Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κοινωνική πολιτική από την επόμενη κυβέρνηση



Mετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το 3ο Μνημόνιο οι προθέσεις της τρικομματικής είναι ξεκάθαρες: το μόνο μέλημα είναι η λέξη «ανάπτυξη». Κι αν δεν τους «κάτσει», τότε… νέα μέτρα

Της Ελένης Κωσταρέλου

Πρώτο μέλημα της τωρινής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική πολιτική είναι η κληρονομιά για την επόμενη κυβέρνηση.
Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου από το ΙΟΒΕ – εκτός κι αν βλέπει σύντομα εκλογές…

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν αυθόρμητη όταν έλεγε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η ανεργία, καθώς τη θεωρεί τη χειρότερη επίπτωση, αλλά «το αναπτυξιακό πρότυπο». Στο μοντέλο ανάπτυξης δεν φαίνεται να βλέπει σωτηρία για τη στρατιά των ανέργων, που ξεπερνούν το 1,3 εκατ.

Γι” αυτό και αφήνει την κοινωνική πολιτική για την επόμενη κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής όταν έκλεινε την ομιλία του λέγοντας: «Οφείλω να πράξω σήμερα το καθήκον μου ώστε κάποιος διάδοχός μου στο εγγύτερο δυνατόν μέλλον να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες». Και η πολιτική του μέλλοντος πρέπει να χρηματοδοτείται μέσω της φορολογίας και όχι με δανεικά.

Οι κυβερνητικές προθέσεις έχουν αποσαφηνιστεί τον τελευταίο μήνα, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το 3ο Μνημόνιο και κυρίως με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γερμανία. Στο κλίμα αυτό πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή ευρεία συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο του ΣΕΒ υπό τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και με τη συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση ζήτησε επενδύσεις υποσχόμενη ότι «θα εξασφαλίσει ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα», όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης αμέσως μετά και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «το 2013 θα είναι μια χρονιά με σημαντικές επενδύσεις».

Οι βιομήχανοι, όμως, οι οποίοι παρέδωσαν στικάκι με τρεις λίστες στον πρωθυπουργό ζήτησαν την κυβερνητική στήριξη – αν και ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι δεν ζήτησαν κίνητρα.

Η πρώτη λίστα αφορά επενδύσεις 12 δισ. ευρώ από 100 μεγάλες επιχειρήσεις την περίοδο της κρίσης, η δεύτερη 250 καινοτόμες προτάσεις και η τρίτη 220 επιχειρήσεις με δραστηριότητες σε τεχνολογίες αιχμής, όπως υγεία και δημιουργία. Και επέμεναν στο ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ένα θετικό περιβάλλον για την επένδυση και σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον.

Οι βιομήχανοι, όπως είναι αναμενόμενο, βλέπουν την κατάσταση μόνο από τη δική τους πλευρά, καθώς θέλουν να ξεχνούν ότι οι έχοντες είναι αυτοί που έβγαλαν δισεκατομμύρια εκτός Ελλάδος την τετραετία της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εγκαλεί το κράτος «να κάνει καλά τη δουλειά του» για να ξεριζωθεί η φοροδιαφυγή μέσω των λιστών που κυκλοφορούν ανά την Ελλάδα.

Και για την εκτίναξη της ανάπτυξης έθεσαν έξι προαπαιτούμενα, που αφορούν την καταβολή όσων τους οφείλει το κράτος, τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, σταθερό και διάφανο φορολογικό καθεστώς, άμεση επίλυση προβλημάτων που εντοπίζονται σε διαδικασίες αδειοδότησης, χωροταξία και ρυθμιστικό, εμφανή πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου