Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ;;;

Σκληρό πόκερ στην Αν. Μεσόγειο για το πετρέλαιο

Προκλητική κίνηση της Άγκυρας
Μάχες στο παρασκήνιο και επικοινωνιακές κινήσεις εξελίσσονται στην Αν. Μεσόγειο σε σχέση με τις ...
έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι πληροφορίες από επίσημες ανακοινώσεις είναι λίγες, οι διαρροές πολλές και οι σκοπιμότητες πίσω τους ακόμα περισσότερες: Κινητικότητα προκάλεσε και....
η τελευταία προκλητική κίνηση της Άγκυρας να δημοσιεύσει χάρτες για οικοπεδα προς αδειοδότηση που όμως …δεν της ανήκουν προκαλώντας την αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου.

Χθές η Milliyet με τον τίτλο «Εμπόδιο της Αγκυρας στον διαγωνισμό για φυσικό αέριο» γράφει ότι η Τουρκία με έντονη διπλωματική κινητικότητα κατέστησε δύσκολες τις εργασίες των Κυπρίων για έρευνα φυσικού αερίου. Η εφημερίδα επικαλείται αναφορές σε άλλη ισραηλινή εφημερίδα( Jerusalem Post) με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία , η Κίνα και η Γαλλία που δεν λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς που γίνονται για τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, διστάζουν από την αντίδραση της Αγκυρας.

Την ίδια ώρα στον κυπριακό τύπο (Φικελευθερος) γίνεται αναφορά ότι η εταιρία που έκανε τις έρευνες στην ΄΄Αφροδίτη» της Κύπρου Noble αναζητά εταίρους με μεγάλη και λεπτομερή εμπειρία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.Και αναφέρεται στη ρωσική Gazprom, τη γαλλική Gas De France Suez, την ισπανική Gas Natural και άλλες ευρωπαικές εταιρίες που είναι σε επαφές με τις Noble και Delek, για την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ και ενδεχομένως, σε μετέπειτα στάδιο και του κοιτάσματος στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η Noble κατέχει το 70% των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» (δηλαδή 3,9 τρισ. κ.π.) και το 40% του «Λεβιάθαν» (6,8 τρισ. κ. π.).

Την ίδια ώρα στον ισραηλινό «Λεβιάθαν», προχωρά το γεωτρύπανο του «Όμηρου» στα βαθιά για ανεύρεση κοιτάσματος πετρελαίου, πιο κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν.
trelokouneli
ΠΗΓΗ:      http://sarotiko.blogspot.com/2012/05/blog-post_2861.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου