Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΝ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ... ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΜΕ !!!

Moody΄s: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας παρά τη συμφωνία

Του William Mallard |
Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο παρά την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που παρέχει η συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας με τους μεγάλους πιστωτές, και η Αθήνα πιθανώς θα χρειαστεί να μειώσει τελικά μέρος του επίσημου χρέους της, επισημαίνει η Moody’s Investors Service.

Η συμφωνία της Τρίτης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, απελευθερώνει τη δόση των 44 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας, «και θα παράσχει ανακούφιση στην οικονομία της Ελλάδας που διψά για ρευστότητα, αλλά πιστεύουμε ότι το φορτίο χρέους της χώρας παραμένει μη βιώσιμο», αναφέρουν αναλυτές της Moody’s.

«Η πιθανότητα μιας περαιτέρω χρεοκοπίας για το χρέος που κρατείται από ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι το 70% του συνολικού χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα, μόνο μια μείωση αυτού του χρέους θα οδηγούσε σε μια κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η συμφωνία στόχο έχει να μειώσει το ελληνικό χρέος μέσω ενός μείγματος μείωσης των επιτοκίων των δανείων προς την Αθήνα, την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ που συνδέονται με τη συμμετοχή της σε ελληνικά ομόλογα και πιθανώς με μια επαναγορά του χρέους σε χαμηλές τιμές.

Αλλά «υπάρχουν ακόμη σημαντικά ρίσκα υλοποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα λόγω της ακραίας οικονομικής και κοινωνικής ευάλωτης κατάστασης της Ελλάδας. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση», αναφέρει η Moody’s.

© Dow Jones Newswires
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου