Αποστολή στον Αμαζόνιο: Ένα κομμάτι του παράδεισου είναι... υπο εξαφάνιση!
Δεν είναι σχεδόν ασύλληπτο το ότι την ώρα που η Ευρώπη, μαζί σε σύσσωμο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, ομφαλοσκοπεί για την οικονομική κρίση και τα λοιπά κακά της μοίρας τους, κάπου στην άλλη άκρη του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που αγναντεύουν από τις ξύλινες καλύβες τους την ανατολή του ήλιου πάνω από τα νερά του Αμαζονίου, μην έχοντας ιδέα για ό,τι μας συμβαίνει;Εκτός από ασύλληπτο, βέβαια, μπορεί να είναι και παρήγορο: αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για το τι μας συμβαίνει, το υποκειμενικό μας δράμα δεν μπορεί να είναι και τόσο σοβαρό. Κι αν αυτή η σκέψη δεν σας φτιάχνει τη διάθεση, οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα θα σας πείσουν ότι, αν μη τι άλλο, ζούμε σε έναν συγκλονιστικά όμορφο πλανήτη.
Πριν ξεκινήσουμε: Μερικά facts για τον Αμαζόνιο
- Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος (μετά τον Νείλο) μεγαλύτερος σε έκταση ποταμός του κόσμου. Είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού. Η λεκάνη του είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, με έκταση που αγγίζει τα 7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
- Το πλάτος του ποταμού την περίοδο των βροχών μπορεί να φτάσει έως και 48 χιλιόμετρα -πράγμα που σημαίνει ότι αν σταθείς σε μια όχθη δεν μπορείς να διακρίνεις την άλλη. Σε κανονικές συνθήκες, ποικίλλει από 1,6 έως 10 χιλιόμετρα.
- Η πρώτη γέφυρα του Αμαζονίου δεν χτίστηκε παρά το φθινόπωρο του 2010. Βρίσκεται λίγο έξω από το Manaus, της Βραζιλίας.
- Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν, σύμφωνα με το National Geographic, ότι η ηλικία του Αμαζονίου ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια χρόνια, ενώ με τη σημερινή μορφή του υπάρχει εδώ και 2,4 εκατομμύρια χρόνια.
- Περισσότερες από διακόσιες διαφορετικές φυλές ιθαγενών ζουν στη λεκάνη του Αμαζονίου.
- Τα δάση και τα οικοσυστήματα του Αμαζονίου καταστρέφονται με εφιαλτικά ταχείς ρυθμούς, που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Από το 2000 έως το 2005, μόνο η Βραζιλία έχασε 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών (μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα) ενώ από το 1970 μέχρι σήμερα περισσότερα από 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων έχουν χαθεί οριστικά, για λόγους ξυλείας, γεωργίας, βελτίωσης υποδομών και κτηνοτροφίας.
Ακολουθούν συγκλονιστικές φωτογραφίες που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε: Is this Heaven on earth;
Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου (Inia geoffrensis) κινδυνεύουν με εξαφάνιση!
Μοιάζει σαν ψεύτικος, το ξέρουμε. Να σας συστήσουμε τον Ramphastos sulfuratus, της οικογενείας των Τουκάν που κατοικούν στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Αεροφωτογραφία των εντυπωσιακών μαιανδρισμών του Αμαζονίου.
Κανό πλέουν στα γαλήνια νερά του Αμαζονίου, ενώ το ηλιοβασίλεμα απλώνει το χρυσαφί του χρώμα πάνω τους.
Χωριουδάκι στις όχθες του Αμαζονίου, στο Περού.
Ιθαγενής της φυλής Achuar του Αμαζονίου, στο Εκουαδόρ. Η φυλή αριθμεί περίπου 18.500 ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στο Εκουαδόρ και το Περού, εν γένει ανεπηρέαστοι από εξωτερικές επαφές με άλλους πολιτισμούς.
Ηλιοβασίλεμα στο Santarem της Βραζιλίας.
Η επιστημονική ονομασία αυτού του συμπαθέστατου σκιουροπίθηκου του Αμαζονίου είναι Saguinus Imperator. Λέγεται ότι το «αυτοκρατορικός» (Imperator) στο όνομά του το κέρδισε λόγω της ομοιότητας με τον γερμανό Αυτοκράτορα Βίλχελμ Β'.
Φαίνεται ομορφούλης; Είναι ο δηλητηριώδης Βάτραχος Αρλεκίνος (Dendrobates histrionicus), ένας από τους μόνιμους κατοίκους του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Σαν το σπίτι σου, δεν είναι πουθενά -ειδικά αν το σπίτι σου είναι κυριολεκτικά μέσα στον Αμαζόνιιο.
Μέσο μεταφοράς είναι κι αυτό, όπως το λεωφορείο που παίρνετε κάθε πρωί για να πάτε στη δουλειά. Εντάξει, η διαδρομή μπορεί να είναι ένα κλικ πιο εξωτική.
Οι καταρράκτες του San Rafael, στο Εκουαδόρ.
Κανό στις όχθες του Hatuyaku, παραπόταμου του Αμαζονίου, στο Εκουαδόρ.
Αγαπημένη λεπτομέρεια: το όνομα του κανό είναι "Caiman II". Caiman λέγονται οι διαβόητοι "φονικοί" κροκόδειλοι του Αμαζονίου.
Πηγή: in2life.gr
ΠΗΓΗ: http://travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=0&id=8185
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου