Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

4 Μαΐου

Γεγονότα

1415: Οι θρησκευτικοί μεταρρυθμιστές Τζον Γουίκλιφ και Γιαν Χους καταδικάζονται ως αιρετικοί από τη σύνοδο της Κωνσταντίας.
1471: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων, του εμφύλιου πόλεμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αι. ανάμεσα στους Οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ για τη διαδοχή του θρόνου, ο Εδουάρδος Δ' νικά το στρατό των Λάνκαστερ και σκοτώνει τον Εδουάρδο Πρίγκιπα της Ουαλίας, στη μάχη του Τιούκσμπερι.
1626: Ο ολλανδός εξερευνητής Πέτερ Μίνουιτ φτάνει στη Νέα Ολλανδία, το σημερινό Μανχάταν.
1675: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β' διατάζει την κατασκευή του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.
1715: Λανσάρεται στο Παρίσι η πρώτη πτυσσόμενη ομπρέλα.
1776: Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την κυριαρχία του βρετανικού θρόνου.
1780: Διεξάγεται το πρώτο Nτέρμπι στο Έπσον Ντάουνς, κοντά στο Λονδίνο, με νικητή τον «Ντίομιντ» του Σαμ Αρνουλ και ακολουθούν κοκορομαχίες.
1795: Η Συμφωνία αρ. 104 του Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1814: Ο Ναπολέων φτάνει εξόριστος στη νήσο Έλβα.
1821: Αποκεφαλίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος και Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο πρώην μέγας διερμηνέας της Πύλης Γεώργιος Καλλιμάχης και δύο μέρες αργότερα ο Νικόλαος Μουρούζης.
1825: 3.000 Τούρκοι, υπό τον Κιουταχή πασά, νικούν στα Πεντεόρια Φωκίδος τους Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμο και εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνουν ως σκλάβους 300 νέους και νέες.
1833: Υπογράφεται ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Αίγυπτο η Συνθήκη της Κιουτάχειας, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη παραμένει υπό αιγυπτιακή διοίκηση.
1836: Ο Τζουζέπε Βέρντι παντρεύεται στο Μπουσέτο τη Μαργκερίτα Μπαρέτσι, κόρη μπακάλη και χορηγού του συνθέτη.
1854: Θεσσαλοί επαναστάτες πολιορκούν το Φανάρι Καρδίτσας και εισέρχονται στην Καλαμπάκα.
1865: Ο Αβραάμ Λίνκολν κηδεύεται στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του στην Ουάσιγκτον.
1882: Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.
1886: Οι αμερικανοί εργαζόμενοι, που διαδηλώνουν για την καθιέρωση του οκτάωρου στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου, συγκρούονται με την αστυνομία. Από ρίψη χειροβομβίδας από την πλευρά των διαδηλωτών σκοτώνονται 8 αστυνομικοί και 60 τραυματίζονται. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, σκοτώνοντας ανυπολόγιστο αριθμό διαδηλωτών.
1888: Το Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φορέ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1893: Η καντάτα του Αντονίν Ντβόρζακ «Η Αμερικάνικη Σημαία» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1896: Αρχίζει η πολιορκία του Βάμου από τους Κρητικούς επαναστάτες, που θα αποτελέσει καμπή στην ανάδειξη του Κρητικού Ζητήματος.
1900: Το ατμόπλοιο «Κωνσταντίνος» της ατμοπλοΐας «Χατζή-Δαούτ Φαρκούχ» εγκαινιάζει τακτική επικοινωνία με την Αίγυπτο.
1904: Ιδρύεται το «Μακεδονικό Κομιτάτο» με πρόεδρο τον Δημήτριο Καλαποθάκη για την ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα.
1904: Σε συμφωνία καταλήγουν ο Τσαρλς Ρολς, η ομώνυμη εταιρία του οποίου εμπορεύεται ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και ο Χένρι Ρόις, κινητήρια δύναμη της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρολογικών μηχανών. Η νέα φίρμα θα ονομασθεί δύο χρόνια αργότερα «Rolls-Royce».
1904: Ιδρύεται στην πόλη Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας η ποδοσφαιρική ομάδα Σάλκε 04.
1905: Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1905: Η ερωμένη του γάλλου συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί, Έμα Μπαρντάκ, παίρνει διαζύγιο από τον σύζυγό της, τον τραπεζίτη Σιζισμόν Μπαρντάκ.
1907: Έκρηξη σημειώνεται στο λέβητα της ατμομηχανής του τραμ που εκτελεί το δρομολόγιο Φάληρο - Αθήνα, πλησίον της Γαργαρέτας. 14 επιβάτες και 2 μηχανικοί παθαίνουν εγκαύματα από το βραστό νερό που εκτινάζεται από το λέβητα. Μία επιβάτιδα θα υποκύψει.
1908: Διεξάγονται οι πρώτοι Φοιτητικοί Αγώνες με τη συμμετοχή των σχολών της Νομικής, της Ιατρικής, της Φιλοσοφικής, της Θεολογικής και των Φυσικών Επιστημών.
1912: Ιταλικές δυνάμεις υπό τον ναύαρχο Αμέλιο καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς, με τη βοήθεια του ελληνικού πληθυσμού του νησιού.
1919: Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρεί κινέζικα εδάφη στην Ιαπωνία.
1920: Η Symphony Society of New York είναι η πρώτη αμερικανική συμφωνική ορχήστρα που επισκέπτεται την Ευρώπη.
1924: Αρχίζουν οι 8ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει στις 5 Ιουλίου.
1924: Η Συμφωνία αρ. 6 του Νικολάι Μιασκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1924: Ο γάλλος μηχανικός Ετιέν Εμισέν πετυχαίνει την πρώτη παγκόσμια επίδοση με ελικόπτερο, διανύοντας 1 χιλιόμετρο σε 7 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα σε μέσο ύψος 1 μέτρο.
1924: Οι σοσιαλιστές διατηρούν την εξουσία στη Γερμανία, παρά τις σοβαρές απώλειες στις βουλευτικές εκλογές.
1930: Η βρετανική αστυνομία συλλαμβάνει τον Μαχάτμα Γκάντι και τον φυλακίζει στην κεντρική φυλακή της Γιεβάρδα.
1932: Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή, σημαίνοντας την αρχή του τέλους για την «καριέρα» του διάσημου κακοποιού.
1940: Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η Ορχήστρα του ηχογραφούν τα κομμάτια «Cotton Tail» και «Never No Lament».
1942: Οι βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μαδαγασκάρη.
1942: Αρχίζει η Ναυμαχία στη Θάλασσα των Κοραλίων, μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού ναυτικού. Οι Αμερικανοί θα επικρατήσουν τέσσερις μέρες αργότερα.
1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών.
1945: Οι Ναζί παραδίνονται σε Ολλανδία και Δανία, ενώ στη βόρεια Γερμανία παραδίνονται στον στρατάρχη Μοντγκόμερι.
1948: Σε αντίποινα για τη δολοφονία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χρήστου Λαδά, η κυβέρνηση εκτελεί 154 θανατοποινίτες, οπαδούς του ΚΚΕ. Ο δράστης της δολοφονίας, Ευστράτιος Μουτσογιάννης, δεν εκτελείται, καθώς επέδειξε μεταμέλεια και συνεργάστηκε με τις αρχές, καταδίδοντας πολλούς από τους συντρόφους του.
1948: Εκδίδεται το πρώτο μυθιστόρημα του Νόρμαν Μέιλερ «Οι γυμνοί και οι νεκροί».
1948: Ο Άρης Θεσσαλονίκης νικά τον Παναθηναϊκό με 2-0 και κατακτά το Κύπελλο Πάσχα.
1949: Σημειώνεται η πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού. Αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα της Τορίνο συντρίβεται στο λόφο Σουπέργκα κοντά στην ιταλική πόλη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 31 άνθρωποι, 18 από τους οποίους συγκροτούν την αποστολή της μεγάλης Γκρανάτα με τους 10 διεθνείς.
1952: Ιδρύεται εργοστάσιο σπίρτων στη Ρόδο και ανάβει η μάχη με τους Σουηδούς που έχουν το μονοπώλιο.
1953: Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «Ο Γέρος και η Θάλασσα».
1955: Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους.
1956: Ο Τζιν Βίνσεντ ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του Be Bop A Lula.
1958: Ο γερμανός Βόλφγκανγκ φον Τριπς, ανήμερα των τριακοστών γενεθλίων του, οδηγώντας Πόρσε επικρατεί στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων της Πάρνηθας, που έχει συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αναβάσεων για τη διετία 1957-1958, επιτυγχάνοντας ακατάρριπτο ρεκόρ των 6'309.
1959: Ανακοινώνονται τα πρώτα μουσικά Βραβεία Γκράμι. Το βραβείο για το Άλμπουμ της Χρονιάς απονέμεται στον Χένρι Μαντσίνι για το The Music from Peter Gunn, ενώ Τραγούδι της Χρονιάς ανακηρύσσεται το Nel Blu Dipinto di Blu του Ντομένικο Μοντούνιο.
1960: Στον επαναληπτικό τελικό της δεύτερης διοργάνωσης του Κυπέλλου Εκθέσεων στη Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα νικά 4-1 την Μπέρμιγχαμ Σίτι και κατακτά το τρόπαιο. Το πρώτο ματς είχε τελειώσει ισόπαλο χωρίς γκολ.
1962: Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την τέταρτη ατομική βόμβα σε διάστημα 10 ημερών.
1963: Η Ένωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1964: Η σαπουνόπερα «Ένας άλλος κόσμος» κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΝΒC.
1967: Η Χούντα εκτοπίζει 6.000 αριστερούς στη Γυάρο.
1969: Η Ελλάδα αποσπά ισοπαλία 2-2 από την Πορτογαλία στο Ντας Άντας του Οπόρτο (νυν Ντραγκάο) για τα προκριµατικά του Παγκοσµίου Κυπέλλου 1970, αν και προηγήθηκε με 2-0. Τα γκολ σημείωσαν: 69' Μποτίνος, 73' Ελευθεράκης, 80' Εουσέµπιο, 85' Φερνάντο Πέρες. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Νταν Γεωργιάδης παρέταξε τους: Οικονοµόπουλο, Γκαϊτατζή, Ζαντέρογλου, Μπαλόπουλο, Χ. Ιντζόγλου (24' Σταθόπουλο), ∆οµάζο, Ελευθεράκη, Κούδα (60' Μποτίνο), Χάιτα, Σιδέρη (αρχηγός) και Παπαϊωάννου.
1970: Η εθνοφρουρά του Οχάιο σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει 11 στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι C.S.N.&Y. εμπνέονται από το γεγονός και γράφουν το τραγούδι τους Ohio.
1971: Ο Γιώργος Κολοκυθάς αποχαιρετά την εθνική ομάδα μπάσκετ με 35 πόντους, στον αγώνα της Ελλάδας με τη Σκωτία (111-72) για την ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Λε Μαν. Μέσα σε μία δεκαετία (1962 - 1971) σκόραρε 1807 πόντους σε 90 αγώνες.
1972: Μία λέμβος ανατρέπεται στη Γεωργιούπολι Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα το πνιγμό 21 μαθητριών, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.
1972: Η περιβαλλοντική οργάνωση «Don't Make A Wave Committee», που ιδρύθηκε στον Καναδά το 1971, μετονομάζεται σε «Greenpeace Foundation».
1973: Οι Led Zeppelin ανοίγουν την περιοδεία τους στη Βόρειο Αμερική, η οποία θα είναι η πιο επικερδής στην ιστορία του αμερικάνικου ροκ. Το συγκρότημα κέρδισε 4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρησιμοποίησε ως μεταφορικό μέσο ένα μισθωμένο επιβατικό αεροπλάνο τύπου Boeing 720, με κρεβατοκάμαρες, μπάνιο, μπαρ, τηλεόραση και βίντεο.
1974: Το σουηδικό συγκρότημα των Abba κυριαρχεί στα διεθνή charts με την επιτυχία Waterloo, που κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision.
1974: Το Κοντσέρτο για φλάουτο του φιλανδού συνθέτη Εϊνογιουχάνι Ραουταβάαρα κάνει πρεμιέρα στη Στοκχόλμη.
1974: Οι Grand Funk Railroad ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The Loco- Motion».
1975: Η Νάντια Κομανέτσι ανακηρύσσεται σε ηλικία 13 ετών πρωταθλήτρια Ευρώπης, στους Πανευρωπαϊκούς της Νορβηγία.
1975: Οι Mud ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με τη διασκευή του τραγουδιού του Μπάντι Χόλι Oh Boy.
1977: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Τορίνο, η Γιουβέντους νικά 1-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στη ρεβάνς (18 Μαΐου) η Μπιλμπάο θα νικήσει 2-1, αλλά ο τίτλος θα πάει στους Ιταλούς, εξ αιτίας του εκτός έδρας γκολ.
1979: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Μ. Βρετανία.
1983: Στο Χέϊζελ των Βρυξελλών, στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Άντερλεχτ νικά 1-0 την Μπενφίκα. Στη ρεβάνς (18 Μαΐου) οι δύο φιναλίστ θα έρθουν ισόπαλοι (1-1) και οι Βέλγοι θα κατακτήσουν το τρόπαιο.
1985: Διεξάγεται ο 30ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Σουηδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Νορβηγίας το συγκρότημα των Bobbysocks, με τη σύνθεση La det swinge (Ας χορέψουμε σουίνγκ). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Μπινιάρη / Μπιζάνη Μοιάζουμε, το οποίο με ερμηνευτή τον Τάκη Μπινιάρη καταλαμβάνει τη 16η θέση.
1987: Ανιέζα Σαχίνι, αλβανίδα ποπ τραγουδίστρια.
1988: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Σαρία της Βαρκελώνης, η Εσπανιόλ νικά 3-0 τη Λεβερκούζεν. Στη ρεβάνς (18 Μαΐου) οι Γερμανοί θα νικήσουν με το ίδιο σκορ και με 3-2 θα κατακτήσουν στα πέναλτι τον τίτλο.
1989: Ο αμερικανός αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ καταδικάζεται για παρακώλυση δικαιοσύνης και καταστροφή εγγράφων, που αφορούν τη διαβόητη υπόθεση Ιράν - Κόντρας. Πρόκειται για το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ, όταν έγινε γνωστή η χρηματοδότηση των Κόντρας, των δεξιών παραστρατιωτικών ομάδων της Νικαράγουας που πολεμούσαν το καθεστώς των Σαντινίστας, με μυστικά αμερικανικά κονδύλια προερχόμενα από την παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν. Οι κατηγορίες εναντίον του Νορθ αργότερα θα ανατραπούν.
1989: Ο τραγουδιστής των Happy Mondays, Σον Ράιντερ, συλλαμβάνεται στο Τζέρσι της Αγγλίας για κατοχή κοκαΐνης και αποφυλακίζεται με εγγύηση 5.000 λιρών.
1990: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 153 ψήφους.
1990: Η Λετονία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση με 138 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική, στη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
1990: Η Άντζελα Μπάουι ανακοινώνει ότι έπιασε τον άνδρα της Ντέιβιντ Μάουι στο κρεβάτι με τον Μικ Τζάγκερ.
1991: Διεξάγεται ο 36ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιταλία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας η Κάρολα, με τη σύνθεση Fangad Av En Stormvind (Αποκλεισμένη από μια θύελλα). Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι του Ανδρέα Μικρούτσικου Άνοιξη, το οποίο με ερμηνεύτρια τη Σοφία Βόσσου καταλαμβάνει τη 13η θέση.
1992: H παραγωγή πετρελαίου στο Κουβέιτ επιστρέφει στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την ιρακινή εισβολή του 1990.
1993: Ιστορικός τόπος χαρακτηρίζεται με κυβερνητική απόφαση ο χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, όπου το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 800 περίπου κατοίκους.
1993: Αρχίζει το 8ο FINA CUP (Παγκόσμιο Κύπελλο Υδατοσφαίρισης) στην Αθήνα. Οι Ιταλοί θα ανακηρυχθούν πρωταθλητές και η Ελλάδα θα τερματίσει έβδομη (προτελευταία). Πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο Ρώσος Σεργκέι Μάρκος με 15 γκολ και δεύτερος ο Γιώργος Μαυρωτάς με 12 γκολ.
1994: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπογράφουν τη Συμφωνία του Καΐρου, με την οποία επιτυγχάνεται η αυτονομία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ.
1994: Το ευρωκοινοβύλιο εγκρίνει την ένταξη Αυστρίας, Φιλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αρνητικού δημοψηφίσματος, η Νορβηγία θα αποχωρίσει για δεύτερη φορά.
1994: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Κοπεγχάγη, η Άρσεναλ νικά 1-0 την Πάρμα.
1995: Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Μεχμέτ Γκιολχάν, ανακοινώνει ότι οι τελευταίοι 10.000 στρατιώτες αναχώρησαν από το ιρακινό έδαφος, τερματίζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες με σκοπό την εξάλειψη των βάσεων των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.
1995: Διεξάγεται στην Αθήνα η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με τη συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
1996: Έπειτα από 13 χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας, ο συντηρητικός Χοσέ Μαρία Αθνάρ αναλαμβάνει πρωθυπουργός στην Ισπανία.
1996: Ο Τζορτζ Μάικλ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Fastlove».
1996: Η Αλάνις Μορισέτ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Jagged Little Pill.
1997: Αντιδράσεις στη ΝΔ προκαλούν αποκαλύψεις, που περιέχονται στα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι στα τέλη του 1975 ο τέως βασιλιάς οργάνωνε πραξικόπημα, το οποίο τελικά απετράπη.
1999: Η Γιουγκοσλαβία ανακοινώνει ότι από την έναρξη των βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περίπου 1200 άτομα κι έχουν τραυματισθεί περίπου 5000, ενώ τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και 300 σχολεία έχουν καταστραφεί. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, προτείνει την αποστολή διεθνούς δύναμης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, υπό τον ΟΗΕ, που θα αναπτυχθούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου, ενώ για πρώτη φορά ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπαινίσσεται την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί στους όρους της Δύσης.
2000: Οι Metallica απαιτούν από την υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Napster να αποκλείσει 335.000 χρήστες, επειδή, όπως ισχυρίζονται, ανταλλάσσουν παρανόμως τα τραγούδια τους.
2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα.
2003: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «American Life».
2003: Γεννιέται ο Αϊντάχο Τζεμ, το πρώτο κλωνοποιημένο μουλάρι, «δημιούργημα» του πανεπιστημίου του Αϊντάχο.
2004: Δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα από τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπη Παυλόπουλο, το οποίο επιχειρεί να λύσει το καθεστώς των συμβασιούχων του Δημοσίου.
2007: Ο Παναθηναϊκός νικά την Ταού με 67-53 και προκρίνεται στον τελικό της Ευρωλίγκας, όπου θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που επικράτησε 62-50 της Μάλαγα.
2008: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακηρύσσεται για έκτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 91-77. Ο τελικός είχε έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς με τους νικητές αγωνίστηκαν οι Θοδωρής Παπαλουκάς και Νίκος Ζήσης, ενώ ένας από τους διαιτητές ήταν ο Στέλιος Κουκουλεκίδης.
2009: 44 άνθρωποι σκοτώνονται σε επίθεση ενόπλων στη διάρκεια γαμήλιας δεξίωσης στη νοτιοανατολική Τουρκία.
2010: Το έργο του Πάμπλο Πικάσο «Nude, Green Leaves and Bust», (Γυμνό, Πράσινα Φύλλα και Μπούστο) πωλείται έναντι 106 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's, καταγράφοντας ρεκόρ τιμής πώλησης πίνακα σε δημοπρασία.

Γεννήσεις

1796: Χόρας Μαν, αμερικανός παιδαγωγός. (Θαν. 2/8/1859)  [Αποφθέγματα]
1821: Παφνούτι Τσεμπίσεφ, ρώσος μαθηματικός και παιδαγωγός. (Θαν. 26/11/1894)
1825: Τόμας Χάξλεϊ, αμερικανός βιολόγος, γνωστός και με το προσωνύμιο Μπουλντόγκ του Δαρβίνου, επειδή υποστήριξε με πάθος τη θεωρία περί εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου. (Θαν. 29/6/1895)  [Αποφθέγματα]
1860: Εμίλ φον Ρέζνιτσεκ, αυστριακός συνθέτης τσέχικης καταγωγής. (Θαν. 2/8/1945)
1899: Φριτς Φον Όπελ, γερμανός μηχανικός της πυραυλικής, εγγονός του ιδρυτή της Opel. (Θαν. 8/4/1971)
1904: Ουμ Καλσούμ, αιγύπτια τραγουδίστρια. (Θαν. 3/2/1975)
1928: Χόσνι Μουμπάρακ, στρατιωτικός και πολιτικός, πρόεδρος της Αιγύπτου.
1928: Μέιναρντ Φέργκιουσον, καναδός τρομπετίστας της τζαζ. (Θαν. 23/8/2006)
1929: Όντρεϊ Χέμπορν, βρετανοβελγίδα ηθοποιός. (Θαν. 20/1/1993)
1931: Γκενάντι Ροζντεστβένσκι, ρώσος διευθυντής ορχήστρας.
1932: Αντώνης Παπαδόπουλος, έλληνας κωμικός ηθοποιός, γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες με τον Θανάση Βέγγο. (Θαν. 9/10/1983)
1936: Μανουέλ Μπενίτεθ Πέρεθ, γνωστός ως Ελ Κορντομπές, ισπανός ταυρομάχος.
1937: Ρον Κάρτερ, αμερικανός μπασίστας της τζαζ.
1939: Άμος Οζ, ισραηλινός συγγραφέας.
1941: Νίκολας Άσφορντ, αμερικανός συνθετης, μέλος του ντουέτου Ashford & Simpson (Θαν. 22/8/2011)
1942: Ρόνι Μποντ, άγγλος ντράμερ των Troggs. (Θαν. 13/11/1992)
1943: Γκιόργκι Ασπαρούχοφ, βούλγαρος σέντερ-φορ, από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Βουλγαρίας. (Θαν. 30/6/1971)
1945: Τζορτζ Γουαντένιους, αμερικανός ντράμερ των Blood Sweat & Tears.
1949: Ζαλ Κλέμινσον, σκωτσέζος κιθαρίστας των Sensational Alex Harvey Band.
1950: Άνγκελ Ιορντανέσκου, διεθνής ρουμάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Την περίοδο 1982-1984 αγωνίστηκε στον ΟΦΗ, ενώ υπήρξε προπονητής της Εθνικής Ελλάδος από το φθινόπωρο του 1998 έως το καλοκαίρι του 1999, χωρίς να καταφέρει να την οδηγήσει στη πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000.
1951: Μπρους Ντέι, αμερικανός μπασίστας των Santana. (Θαν. 30/6/1999)
1951: Μικ Μαρς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Ντιλαμερικανός, κιθαρίστας των Motley Crue.
1955: Αβραάμ Γκραντ, ισραηλινός προπονητής ποδοσφαίρου. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν τον Σεπτέμβριο του 2007, με απόφαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς, αντικατέστησε τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της Τσέλσι.
1956: Ούλρικε Μάιφαρτ, γερμανίδα άλτρια του ύψους, δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκης στο αγώνισμα (1972, 1984).
1970: Γκρεγκ Αλεξάντερ, αμερικανός τραγουδιστής των New Radicals.
1972: Μάικ Ντερντ, αμερικανός μπασίστας των Green Day.
1974: Δωροθέα Μερκούρη, μοντέλο και ηθοποιός.
1977: Νέστορας Κόμματος, καλαθοσφαιριστής.
1987: Σεσκ Φάμπρεγκας, ισπανός διεθνής κεντρικός μέσος της Άρσεναλ.

Θάνατοι

1519: Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι, (Λαυρέντιος Β' των Μεδίκων), κυβερνήτης της Φλωρεντίας από το 1513 έως το 1519. Ο Νικολό Μακιαβέλι του αφιέρωσε το βιβλίο του «Ο Ηγεμών». (Γεν. 12/9/1492)
1604: Κλάουντιο Μέρουλο, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 8/4/1533)
1863: Χριστόφορος Παρραιβός, έλληνας αγωνιστής του 21 και συγγραφέας (Γεν. 1773)
1955: Ζορζ Ενέσκου, ρουμάνος συνθέτης. (Γεν. 19/8/1881)
1964: Πιερ Λεμπ, γάλλος γκαλερίστας, που ανέδειξε πολλούς σουρεαλιστές ζωγράφους. (Γεν. 24/9/1897)
1971: Χρήστος Ευθυμίου, κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Γεν. 3/8/1900)
1980: Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος της χώρας. (Γεν. 7/5/1892)
1984: Μπομπ Κλάμπετ, αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων. (Γεν. 8/5/1913)
1987: Πολ Μπάτερφιλντ, αμερικανός λευκός μπλουζίστας. (Γεν. 17/12/1942)
2006: Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες του Μέχρι το πλοίο, Ευδοκία σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1921)
2009: Ντομ Ντε Λουίζ, αμερικανός κωμικός ηθοποιός, συγγραφέας και σεφ. (Γεν. 1/8/1933)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0405#ixzz1ttBhcpwD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου