Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ:Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Επιμέλεια: Γιώργος Θεοχάρης
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας του γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως του, κρούει ο μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος στην εγκύκλιό του για την  εορτή των Θεοφανείων.
Ο Ιεράρχης αφού αναφέρεται εκτενώς στη σπουδαιότητα της εν λόγω εορτή, κάνοντας μία θεολογική ανάλυση,τονίζει ότι ο  Χριστός έκαμε την μεγάλη και ειρηνική επανάσταση, επισήμανε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ποίμνιο του αλλά και στα οικονομικά της μητροπόλεως του.
Αναλυτικά η εγκύκλιος :
Ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος
     προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς ΜητροπόλεωςΑγαπητοί  μου Χριστιανοί.

    Τα Άγια Θεοφάνεια και Θεία Επιφάνεια εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία. Ο Ιησούς Χριστός δέχεται το βάπτισμα από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον Ιορδάνη ποταμό. Ο Θεός Πατήρ μαρτυρεί και λέγει, κατά την ώρα εκείνη της βαπτίσεως.
«Ούτος εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα». Καί το Πνεύμα το Άγιο κατέρχεται εν είδει περιστεράς και επιβεβαιώνει την μαρτυρια του Πατρός. Έτσι φανερώνονται τα τρία πρόσωπα της παναγίας και ομοουσίου και προσκυνητής Τριάδος. Καί ο Ιησούς Χριστός φανερώνεται προς ημάς, από τον Ουράνιο Πατέρα Του, ως Υιός αγαπητός, ο οποίος ήλθε στον κόσμο ως άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία, τη φθορά και τον θάνατο.

    Ο Ιησούς Χριστός, αδελφοί μου, είναι το φως του κόσμου, ο Λυτρωτής και ο Σωτήρας, ο στοργικός πατέρας και ο αληθινός οδηγός της ζωής μας. Αντέταξε στην πλάνη την αλήθεια, στο σκοτάδι το φως, στην αδικία την δικαιοσύνη, στον πόλεμο την ειρήνη, στη δουλεία την ελευθερία, στην κακία την αγάπη, στην αντιδικία τη συγγνώμη, στην ανηθικότητα την αγνότητα, στην περιφρόνηση και απαξιώση τον σεβασμό και την θυσιαστική προσφορά. Αιώνες τώρα μας καλεί κοντά Του.

Μας θέλει ενωμένους μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Σταθερούς στην πίστη, πρόθυμους Μαθητές Του, αξίους μιμητές Του. Να ζούμε μέσα στο πνεύμα της χάριτός Του και της αγάπης Του, ως αδελφοί εν Χριστώ και ζωντανά μέλη της Εκκλησίας.

    Αγαπητοί μου. Κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στο νέο έτος. Δυστυχώς η οικονομική κρίση παραμένει. Όλοι μας δοκιμαζόμαστε. Πολλοί όμως συνάνθρωποί μας υποφέρουν σκληρά. Στερούνται τα βασικά αγαθά της ζωής. Αγανακτούν, πονούν, απελπίζονται. Ζούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η φορολογία δυστυχώς έπεσε βαρειά και στα φιλανθρωπικά Ιδρύματα. Το Γηροκομείο μας κινδυνεύει να κλείσει.

Τα φιλόπτωχα ταμεία και το Ίδρυμα «ΕΛΕΗ» έχουν πολύ μικρές πλέον δυνατότητες βοήθειας και προσφοράς. Παρά ταύτα η Εκκλησία μας αναγκάστηκε να ξεκινήσει και στην πόλη μας τη λειτουργία συσσιτίου.
Σας εξωμολογούμε ότι θλίβομαι και πονάει η ψυχή μου όταν καθημερινώς αντιμετωπίζω πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι έρχονται στη Μητρόπολη ζητώντας βοήθεια και δυστυχώς δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο επίμονο και δίκαιο αίτημά τους.

    Η Μητρόπολή μας δεν έκαμε τον έρανο της αγάπης παραμονές Χριστουγέννων, όπως είναι καθιερωμένος σε όλη την Ελλάδα.
Καί αυτό γιατί δεν θελήσαμε να προκαλέσουμε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι τυχόν δεν είχαν την διάθεση η την δυνατότητα να προσφέρουν. Απευθύνομαι λοιπόν σήμερα προς όλους εσάς που αγαπάτε την Εκκλησία και συμμετέχετε πρόθυμα σε πρωτοβουλίες αγάπης και κοινωνικής προσφοράς. Σας προτρέπω να προσφέρετε από το υστέρημα ή το περίσευμά σας, όσοι θέλετε και όσοι μπορείτε, με καλή διάθεση, απλοχεριά και αγάπη, στο δίσκο που θα γίνει σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως, για την ενίσχυση των πασχόντων αδελφών μας.

    Επίσης σας παρακαλώ να προμηθευθήτε όλοι σας το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το οποίο επικαίρως είναι αφιερωμένο στη μεγάλη αρετή της ελεημοσύνης, όπως αυτή τονίζεται μέσα στην Αγία Γραφή και στα κείμενα των Πατέρων.

    Εύχομαι η μεγάλη προς τον Θεό αγάπη μας, να αυξήσει κατά το νέο έτος και μεταξύ μας τον σύνδεσμο της αγάπης, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, προς το κάλο όλων μας και προς δόξαν Θεού.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
Ο Μητροπολίτης

Ο Άρτης Ιγνάτιος Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου