Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 8Πέμπτη μέρα  και μετά το καθιερωμένο πρωινό μας στο ξενοδοχείο, ξεκινάμε αρκετά νωρίς καθώς το πρόγραμμά μας σήμερα περιλαμβάνει  την επίσκεψή μας στο περίφημο και πολύ γνωστό ενυδρείο του Εϊλάτ.
          Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και μετά την καθημερινή μας προσευχή, ακούμε μερικά λόγια σχετικά με το σημερινό μας πρόγραμμα από τον π. Τιμόθεο. Παρόλο που το ταξίδι μας θα είναι πολύωρο, εν τούτοις στη διαδρομή έχουμε να θαυμάσουμε πολλά.
          Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, αρχικά συναντάμε τα γνωστά σπήλαια του Κουμράν. Σ΄ αυτά τα σπήλαια ανακαλύφθηκαν σπουδαία χειρόγραφα, στα οποία αναζητήθηκαν τα πρωτότυπα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.
         Στα αριστερά της διαδρομής μας απολαμβάνουμε τη νεκρά θάλασσα. Η νεκρά θάλασσα είναι γνωστή σε όλους για τα ιδιαίτερα στοιχεία που περιέχει, εξαιτίας των οποίων, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει σ΄ αυτή. Σε αυτό άλλωστε το γεγονός οφείλεται και το όνομά της. 


Το νερό της είναι πολύ σημαντικό για πολλούς καθώς έχει ιαματικές ιδιότητες. Εκεί, στη νεκρά θάλασσα, κάνουμε μια μικρή στάση για την απαραίτητη ξεκούρασή μας. Δεν πέρασε πολλή ώρα και επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
          Συνεχίζοντας, αντικρίζουμε την ερυθρά θάλασσα, την οποία συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και μας θυμίζει την διάβασή της από τους Ισραηλίτες μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ γραφικό και η θέα της θάλασσας μας συνοδεύει αρκετή ώρα.
Μετά από την πολύωρη διαδρομή μας, φτάνουμε στο Εϊλάτ και κατευθυνόμαστε προς το ενυδρείο. Το περίφημο αυτό ενυδρείο είναι  πολύ γνωστό ανά τον κόσμο και προσελκύει πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη.  Κατεβαίνοντας από το λεωφορείο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δυνατό ήλιο και την αφόρητη ζέστη που επικρατεί. Χωρίς να χάσουμε χρόνο, προχωρούμε προς την είσοδο του ενυδρείου προκειμένου να βγάλουμε τα εισιτήριά μας. Αφού παράλαβε ο καθένας το δικό του εισιτήριο, μπήκαμε στο χώρο του ενυδρείου για να ξεκινήσει η περιήγησή μας σ΄ αυτό.          Το ενυδρείο χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες, η καθεμία από τις οποίες έχει και από ένα θέμα. Στην πρώτη βλέπουμε διάφορα ζώα της θάλασσας μέσα σε σύγχρονα ενυδρεία. Ψάρια πολλών ειδών, μικρά, μεγάλα και με διάφορους χρωματισμούς. Παράξενα ψάρια, πολλά από τα οποία τα βλέπαμε για πρώτη φορά και μας προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Τα χρώματά τους είναι άξια θαυμασμού ενώ, παρατηρούμε και πολλά σπάνια είδη ψαριών το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα. Για την καλύτερη ενημέρωση μας, υπήρχαν καρτέλες με το όνομα και το είδος του κάθε ψαριού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα πολλά φυτά της θάλασσας, τα οποία προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά μέσα στα ενυδρεία. Επίσης, κοράλλια με έντονα χρώματα, κοχύλια διαφόρων σχημάτων και πλούσιες, πολύχρωμες ανεμώνες. Παράλληλα, όμως, με τον ενθουσιασμό μας,  δοξάζουμε τον Κύριο και Δημιουργό μας, ο Οποίος με τόση σοφία δημιούργησε όλα αυτά.
          Η ξενάγησή μας συνεχίζεται σε άλλα μεγάλα ενυδρεία τα οποία “φιλοξενούν” καρχαρίες και μεγάλα ψάρια. Παρατηρώντας τα, διακρίνει κανείς τη δυναμικότητά τους αλλά και την επιβλητικότητά τους. Προχωρούμε στην αίθουσα των ερπετών για τα οποία μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την σπανιότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Πιο πέρα αντικρίζουμε διάφορα είδη χελωνών, οι οποίες απολαμβάνουν την τροφή τους που οι φροντιστές τους με ιδιαίτερη περιποίηση τους παρέχουν.
          Μετά από όλα αυτά, κατευθυνόμαστε προς έναν άλλο χώρο όπου παρατηρούμε τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον. Κατεβαίνουμε αρκετά σκαλιά κάτω από την επιφάνεια της ερυθράς θάλασσας και εκεί με μεγάλο θαυμασμό βλέπουμε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών στο βυθό της θάλασσας. 


Η θέα είναι εκπληκτική, βλέποντας αγέλη μικροσκοπικών ψαριών να κολυμπούν και να “ταξιδεύουν” στο βυθό της θάλασσας. Άλλα πάλι ψάρια ξετρυπώνουν από τα πολύχρωμα κοράλλια, τα οποία αποτελούν το σπίτι τους ή το καταφύγιό τους. Ψάρια μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα, με ιδιαίτερους χρωματισμούς και ποικίλα σχέδια. Την ομορφιά όλων αυτών έρχεται να συμπληρώσει το φυσικό φως του ηλίου, οι ακτίνες του οποίου φτάνουν μέχρι το βυθό και τον φωτίζουν. «Ὡς ἐμεγαλύνθη τά ἔργα σου, Κύριε, πάντα ἐν σοφία ἐποίησας...». Αυτός ο στίχος του ψαλμού νομίζω ότι κυριαρχεί στο μυαλό του καθενός μας παρατηρώντας και θαυμάζοντας όλα τα παραπάνω.
          Μετά από την τόσο ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας στο ενυδρείο του Εϊλάτ επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο μας για τον δρόμο της επιστροφής. Οι θετικές εντυπώσεις που έχουμε όλοι από την παραπάνω επίσκεψή μας στο ενυδρείο,  αποτυπώνονται στις μεταξύ μας συζητήσεις που ακολουθούν μέσα στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όλοι έχουμε να θυμηθούμε από κάτι, το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θα θέλαμε να το μοιραστούμε με τους υπόλοιπους.
          Έχει φτάσει ήδη μεσημέρι και κάνουμε μια μικρή στάση για το μεσημεριανό μας φαγητό, το οποίο είχαμε προμηθευτεί από το πρωί. Η αφόρητη ζέστη στην περιοχή συνεχίζεται και γι΄ αυτό μετά το γεύμα μας μπαίνουμε και πάλι στο λεωφορείο για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
          Λόγω της πολύωρης διαδρομής, επιβάλλεται και άλλη μια στάση για ξεκούραση. Κάνουμε λοιπόν μια στάση αναψυχής και συνεχίζουμε πάλι για το ταξίδι μας. Η τελευταία στάση πριν τον προορισμό μας, ήταν και πάλι στη νεκρά θάλασσα. Εκεί παρατηρήσαμε από κοντά τη θάλασσα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αφού ξεκουραστήκαμε συνεχίσαμε για την επιστροφή μας.
          Μετά από αρκετή ώρα φτάνουμε στο Μπετ Σακχούρ, στο χωριό αυτό της Βηθλεέμ, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο μας. Η κούραση της ημέρας είναι μεγάλη για όλους μας. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας στα προσκυνήματα της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου