Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ : "ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ" !!!

Ιράκ προς Τουρκία: «Εγκαταλείψτε άμεσα το βόρειο Ιράκ»!! - Από παντού σφαλιάρες!!!



Απανωτά χτυπήματα δέχεται του τελευταίους μήνες η εικόνα της Τουρκίας ως μεγάλης γεωπολιτικής δύναμης με την Συρία να καταρρίπτει ατιμώρητη το RF-4E ενώ την ίδια στιγμή το PKK φαίνεται να έχει επιτύχει την εξουδετέρωση του τουρκικού Στρατού στο τουρκικό Κουρδιστάν. 

Χθές ήταν η σειρά της κυβέρνησης του Ιράκ μίας χώρας που ακόμα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, η οποία απαίτησε την απομάκρυνση των στρατιωτικών βάσεων που διατηρεί η Τουρκία στο Β. Ιράκ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Πρόκειται για τις στρατιωτικές βάσεις στη Batufa, το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Bamerni όπου σταθμεύουν μεταγωγικά και επιθετικά ελικόπτερα, τη Begova και το Kanimasi, που βρίσκονται στην επαρχία Dohuk κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στις οποίες ο τουρκικός Στρατός διατηρεί 2.000 άνδρες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Ali Debbag, «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούν στο ιρακινό έδαφος και να εκδιώξει τα ξένα στρατεύματα που εδρεύουν στη χώρα, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως και την είσοδο ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της επικράτειας του Ιράκ». Συμπληρώνοντας ο Ali Debbag δήλωσε ότι, "το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με βάση τις οποίες είχε αποφασιστεί η λειτουργία βάσεων ξένων χωρών στο έδαφος του Ιράκ".

Η απόφαση αυτή αναμφίβολα θα προκαλέσει τεράστιο σόκ στην τουρκική κυβέρνηση και πιο ειδικά στον Τούρκου ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου αφού αποτελεί ένα ράπισμα στο πρόσωπο του αλαζόνα υπουργού που πίστευε ότι με την στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Τουρκίας θα μπορούσε να συνδέσει όλες τις πρώην Οθωμανικές επαρχίες υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας.

Από την άλλη η ιρακινή απαίτηση για την απομάκρυνση των τουρκικών βάσεων αυτών που ελέγχουν μία από τις περιοχές εισόδους των μαχητών του PKK από το Β. Ιράκ στο τουρκικό Κουρδιστάν αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει την δράση της κουρδικής οργάνωσης σε ξένα εδάφη.

Σημειώνεται ότι η ιρακινή κυβέρνηση πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι θα καταρρίπτει τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης του Ιράκ είναι η απόκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων και ο εκσυγχρονισμός ρωσικών συστημάτων της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της Τουρκίας στην περιοχή κάθε άλλο παρά οδηγούνται προς επίλυση και ότι ένας μέχρι σήμερα πρόθυμος γείτονας αρχίζει να στέκεται πάλι στα πόδια του διεκδικώντας τα εθνικά του συμφέροντα και υπερασπίζοντας την εδαφική του ακεραιότητα και ασφάλεια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου