφώσουν κοινά αποδεκτές θέσεις για τον κατώτατο μισθό και άλλα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. Κάθε ατυχής δημόσια δήλωση εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων για τα θέματα αυτά, δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία. Ας αφεθούν οι κοινωνικοί εταίροι να διαμορφώσουν οι ίδιοι το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, όπως άλλωστε επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας, και η Πολιτεία ας περιοριστεί στο ρυθμιστικό ρόλο της, έχοντας κατά νου τη σοφή αρχαιοελληνική ρήση “κρείττον σιγάν”»!

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου