Άλλοι τιμούν τον Ζηζιούλα (Ακαδημία του Βόλου), και άλλοι τον Καντιώτη. Ή στραβός είν' ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε εδώ στην Ελλάδα...
==============
 Εκδήλωση στη μνήμη του μακαριστού Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο, που διοργάνωσε, το πρωί της Κυριακής 27 Μαΐου 2012, η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής και η Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.).
Θέμα της εκδήλωσης – αφιέρωμα ήταν ο «Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος (Καντιώτης):
Ένας αγωνιστής ορθόδοξος ιεράρχης» και φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς, στη Λευκωσία.
Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Χ.Ε.Κ.Ε., Φρίξο Κλεάνθους, για να ακολουθήσει η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του για το εκκλησιαστικό και φιλολογικό μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος, αλλά και για την αγάπη των οργανωτών, η οποία όπως είπε «μετεβλήθη σε πράξεις πηγαίας ευγνωμοσύνης για τον άνθρωπο αυτόν του Θεού, ο οποίος αγάπησε τον Χριστό και την Ελλάδα περισσότερο από όλους και από όλα και έσπειρε αφειδώς τον λόγο του Θεού στις καρδιές χιλιάδες πιστών, πολλές δε από αυτές τις καρδιές βρίσκονται εδώ στη Κύπρο».
«Συγκινούμαι, τέλος, γιατί σκέφτομαι ότι σήμερα σε αυτήν την εκδήλωση δεν θα έπρεπε να είμαι εγώ, αλλά αν ήταν δυνατόν να γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, θα έπρεπε να είναι ο π. Αυγουστίνος, ο οποίος υπεραγαπούσε την Κύπρο, πονούσε πολύ για τα δεινά της, αγωνίστηκε για τα δίκαιά της και παρ’ ότι επιθυμούσε κάποια στιγμή να επισκεφθεί την μαρτυρική μεγαλόνησο εν τούτοις η επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε», τόνισε.
«Έχω, όμως, βαθιά την αίσθηση ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα προς τιμήν του, αποτελούν μια άλλη μορφή παρουσίας του μακαριστού π. Αυγουστίνου στην Κύπρο. Μια πνευματική εκπλήρωση της επιθυμίας του να επισκεφθεί το νησί. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του σήμερα αγάλλεται», υπογράμμισε.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις «εκ βάθους καρδιάς» ευχαριστίες του για την τιμή προς τον Γέροντα π. Αυγουστίνο, λέγοντας ότι: «σε καιρούς αχαριστίας και αγνωμοσύνης η πράξη σας αυτή, αδελφοί Κύπριοι, μας γεμίζει με αισιοδοξία και με ελπίδα ότι δεν χάθηκαν όλα για το πολυβασανισμένο Γένος μας, ότι υπάρχει ακόμα το λήμμα που αντιστέκεται στην ηθική απαξίωση, ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ξέρουν να λένε «ευχαριστώ» και να τιμούν τους ευεργέτες τους».
Τέλος, ο Φλωρίνης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, «το εκλεκτό αυτό μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου», όπως είπε χαρακτηριστικά, «για την αβραμιαία φιλοξενία, την αγάπη του και τους κόπους του για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Τον ευχαριστώ, επίσης, και για έναν ακόμη λόγο. Στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η πατρίδα μας, η Μητρόπολη Ταμασού στέκεται αρωγός σε πολλές Μητροπόλεις του Ελλαδικού χώρου, μία από τις οποίες είναι και η Μητρόπολη Φλωρίνης. Διπλά, λοιπόν, τα «ευχαριστώ» Πανιερώτατε προς εσάς. Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Τα προσωπικά μου, αλλά και όλων των πτωχών αδελφών της Μητροπόλεώς μου».
Στη συνέχεια, κλήθηκε στο βήμα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο οποίος στο δικό του χαιρετισμό επεσήμανε με έμφαση ότι «ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης υπήρξε μια εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Για πολλές δεκαετίες αγωνιζόταν σε εθνικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι αγώνες του είναι μνημειώδεις. Πολέμησε το κακό, το κατεδίωξε μέχρι μανίας. Πολέμησε την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά, την προκλητική αμαρτία, από οπουδήποτε και αν προέρχονταν. Δεν δείλιασε μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα, σε ανώτερους εκκλησιαστικούς άρχοντες που παρεκτρέπονταν. Έμεινε στύλος ακλόνητος της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας. Ήταν ένας γνήσιος Ορθόδοξος και ένας φλογερός Έλληνας».
«Η προσφορά του αείμνηστου Αυγουστίνου Καντιώτη στην Εκκλησία και την Πατρίδα είναι σημαντικότατη. Ολόκληρη η ζωή του υπήρξε ένας ανιδιοτελής και συνεχής αγώνας για την Ορθοδοξία, την Ελλάδα, τις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες. Αγώνας για «του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Χριστός και Ελλάδα ήταν οι δύο φωτεινοί φάροι που φώτιζαν και οδηγούσαν το έργο του, που ήταν έργο πίστης, έργο ψυχής, έργο καρδιάς, έργο βίου», σημείωσε.
«Η μακρά πορεία του και η προσφορά του, τον κατατάσσει ανάμεσα στους πρωτεργάτες της ηθικοθρησκευτικής αναγέννησης του ποιμνίου του, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ο οποίος με δέος και θαυμασμό διάβαζε τα βιβλία του και άκουγε τις θρησκευτικές ομιλίες του.
Ως τελετουργός, ως αρχιερατικός ποιμήν, ως πνευματικός εξομολόγος και ως πνευματικός καθοδηγητής των Ορθοδόξων, διακρινόταν πάντοτε για την αφοσίωση του στο καθήκον και για το θερμουργό ζήλο του, με τον οποίο υπηρετούσε την Εκκλησία», είπε.
Τέλος, ο Πανιερώτατος υπογράμμισε ότι «οι ελληνοχριστιανικές αρχές και αξίες, για τις οποίες αγωνίστηκε με πάθος ο Αυγουστίνος Καντιώτης, είναι ίσως, σήμερα, περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ. Η συνέχιση του έργου του αποτελεί για όλους μας τη μεγαλύτερη ενίσχυση.
Η Εκκλησία, η εκπαίδευση, η οικογένεια, η κοινωνία, πρέπει να αντλούν πάντοτε θάρρος, δύναμη και φώτιση από τα διδάγματα του αείμνηστου ιεράρχη. Οι σημερινοί χριστιανοί, αλλά και οι επόμενες γενεές πρέπει να γνωρίζουν το έργο, τη ζωή και τους αγώνες του και να αντλούν διδάγματα από την ανεξάντλητη πηγή του, που είναι η αστείρευτη πηγή του Χριστού, «πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον».
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε ο Βυζαντινός Χορός του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Τάκη Παντελή, ο οποίος έψαλλε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους και ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Λαυρέντιος Γρατσίας, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Αυγουστίνος Καντιώτης: Η ζωή και το έργο του».
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Αυγουστίνος Καντιώτης: Ο διαπρύσιος κήρυκας του Θείου Λόγου».
Ακολούθησε ο Στέλιος Παπαθεμελής, πρώην Υπουργός με θέμα: «Αυγουστίνος Καντιώτης: Η εθνική προσφορά του» και τέλος ο Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης έκλεισε το αφιέρωμα, αναπτύσσοντας το θέμα: «Αυγουστίνος Καντιώτης: Ο ακρίτας Επίσκοπος».
Την εκδήλωση έκλεισε το Μουσικό Σχήμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου με τραγούδια, μουσικές γεύσεις από την παράδοση της Κωνσταντινούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την εκδήλωση – αφιέρωμα είχε προηγηθεί αρχιερατικό συλλείτουργο, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά και μνημόσυνο του αείμνηστου Ιεράρχη. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης.
 Εκδήλωση στη μνήμη του μακαριστού Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη
 Εκδήλωση στη μνήμη του μακαριστού Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη
Πηγή:romfea.gr